Pascalization, alternative way of postharvest hops processing
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F20%3A903" target="_blank" >RIV/00027022:_____/20:903 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://www.actahort.org/books/1236/1236_4.htm" target="_blank" >https://www.actahort.org/books/1236/1236_4.htm</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.17660/ActaHortic.2019.1236.4" target="_blank" >10.17660/ActaHortic.2019.1236.4</a>
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Pascalization, alternative way of postharvest hops processing
Original language description
Paskalizace je inovativní technologie používaná v potravinářském průmyslu. Zahrnuje vysokotlaké ošetření potravin. Tato technologie je známá pod zkratkou HPP (vysokotlaké zpracování) od 19. století. I při pečlivém sušení chmelových hlávek dochází ke ztrátě části labilních sloučenin s prokázanými nebo potenciálními účinky na zdraví. Proto byl vyvinut patentovaný postup pro uchování čerstvého chmele pod vysokým tlakem a byly provedeny 3leté testy na třech kultivarech chmele, včetně skladování. Homogenát nesušených chmelových hlávek ošetřených vysokým tlakem má ve srovnání se sušeným chmelem vyšší obsah beta kyselin, éterických olejů, celkových polyfenolů, xanthohumolu a vykazuje vyšší antioxidační aktivitu. Skladovatelnost homogenátu zabaleného v bariérovém balení je srovnatelná s identicky zabaleným sušeným chmelem. Vysokotlaké ošetření zajišťuje mikrobiologickou čistotu a stabilitu homogenátu. V pilotních pokusech s pivem (200 l) světlého ležáku byl homogenát aplikován ve vířivce nebo jako poslední dávka konvice. Ve srovnání se sušeným chmelem mělo pivo vyšší obsah alfa kyselin, iso-alfa kyselin a prenylflavonoidů, pravděpodobně díky rychlejšímu uvolňování nesušené matrice a odlišného složení éterických olejů. Piva měla mírně vyšší adstringenci a pomalejší rozkvět hořkosti. Homogenát byl použit při vývoji nízkoalkoholického piva a nefermentovaného chmele mladiny. Bylo dosaženo relativně vysokého obsahu prenylflavonoidů s přijatelnou senzorickou kvalitou nápojů. Homogenát byl testován na antimikrobiální aktivitu proti původci žaludečních vředů, Helicobacter pylori. Laboratorní testy prokázaly spolehlivý inhibiční účinek podstatně vyšší než účinek beta nebo alfa kyselin. Homogenáty čerstvého chmele mohou najít uplatnění při výrobě speciálních, např. Suchých chmelových piv a potravinových doplňků. Na základě licence vyrábí dvě společnosti čokoládové a želé cukrovinky obsahující chmelové homogenáty.
Czech name
Pascalization, alternative way of postharvest hops processing
Czech description
Paskalizace je inovativní technologie používaná v potravinářském průmyslu. Zahrnuje vysokotlaké ošetření potravin. Tato technologie je známá pod zkratkou HPP (vysokotlaké zpracování) od 19. století. I při pečlivém sušení chmelových hlávek dochází ke ztrátě části labilních sloučenin s prokázanými nebo potenciálními účinky na zdraví. Proto byl vyvinut patentovaný postup pro uchování čerstvého chmele pod vysokým tlakem a byly provedeny 3leté testy na třech kultivarech chmele, včetně skladování. Homogenát nesušených chmelových hlávek ošetřených vysokým tlakem má ve srovnání se sušeným chmelem vyšší obsah beta kyselin, éterických olejů, celkových polyfenolů, xanthohumolu a vykazuje vyšší antioxidační aktivitu. Skladovatelnost homogenátu zabaleného v bariérovém balení je srovnatelná s identicky zabaleným sušeným chmelem. Vysokotlaké ošetření zajišťuje mikrobiologickou čistotu a stabilitu homogenátu. V pilotních pokusech s pivem (200 l) světlého ležáku byl homogenát aplikován ve vířivce nebo jako poslední dávka konvice. Ve srovnání se sušeným chmelem mělo pivo vyšší obsah alfa kyselin, iso-alfa kyselin a prenylflavonoidů, pravděpodobně díky rychlejšímu uvolňování nesušené matrice a odlišného složení éterických olejů. Piva měla mírně vyšší adstringenci a pomalejší rozkvět hořkosti. Homogenát byl použit při vývoji nízkoalkoholického piva a nefermentovaného chmele mladiny. Bylo dosaženo relativně vysokého obsahu prenylflavonoidů s přijatelnou senzorickou kvalitou nápojů. Homogenát byl testován na antimikrobiální aktivitu proti původci žaludečních vředů, Helicobacter pylori. Laboratorní testy prokázaly spolehlivý inhibiční účinek podstatně vyšší než účinek beta nebo alfa kyselin. Homogenáty čerstvého chmele mohou najít uplatnění při výrobě speciálních, např. Suchých chmelových piv a potravinových doplňků. Na základě licence vyrábí dvě společnosti čokoládové a želé cukrovinky obsahující chmelové homogenáty.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
21101 - Food and beverages
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2019
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
IV International Humulus Symposium
ISBN
978-94-62611-40-5
ISSN
0567-7572
e-ISSN
2406-6168
Number of pages
8
Pages from-to
23-30
Publisher name
International Society for Horticultural Science
Place of publication
Washington
Event location
Washington
Event date
Apr 3, 2019
Type of event by nationality
WRD - Celosvětová akce
UT code for WoS article
—