Program of determining the optimal harvest maturity plums by detecting the content of ethylene
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F15%3A%230000710" target="_blank" >RIV/25271121:_____/15:#0000710 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://www.vsuo.cz/common/cms_files/PROGRAM_URCOVANI_OPTIMALNI_SKLIZNOVE_ZRALOSTI_SLIVONI_NA_ZAKLADE_DETEKCE_OB.pdf" target="_blank" >http://www.vsuo.cz/common/cms_files/PROGRAM_URCOVANI_OPTIMALNI_SKLIZNOVE_ZRALOSTI_SLIVONI_NA_ZAKLADE_DETEKCE_OB.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Program určování optimální sklizňové zralosti slivoní na základě detekce obsahu etylenu
Original language description
Tento program je určen především pro pěstitele, kteří pěstují slivoně pro tržní účely a chtějí stanovit přesnou sklizňovou zralost tohoto ovocného druhu, pro skladovatele ovoce a pro využití optimálních zralostních parametrů pro dlouhodobé skladování. Program je zaměřen na stanovení optimální sklizňové zralosti na základě produkce etylenu jako indikátoru zralosti a na výběr vhodných odrůd slivoní pro dlouhodobé skladování. Získané poznatky o produkci etylenu v procesu zrání ovoce přispějí k přesnému stanovení optimální sklizňové zralosti a určení přesného termínu sklizně s ohledem na dlouhodobé skladování plodů. Cílem tohoto programu bylo zjištění souvislostí mezi produkcí etylenu a dozráváním plodů slivoní. Bylo hodnoceno celkem 10 odrůd slivoní (´Amátka´, ´Čačanská najbolja´, ´Elena´, ´Hanita´, ´Presenta´, ´President´, ´Stáňa´, ´Stanley´, ´Tophit´, ´Valjevka´), jejich produkce etylenu jako produktu zrání plodů a následná detekce množství etylenu na plynovém chromatografu. Naměřené hodnoty etylenu vypovídaly o odrůdových rozdílech a různých možnostech následného využití. Určení přesného termínu sklizně na základě detekce etylenu umožní pěstitelům sklízet plody ve správnou dobu a skladovatelům naskladnit ovoce v optimálním stupni zralosti.
Czech name
Program určování optimální sklizňové zralosti slivoní na základě detekce obsahu etylenu
Czech description
Tento program je určen především pro pěstitele, kteří pěstují slivoně pro tržní účely a chtějí stanovit přesnou sklizňovou zralost tohoto ovocného druhu, pro skladovatele ovoce a pro využití optimálních zralostních parametrů pro dlouhodobé skladování. Program je zaměřen na stanovení optimální sklizňové zralosti na základě produkce etylenu jako indikátoru zralosti a na výběr vhodných odrůd slivoní pro dlouhodobé skladování. Získané poznatky o produkci etylenu v procesu zrání ovoce přispějí k přesnému stanovení optimální sklizňové zralosti a určení přesného termínu sklizně s ohledem na dlouhodobé skladování plodů. Cílem tohoto programu bylo zjištění souvislostí mezi produkcí etylenu a dozráváním plodů slivoní. Bylo hodnoceno celkem 10 odrůd slivoní (´Amátka´, ´Čačanská najbolja´, ´Elena´, ´Hanita´, ´Presenta´, ´President´, ´Stáňa´, ´Stanley´, ´Tophit´, ´Valjevka´), jejich produkce etylenu jako produktu zrání plodů a následná detekce množství etylenu na plynovém chromatografu. Naměřené hodnoty etylenu vypovídaly o odrůdových rozdílech a různých možnostech následného využití. Určení přesného termínu sklizně na základě detekce etylenu umožní pěstitelům sklízet plody ve správnou dobu a skladovatelům naskladnit ovoce v optimálním stupni zralosti.
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
GC - Plant growing, crop rotation
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
O - Projekt operacniho programu
Others
Publication year
2015
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů