All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Comparison of sensory evaluation results of apple cultivars stored in different conditions of ULO atmosphere.

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F09%3A%230000099" target="_blank" >RIV/25271121:_____/09:#0000099 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Porovnání výsledků degustace odrůd jablek skladovaných v různých podmínkách ULO atmosféry.

  • Original language description

    V práci bylo sledováno 7 odrůd jablek (Rubín, Jarka, Šampion, Golden Delicious, Idared, Melrose a Jonagold) skladovaných v podmínkách ULO technologie (podzim 2007 - červenec 2008). Degustace odrůd a stanovení hodnot refrakce a penetrace bylo během skladování provedeno celkem osmkrát. Byla hodnocena vůně, textura dužniny, pevnost dužniny, šťavnatost, kyselost, aroma a celková chuť. V případě odrůd Jarka, Šampion, Golden Delicious a Jonagold byla při degustacích nejlépe hodnocena jablka skladovaná v atmosféře s nejnižší koncentrací O2+CO2 1+1 %, u odrůd Rubín, Idared a Melrose to byla jablka skladovaná v atmosféře s koncentrací O2+CO2 1,5+1 %. Naopak nejhorší hodnocení byla u všech sledovaných odrůd kromě Jarky a Idaredu zaznamenána u plodů skladovanýchv atmosféře s nejvyšší použitou koncentrací plynů O2+CO2 2+1,5 %. Naměřené hodnoty refrakce a penetrace u jednotlivých odrůd korespondovaly ve většině případů s úrovní kyselosti a pevnosti dužniny plodů zjištěné při degustaci.

  • Czech name

    Porovnání výsledků degustace odrůd jablek skladovaných v různých podmínkách ULO atmosféry.

  • Czech description

    V práci bylo sledováno 7 odrůd jablek (Rubín, Jarka, Šampion, Golden Delicious, Idared, Melrose a Jonagold) skladovaných v podmínkách ULO technologie (podzim 2007 - červenec 2008). Degustace odrůd a stanovení hodnot refrakce a penetrace bylo během skladování provedeno celkem osmkrát. Byla hodnocena vůně, textura dužniny, pevnost dužniny, šťavnatost, kyselost, aroma a celková chuť. V případě odrůd Jarka, Šampion, Golden Delicious a Jonagold byla při degustacích nejlépe hodnocena jablka skladovaná v atmosféře s nejnižší koncentrací O2+CO2 1+1 %, u odrůd Rubín, Idared a Melrose to byla jablka skladovaná v atmosféře s koncentrací O2+CO2 1,5+1 %. Naopak nejhorší hodnocení byla u všech sledovaných odrůd kromě Jarky a Idaredu zaznamenána u plodů skladovanýchv atmosféře s nejvyšší použitou koncentrací plynů O2+CO2 2+1,5 %. Naměřené hodnoty refrakce a penetrace u jednotlivých odrůd korespondovaly ve většině případů s úrovní kyselosti a pevnosti dužniny plodů zjištěné při degustaci.

Classification

  • Type

    C - Chapter in a specialist book

  • CEP classification

    GC - Plant growing, crop rotation

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2009

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Book/collection name

    Vědecké práce ovocnářské

  • ISBN

    978-80-87030-16-5

  • Number of pages of the result

    10

  • Pages from-to

  • Number of pages of the book

    205

  • Publisher name

    Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský Holovousy s.r.o.

  • Place of publication

    Holovousy

  • UT code for WoS chapter