Innovative cultivation of gooseberry and currant focused on the production of table fruits, technology and nutritional benefits
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F15%3A%230000627" target="_blank" >RIV/25271121:_____/15:#0000627 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/00216305:26310/15:PR29001
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Inovativní pěstování angreštu a rybízu se zaměřením na produkci stolních plodů, technologii a nutriční benefity
Original language description
Metodika se zaměřuje na technologii pěstování, hodnocení a množení zkoumaných odrůd rybízů, angreštů a kříženců včetně látkového složení plodů a doporučení vhodné odrůdy pro produkci stolních plodů. Hodnocení je zaměřeno na pěstitelské, fenologické a hospodářské znaky, včetně senzorického hodnocení plodů, analýz látkového složení plodů a testování způsobů vegetativního množení. Odrůdy byly pěstovány v pokusné výsadbě VŠÚO Holovousy s.r.o. jako pravokořenné, ve sponu 3 x 0,8 m, půda byla kryta fólií proti znečištění plodů zeminou, meziřadí bylo udržováno zatravněné. Byla instalována kapková závlaha. Výsadba byla nadkryta folií upevněnou na konstrukci. Nadkrytí bylo použito pro získání vyšší kvality plodů – zamezovalo sprchávání pylu z květů rybízů a tím podpořilo plnost hroznů, dále sloužilo proti úpalu a praskání plodů angreštů, proti nepříznivým klimatickým činitelům, umožňovalo sklizeň v optimální zralosti nezávisle na počasí atd. Každá odrůda byla pěstována ve dvou tvarech - ve formě dvoukmenného vřetene ve tvaru V s použitím bambusové opory a dále v řezem tvarovaném keři. Zpracováním výsledků hodnocení jednotlivých znaků u testovaných odrůd bylo zjištěno, že více atraktivní plody pro produkci stolního ovoce lze získat s využitím technologie vřetene ve tvaru V oproti tvarovanému keři. Rozdíly mezi technologiemi byly více patrné u rybízů oproti angreštům. Z hlediska látkového složení dosáhly nejlepších výsledků černé rybízy, dále následovaly angrešty, kříženci, červené a bílé rybízy. Nejvyšší výtěžnost šťávy byla zjištěna u červených rybízů. Pro většinu odrůd rybízů, ale i pro křížence se jeví jako vhodnější klasická metoda množení pomocí dřevitých řízků, a to s lepším výsledkem při podzimním množení oproti jarnímu. U angreštů je vhodné použít metodu množení na množárenských stolech, přičemž lepší výsledky byly zjištěny při použití dřevitých řízků oproti bylinným.
Czech name
Inovativní pěstování angreštu a rybízu se zaměřením na produkci stolních plodů, technologii a nutriční benefity
Czech description
Metodika se zaměřuje na technologii pěstování, hodnocení a množení zkoumaných odrůd rybízů, angreštů a kříženců včetně látkového složení plodů a doporučení vhodné odrůdy pro produkci stolních plodů. Hodnocení je zaměřeno na pěstitelské, fenologické a hospodářské znaky, včetně senzorického hodnocení plodů, analýz látkového složení plodů a testování způsobů vegetativního množení. Odrůdy byly pěstovány v pokusné výsadbě VŠÚO Holovousy s.r.o. jako pravokořenné, ve sponu 3 x 0,8 m, půda byla kryta fólií proti znečištění plodů zeminou, meziřadí bylo udržováno zatravněné. Byla instalována kapková závlaha. Výsadba byla nadkryta folií upevněnou na konstrukci. Nadkrytí bylo použito pro získání vyšší kvality plodů – zamezovalo sprchávání pylu z květů rybízů a tím podpořilo plnost hroznů, dále sloužilo proti úpalu a praskání plodů angreštů, proti nepříznivým klimatickým činitelům, umožňovalo sklizeň v optimální zralosti nezávisle na počasí atd. Každá odrůda byla pěstována ve dvou tvarech - ve formě dvoukmenného vřetene ve tvaru V s použitím bambusové opory a dále v řezem tvarovaném keři. Zpracováním výsledků hodnocení jednotlivých znaků u testovaných odrůd bylo zjištěno, že více atraktivní plody pro produkci stolního ovoce lze získat s využitím technologie vřetene ve tvaru V oproti tvarovanému keři. Rozdíly mezi technologiemi byly více patrné u rybízů oproti angreštům. Z hlediska látkového složení dosáhly nejlepších výsledků černé rybízy, dále následovaly angrešty, kříženci, červené a bílé rybízy. Nejvyšší výtěžnost šťávy byla zjištěna u červených rybízů. Pro většinu odrůd rybízů, ale i pro křížence se jeví jako vhodnější klasická metoda množení pomocí dřevitých řízků, a to s lepším výsledkem při podzimním množení oproti jarnímu. U angreštů je vhodné použít metodu množení na množárenských stolech, přičemž lepší výsledky byly zjištěny při použití dřevitých řízků oproti bylinným.
Classification
Type
N<sub>metC</sub> - Methodology certified by the authorised body
CEP classification
GC - Plant growing, crop rotation
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QI111A141" target="_blank" >QI111A141: Investigation of new technologies in growing gooseberries and currants with focus on quality and use of fruits.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2015
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Internal product ID
Inovativní pěstování angreštu a rybízu
Regulation ID
UKZUZ 038507/2015
Technical parameters
Ovocnářská unie České republiky, IČ 44477325, 7. 12. 2015. Ing. Martin Ludvík, Holovousy 129, 508 01 Hořice, tel. 603 227 889.
Economical parameters
Uživatelé výsledků budou zejména pěstitelé, školkaři, prodejci a spotřebitelé stolního drobného ovoce. Na základě marketingového průzkumu je předpoklad zvýšení spotřeby čerstvých angreštů, rybízů a kříženců o 10 % celkově za dobu 5 let, což představuje zvýšení tržeb o 31,5 milionu Kč při reálné prodejní ceně 40 Kč/kg. Současná výše spotřeby rybízu a angreštu na 1 obyvatele je uváděna v ČR v hodnotě 1,5 kg ročně. Při 20% podílu zisku z tržeb to představuje zisk 6,3 milionu Kč. Celkem by připadalo 210 sezónních pracovních míst pro zajištění sklizně, což odpovídá požadavkům na množství předpokládané navýšené sklizně. Přínosem pro spotřebitele je zdravotní účinek konzumace čerstvého bobulového ovoce s vysokým obsahem vitaminů, antioxidantů a dalších zdraví prospěšných látek. Aktivity podpořené rozvojem pěstování stolních plodů drobného ovoce přispějí také k rozvoji venkova. Využití poznatků z metodiky je přínosem jak pro pěstitele, školkaře a spotřebitele, tak pro vzdělávací instituce (školy).
Certification body designation
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský, Hroznová 2, 656 06 Brno
Date of certification
—
Method of use
C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů