Forst hardiness of in vitro cultures of fruit trees
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F03%3A%23%23%23%23%23542" target="_blank" >RIV/00027006:_____/03:#####542 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/25271121:_____/03:8P012403
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Mrazuvzdornost in vitro kultur ovocných dřevin
Original language description
Pro uchování genetické rozmanitosti ovocných dřevin se v současné době používají konzervační metody s použitím in vitro kultur (kryoprezervace, tkáňové kultury). Mrazuvzdornost in vitro kultur hraje významnou roli v úspěšnosti těchto metod. Cílem práce bylo zjištění mrazové odolnosti in vitro kultur jabloní a hrušní po jejich vystavení otužovacím podmínkám, nízké teplotě a krátké fotoperiodě. Byla porovnána schopnost otužení jednotlivých druhů a odrůd jabloní a hrušní. In vitro kultury otužované 4 - 6 týdnů při +4°C byly vystaveny poklesu teploty 4°C h-1 a poté nasazeny do regeneračních podmínek. Otužované in vitro kultury vykazovaly signifikantně zvýšenou mrazuvzdornost. Kritická teplota přežití otužených kultur hrušní byla v průměru -16°C oproti neotuženým kulturám, -6°C. U otužených kultur jabloní v průměru -13°C oproti neotuženým kulturám, -6 °C. Neotužené in vitro kultury jabloní i hrušní měly shodnou mrazuvzdornost, -5°C až -7°C. Výraznější rozdíly byly u otužených rostlin jablon
Czech name
Mrazuvzdornost in vitro kultur ovocných dřevin
Czech description
Pro uchování genetické rozmanitosti ovocných dřevin se v současné době používají konzervační metody s použitím in vitro kultur (kryoprezervace, tkáňové kultury). Mrazuvzdornost in vitro kultur hraje významnou roli v úspěšnosti těchto metod. Cílem práce bylo zjištění mrazové odolnosti in vitro kultur jabloní a hrušní po jejich vystavení otužovacím podmínkám, nízké teplotě a krátké fotoperiodě. Byla porovnána schopnost otužení jednotlivých druhů a odrůd jabloní a hrušní. In vitro kultury otužované 4 - 6 týdnů při +4°C byly vystaveny poklesu teploty 4°C h-1 a poté nasazeny do regeneračních podmínek. Otužované in vitro kultury vykazovaly signifikantně zvýšenou mrazuvzdornost. Kritická teplota přežití otužených kultur hrušní byla v průměru -16°C oproti neotuženým kulturám, -6°C. U otužených kultur jabloní v průměru -13°C oproti neotuženým kulturám, -6 °C. Neotužené in vitro kultury jabloní i hrušní měly shodnou mrazuvzdornost, -5°C až -7°C. Výraznější rozdíly byly u otužených rostlin jablon
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GE - Plant cultivation
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QC1052" target="_blank" >QC1052: New method of conservation of fruit crop gene resources.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2003
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Vliv abiotických a biotických stresorů na vlastnosti rostlin
ISBN
80-86555-27-5
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
5
Pages from-to
100-104
Publisher name
Výzkumný ústav rostlinné výroby
Place of publication
Praha, CZ
Event location
Praha, CZ
Event date
Oct 8, 2003
Type of event by nationality
WRD - Celosvětová akce
UT code for WoS article
—