In vitro cultures of apples and pears and their cold hardenning
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F01%3A92051_1" target="_blank" >RIV/25271121:_____/01:92051_1 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Sedlák, J., Paprštein, F., Bilavčík, A., Zámečník, J., In vitro kultury jabloní a hrušní a jejich otužování. Věd. práce ovocn., 17, 2001:51-57
Original language description
Odrůdy jabloní (´Golden Delicious´, ´Rubín´, ´Greensleeves´, ´Prima´) a hrušní (´Clappova´, ´Williamsova´, ´Koporečka´, ´Charneuská´) byly vybrány vzhledem k různé citlivosti k mrazu a podle původu (včetně domácích českých odrůd). Odrůdy jabloní a hrušníbyly introdukovány do in vitro kultur. Méně než 5% explantátů vykazovalo viditelnou kontaminaci po uskutečnění sterilizační procedury. Odrůdy reagovaly odlišně během prorůstání v in vitro kulturách. Koeficient multiplikace po jednom měsíci v in vitro kultuře na mediu MS s 1mg/l BAP ( 6-benzylaminopurin) se pohyboval mezi 1,2 až 4,2 v závislosti na odrůdě. Jednotlivé genotypy se lišily v morfologii výhonu (formování kalusu, úzké a nerozvinuté listy). Otužovaní in vitro výhonků jabloní a hrušní při +4°Cprokazatelně zvýšilo mrazuodolnost zkoumaných odrůd. Přežití in vitro pěstovaných odrůd jabloní a hrušní se zvýšilo z -2 °C až -5 °C (neotužované rostliny) na -6 °C až -13°C (otužované rostliny) v závislosti na odrůdě.
Czech name
Sedlák, J., Paprštein, F., Bilavčík, A., Zámečník, J., In vitro kultury jabloní a hrušní a jejich otužování. Věd. práce ovocn., 17, 2001:51-57
Czech description
—
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
EI - Biotechnology and bionics
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/EP9205" target="_blank" >EP9205: Preparing a cryobank for clonally propagated fruit tree species</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2001
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Vědecké práce ovocnářské
ISSN
0231-6900
e-ISSN
—
Volume of the periodical
17
Issue of the periodical within the volume
1
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
7
Pages from-to
51-57
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—