All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

In vitro cultures of apples and pears and their cold hardenning

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F01%3A92051_1" target="_blank" >RIV/25271121:_____/01:92051_1 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Sedlák, J., Paprštein, F., Bilavčík, A., Zámečník, J., In vitro kultury jabloní a hrušní a jejich otužování. Věd. práce ovocn., 17, 2001:51-57

  • Original language description

    Odrůdy jabloní (´Golden Delicious´, ´Rubín´, ´Greensleeves´, ´Prima´) a hrušní (´Clappova´, ´Williamsova´, ´Koporečka´, ´Charneuská´) byly vybrány vzhledem k různé citlivosti k mrazu a podle původu (včetně domácích českých odrůd). Odrůdy jabloní a hrušníbyly introdukovány do in vitro kultur. Méně než 5% explantátů vykazovalo viditelnou kontaminaci po uskutečnění sterilizační procedury. Odrůdy reagovaly odlišně během prorůstání v in vitro kulturách. Koeficient multiplikace po jednom měsíci v in vitro kultuře na mediu MS s 1mg/l BAP ( 6-benzylaminopurin) se pohyboval mezi 1,2 až 4,2 v závislosti na odrůdě. Jednotlivé genotypy se lišily v morfologii výhonu (formování kalusu, úzké a nerozvinuté listy). Otužovaní in vitro výhonků jabloní a hrušní při +4°Cprokazatelně zvýšilo mrazuodolnost zkoumaných odrůd. Přežití in vitro pěstovaných odrůd jabloní a hrušní se zvýšilo z -2 °C až -5 °C (neotužované rostliny) na -6 °C až -13°C (otužované rostliny) v závislosti na odrůdě.

  • Czech name

    Sedlák, J., Paprštein, F., Bilavčík, A., Zámečník, J., In vitro kultury jabloní a hrušní a jejich otužování. Věd. práce ovocn., 17, 2001:51-57

  • Czech description

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    EI - Biotechnology and bionics

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/EP9205" target="_blank" >EP9205: Preparing a cryobank for clonally propagated fruit tree species</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2001

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Vědecké práce ovocnářské

  • ISSN

    0231-6900

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    17

  • Issue of the periodical within the volume

    1

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    7

  • Pages from-to

    51-57

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database