Comparison of sensory evaluation results of apple cultivars stored in different conditions of ULO atmosphere.
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F09%3A%230000099" target="_blank" >RIV/25271121:_____/09:#0000099 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Porovnání výsledků degustace odrůd jablek skladovaných v různých podmínkách ULO atmosféry.
Original language description
V práci bylo sledováno 7 odrůd jablek (Rubín, Jarka, Šampion, Golden Delicious, Idared, Melrose a Jonagold) skladovaných v podmínkách ULO technologie (podzim 2007 - červenec 2008). Degustace odrůd a stanovení hodnot refrakce a penetrace bylo během skladování provedeno celkem osmkrát. Byla hodnocena vůně, textura dužniny, pevnost dužniny, šťavnatost, kyselost, aroma a celková chuť. V případě odrůd Jarka, Šampion, Golden Delicious a Jonagold byla při degustacích nejlépe hodnocena jablka skladovaná v atmosféře s nejnižší koncentrací O2+CO2 1+1 %, u odrůd Rubín, Idared a Melrose to byla jablka skladovaná v atmosféře s koncentrací O2+CO2 1,5+1 %. Naopak nejhorší hodnocení byla u všech sledovaných odrůd kromě Jarky a Idaredu zaznamenána u plodů skladovanýchv atmosféře s nejvyšší použitou koncentrací plynů O2+CO2 2+1,5 %. Naměřené hodnoty refrakce a penetrace u jednotlivých odrůd korespondovaly ve většině případů s úrovní kyselosti a pevnosti dužniny plodů zjištěné při degustaci.
Czech name
Porovnání výsledků degustace odrůd jablek skladovaných v různých podmínkách ULO atmosféry.
Czech description
V práci bylo sledováno 7 odrůd jablek (Rubín, Jarka, Šampion, Golden Delicious, Idared, Melrose a Jonagold) skladovaných v podmínkách ULO technologie (podzim 2007 - červenec 2008). Degustace odrůd a stanovení hodnot refrakce a penetrace bylo během skladování provedeno celkem osmkrát. Byla hodnocena vůně, textura dužniny, pevnost dužniny, šťavnatost, kyselost, aroma a celková chuť. V případě odrůd Jarka, Šampion, Golden Delicious a Jonagold byla při degustacích nejlépe hodnocena jablka skladovaná v atmosféře s nejnižší koncentrací O2+CO2 1+1 %, u odrůd Rubín, Idared a Melrose to byla jablka skladovaná v atmosféře s koncentrací O2+CO2 1,5+1 %. Naopak nejhorší hodnocení byla u všech sledovaných odrůd kromě Jarky a Idaredu zaznamenána u plodů skladovanýchv atmosféře s nejvyšší použitou koncentrací plynů O2+CO2 2+1,5 %. Naměřené hodnoty refrakce a penetrace u jednotlivých odrůd korespondovaly ve většině případů s úrovní kyselosti a pevnosti dužniny plodů zjištěné při degustaci.
Classification
Type
C - Chapter in a specialist book
CEP classification
GC - Plant growing, crop rotation
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2009
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Book/collection name
Vědecké práce ovocnářské
ISBN
978-80-87030-16-5
Number of pages of the result
10
Pages from-to
—
Number of pages of the book
205
Publisher name
Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský Holovousy s.r.o.
Place of publication
Holovousy
UT code for WoS chapter
—