Pascalization – non-traditional method for hop processing
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F14864347%3A_____%2F15%3A%230000651" target="_blank" >RIV/14864347:_____/15:#0000651 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Paskalizace – netradiční způsob zpracování chmele
Original language description
Krofta, K., Mikyška, A., Houška, M., Čermák, P. Český chmel 2015; Czech Hops 2015, s.31-36. ISBN 978-80-7434-246-2. Byl vyvinut postup alternativního zpracování chmele po sklizni v podobě přípra-vy speciálně upravených zelených hlávek a ošetřených vysokým hydrostatic-kým tlakem. Homogenáty obsahují podstatně vyšší množství oxidovatelných a termolabilních látek, beta kyselin, chmelových silic, celkových polyfenolů a xa-nthohumolu. Aplikace homogenátů v procesu výroby piva přináší zvýšený obsah prenylflavonoidů v konečném produktu. Perspektivní aplikací může být jejich použití při tzv. „studeném chmelení“. Paskalizované homogenáty prokázaly vý-razný antibakteriální účinek proti bakteriím Helicobacter pylori, původce vzniku gastritid, žaludečních vředů a karcinomu žaludku. Hlavní oblastí praktického využití tlakovaných chmelových homogenátů je v současnosti výroba cukrovi-nek a doplňků stravy.
Czech name
Paskalizace – netradiční způsob zpracování chmele
Czech description
Krofta, K., Mikyška, A., Houška, M., Čermák, P. Český chmel 2015; Czech Hops 2015, s.31-36. ISBN 978-80-7434-246-2. Byl vyvinut postup alternativního zpracování chmele po sklizni v podobě přípra-vy speciálně upravených zelených hlávek a ošetřených vysokým hydrostatic-kým tlakem. Homogenáty obsahují podstatně vyšší množství oxidovatelných a termolabilních látek, beta kyselin, chmelových silic, celkových polyfenolů a xa-nthohumolu. Aplikace homogenátů v procesu výroby piva přináší zvýšený obsah prenylflavonoidů v konečném produktu. Perspektivní aplikací může být jejich použití při tzv. „studeném chmelení“. Paskalizované homogenáty prokázaly vý-razný antibakteriální účinek proti bakteriím Helicobacter pylori, původce vzniku gastritid, žaludečních vředů a karcinomu žaludku. Hlavní oblastí praktického využití tlakovaných chmelových homogenátů je v současnosti výroba cukrovi-nek a doplňků stravy.
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2015
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů