All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Forst hardiness of in vitro cultures of fruit trees

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F03%3A%23%23%23%23%23542" target="_blank" >RIV/00027006:_____/03:#####542 - isvavai.cz</a>

  • Alternative codes found

    RIV/25271121:_____/03:8P012403

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Mrazuvzdornost in vitro kultur ovocných dřevin

  • Original language description

    Pro uchování genetické rozmanitosti ovocných dřevin se v současné době používají konzervační metody s použitím in vitro kultur (kryoprezervace, tkáňové kultury). Mrazuvzdornost in vitro kultur hraje významnou roli v úspěšnosti těchto metod. Cílem práce bylo zjištění mrazové odolnosti in vitro kultur jabloní a hrušní po jejich vystavení otužovacím podmínkám, nízké teplotě a krátké fotoperiodě. Byla porovnána schopnost otužení jednotlivých druhů a odrůd jabloní a hrušní. In vitro kultury otužované 4 - 6 týdnů při +4°C byly vystaveny poklesu teploty 4°C h-1 a poté nasazeny do regeneračních podmínek. Otužované in vitro kultury vykazovaly signifikantně zvýšenou mrazuvzdornost. Kritická teplota přežití otužených kultur hrušní byla v průměru -16°C oproti neotuženým kulturám, -6°C. U otužených kultur jabloní v průměru -13°C oproti neotuženým kulturám, -6 °C. Neotužené in vitro kultury jabloní i hrušní měly shodnou mrazuvzdornost, -5°C až -7°C. Výraznější rozdíly byly u otužených rostlin jablon

  • Czech name

    Mrazuvzdornost in vitro kultur ovocných dřevin

  • Czech description

    Pro uchování genetické rozmanitosti ovocných dřevin se v současné době používají konzervační metody s použitím in vitro kultur (kryoprezervace, tkáňové kultury). Mrazuvzdornost in vitro kultur hraje významnou roli v úspěšnosti těchto metod. Cílem práce bylo zjištění mrazové odolnosti in vitro kultur jabloní a hrušní po jejich vystavení otužovacím podmínkám, nízké teplotě a krátké fotoperiodě. Byla porovnána schopnost otužení jednotlivých druhů a odrůd jabloní a hrušní. In vitro kultury otužované 4 - 6 týdnů při +4°C byly vystaveny poklesu teploty 4°C h-1 a poté nasazeny do regeneračních podmínek. Otužované in vitro kultury vykazovaly signifikantně zvýšenou mrazuvzdornost. Kritická teplota přežití otužených kultur hrušní byla v průměru -16°C oproti neotuženým kulturám, -6°C. U otužených kultur jabloní v průměru -13°C oproti neotuženým kulturám, -6 °C. Neotužené in vitro kultury jabloní i hrušní měly shodnou mrazuvzdornost, -5°C až -7°C. Výraznější rozdíly byly u otužených rostlin jablon

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GE - Plant cultivation

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QC1052" target="_blank" >QC1052: New method of conservation of fruit crop gene resources.</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2003

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Vliv abiotických a biotických stresorů na vlastnosti rostlin

  • ISBN

    80-86555-27-5

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    5

  • Pages from-to

    100-104

  • Publisher name

    Výzkumný ústav rostlinné výroby

  • Place of publication

    Praha, CZ

  • Event location

    Praha, CZ

  • Event date

    Oct 8, 2003

  • Type of event by nationality

    WRD - Celosvětová akce

  • UT code for WoS article