Technology of hop multiplication
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F14864347%3A_____%2F10%3A%230000297" target="_blank" >RIV/14864347:_____/10:#0000297 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Technologie množení chmele
Original language description
Metodika představuje (popisuje) jednotlivé technologie množení a pěstování sadby chmele včetně její úpravy a distribuce. Zdravý, kvalitní sadbový materiál s vysokou biologickou hodnotou je základním předpokladem pro úspěšné pěstování chmele. Způsoby odběru sadby, pěstování a úpravy mají významný vliv na její výslednou kvalitu. Jedná se o výrobu klasickým způsobem odběrem sadby z chmelnic, které prošly uznávacím řízením, ale také množení pomocí, tzv. klíčů, zelených nódů. Nové postupy výroby ozdravené sadby s využitím biotechnologických postupů kultivace in vitro, znamenaly zásadní změnu ve výrobě sadby a v současné době ji dominují. Celý proces výroby chmelové sadby, od uznávacího řízení výchozího materiálu až po finální certifikaci probíhá pod dohledem státních orgánů na základě příslušné legislativy. Předpisy stanovují požadavky, které jsou nezbytné pro úspěšnou výrobu sadby a způsoby kontroly jejich dodržování.
Czech name
Technologie množení chmele
Czech description
Metodika představuje (popisuje) jednotlivé technologie množení a pěstování sadby chmele včetně její úpravy a distribuce. Zdravý, kvalitní sadbový materiál s vysokou biologickou hodnotou je základním předpokladem pro úspěšné pěstování chmele. Způsoby odběru sadby, pěstování a úpravy mají významný vliv na její výslednou kvalitu. Jedná se o výrobu klasickým způsobem odběrem sadby z chmelnic, které prošly uznávacím řízením, ale také množení pomocí, tzv. klíčů, zelených nódů. Nové postupy výroby ozdravené sadby s využitím biotechnologických postupů kultivace in vitro, znamenaly zásadní změnu ve výrobě sadby a v současné době ji dominují. Celý proces výroby chmelové sadby, od uznávacího řízení výchozího materiálu až po finální certifikaci probíhá pod dohledem státních orgánů na základě příslušné legislativy. Předpisy stanovují požadavky, které jsou nezbytné pro úspěšnou výrobu sadby a způsoby kontroly jejich dodržování.
Classification
Type
N<sub>metC</sub> - Methodology certified by the authorised body
CEP classification
GC - Plant growing, crop rotation
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2010
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Internal product ID
ISBN 978-80-87357-09-5
Regulation ID
—
Technical parameters
osvědčení č. 496-13/KÚ/2010
Economical parameters
Pokud aplikací poznatků dojde ke zvýšení výtěžnosti pouze o 10 %, jedná se o finanční přínos na úrovni 1 mil. Kč ročně. Dalším efektem je lepší vzcházivost a dosažení sklizně již v prvním roce výsadby.
Certification body designation
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský, Hroznová 2, Brno 65606
Date of certification
—
Method of use
C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů