Plant genetic resources and healthy nutrition
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F14864347%3A_____%2F21%3AN0000081" target="_blank" >RIV/14864347:_____/21:N0000081 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://eagri.cz/public/web/mze/zemedelstvi/geneticke-zdroje/narodni-program/ministerstvo-zemedelstvi-vydalo-ve.html" target="_blank" >https://eagri.cz/public/web/mze/zemedelstvi/geneticke-zdroje/narodni-program/ministerstvo-zemedelstvi-vydalo-ve.html</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Genetické zdroje rostlin a zdravá výživa
Original language description
NESVADBA, Vladimír. Chmel otáčivý (Humulus lupulus L.). In: I. KŘÍŽKOVÁ, K. DROBÍKOVÁ a V. HOLUBEC, eds. Genetické zdroje rostlin a zdravá výživa. Praha: Ministerstvo zemědělství, 2021, 86-88. 2. aktualizované vydání. ISBN 978-80-7434-618-7. Využití chmele v pivovarnictví, ale i ve výživě. Chmel obsahuje prenylované flavonoidy, protože u nich byly objeveny významné antioxidační, protizánětlivé, protivirové a antikarcinogenní účinky. Kostní resorpce je významně inhibována některými látkami ze chmele, především xanthohumolem a humulonem. Jarní chmelové výhony (špargle) se používají pro přípravu salátů. Chmelové špargle (též se nazývají jako chmelový chřest).
Czech name
Genetické zdroje rostlin a zdravá výživa
Czech description
—
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
—
OECD FORD branch
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Result continuities
Project
—
Continuities
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Others
Publication year
2021
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů