All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Pascalization, alternative way of postharvest hops processing

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F20%3A903" target="_blank" >RIV/00027022:_____/20:903 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="https://www.actahort.org/books/1236/1236_4.htm" target="_blank" >https://www.actahort.org/books/1236/1236_4.htm</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.17660/ActaHortic.2019.1236.4" target="_blank" >10.17660/ActaHortic.2019.1236.4</a>

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Pascalization, alternative way of postharvest hops processing

  • Original language description

    Paskalizace je inovativní technologie používaná v potravinářském průmyslu. Zahrnuje vysokotlaké ošetření potravin. Tato technologie je známá pod zkratkou HPP (vysokotlaké zpracování) od 19. století. I při pečlivém sušení chmelových hlávek dochází ke ztrátě části labilních sloučenin s prokázanými nebo potenciálními účinky na zdraví. Proto byl vyvinut patentovaný postup pro uchování čerstvého chmele pod vysokým tlakem a byly provedeny 3leté testy na třech kultivarech chmele, včetně skladování. Homogenát nesušených chmelových hlávek ošetřených vysokým tlakem má ve srovnání se sušeným chmelem vyšší obsah beta kyselin, éterických olejů, celkových polyfenolů, xanthohumolu a vykazuje vyšší antioxidační aktivitu. Skladovatelnost homogenátu zabaleného v bariérovém balení je srovnatelná s identicky zabaleným sušeným chmelem. Vysokotlaké ošetření zajišťuje mikrobiologickou čistotu a stabilitu homogenátu. V pilotních pokusech s pivem (200 l) světlého ležáku byl homogenát aplikován ve vířivce nebo jako poslední dávka konvice. Ve srovnání se sušeným chmelem mělo pivo vyšší obsah alfa kyselin, iso-alfa kyselin a prenylflavonoidů, pravděpodobně díky rychlejšímu uvolňování nesušené matrice a odlišného složení éterických olejů. Piva měla mírně vyšší adstringenci a pomalejší rozkvět hořkosti. Homogenát byl použit při vývoji nízkoalkoholického piva a nefermentovaného chmele mladiny. Bylo dosaženo relativně vysokého obsahu prenylflavonoidů s přijatelnou senzorickou kvalitou nápojů. Homogenát byl testován na antimikrobiální aktivitu proti původci žaludečních vředů, Helicobacter pylori. Laboratorní testy prokázaly spolehlivý inhibiční účinek podstatně vyšší než účinek beta nebo alfa kyselin. Homogenáty čerstvého chmele mohou najít uplatnění při výrobě speciálních, např. Suchých chmelových piv a potravinových doplňků. Na základě licence vyrábí dvě společnosti čokoládové a želé cukrovinky obsahující chmelové homogenáty.

  • Czech name

    Pascalization, alternative way of postharvest hops processing

  • Czech description

    Paskalizace je inovativní technologie používaná v potravinářském průmyslu. Zahrnuje vysokotlaké ošetření potravin. Tato technologie je známá pod zkratkou HPP (vysokotlaké zpracování) od 19. století. I při pečlivém sušení chmelových hlávek dochází ke ztrátě části labilních sloučenin s prokázanými nebo potenciálními účinky na zdraví. Proto byl vyvinut patentovaný postup pro uchování čerstvého chmele pod vysokým tlakem a byly provedeny 3leté testy na třech kultivarech chmele, včetně skladování. Homogenát nesušených chmelových hlávek ošetřených vysokým tlakem má ve srovnání se sušeným chmelem vyšší obsah beta kyselin, éterických olejů, celkových polyfenolů, xanthohumolu a vykazuje vyšší antioxidační aktivitu. Skladovatelnost homogenátu zabaleného v bariérovém balení je srovnatelná s identicky zabaleným sušeným chmelem. Vysokotlaké ošetření zajišťuje mikrobiologickou čistotu a stabilitu homogenátu. V pilotních pokusech s pivem (200 l) světlého ležáku byl homogenát aplikován ve vířivce nebo jako poslední dávka konvice. Ve srovnání se sušeným chmelem mělo pivo vyšší obsah alfa kyselin, iso-alfa kyselin a prenylflavonoidů, pravděpodobně díky rychlejšímu uvolňování nesušené matrice a odlišného složení éterických olejů. Piva měla mírně vyšší adstringenci a pomalejší rozkvět hořkosti. Homogenát byl použit při vývoji nízkoalkoholického piva a nefermentovaného chmele mladiny. Bylo dosaženo relativně vysokého obsahu prenylflavonoidů s přijatelnou senzorickou kvalitou nápojů. Homogenát byl testován na antimikrobiální aktivitu proti původci žaludečních vředů, Helicobacter pylori. Laboratorní testy prokázaly spolehlivý inhibiční účinek podstatně vyšší než účinek beta nebo alfa kyselin. Homogenáty čerstvého chmele mohou najít uplatnění při výrobě speciálních, např. Suchých chmelových piv a potravinových doplňků. Na základě licence vyrábí dvě společnosti čokoládové a želé cukrovinky obsahující chmelové homogenáty.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    21101 - Food and beverages

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2019

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    IV International Humulus Symposium

  • ISBN

    978-94-62611-40-5

  • ISSN

    0567-7572

  • e-ISSN

    2406-6168

  • Number of pages

    8

  • Pages from-to

    23-30

  • Publisher name

    International Society for Horticultural Science

  • Place of publication

    Washington

  • Event location

    Washington

  • Event date

    Apr 3, 2019

  • Type of event by nationality

    WRD - Celosvětová akce

  • UT code for WoS article