Influence of highbush blueberry storage in Xtend package and cooler on sensory quality and nutrient content
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F17%3AN0000026" target="_blank" >RIV/25271121:_____/17:N0000026 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv skladování kanadských borůvek v Xtend obalech a chladírně na senzorickou kvalitu plodů a obsah nutričních látek
Original language description
Cílem tohoto pokusu bylo sledování vlivu skladování plodů kanadských borůvek v Xtend obalech v chladírně na senzorické vlastnosti, celkový obsah antioxidačních látek a antokyanů. Bylo hodnoceno šest odrůd kanadských borůvek, které jsou součástí genofondu ve Výzkumném a šlechtitelském ústavu ovocnářském Holovousy s.r.o. (VŠÚO). Jako kontrola pro hodnocení v Xtend obalech bylo použito skladování plodů pouze v chladírně. Hodnocení probíhalo ve 4 termínech a to v den sklizňové zralosti, poté po 14, 21 a 28 dnech skladování. V případě senzorického hodnocení docházelo k největším změnám u hodnocení vzhledu a hmotnosti plodů borůvek skladovaných v chladírně a u hodnocení chuti a aroma v případě skladování v Xtend obalech v chladírně. Množství celkových antioxidačních látek a celkových antokyanů rostlo v čase v případě skladování pouze v chladírně, v případě skladování v Xtend obalech v chladírně nedocházelo k výrazným změnám jejich obsahu.
Czech name
Vliv skladování kanadských borůvek v Xtend obalech a chladírně na senzorickou kvalitu plodů a obsah nutričních látek
Czech description
Cílem tohoto pokusu bylo sledování vlivu skladování plodů kanadských borůvek v Xtend obalech v chladírně na senzorické vlastnosti, celkový obsah antioxidačních látek a antokyanů. Bylo hodnoceno šest odrůd kanadských borůvek, které jsou součástí genofondu ve Výzkumném a šlechtitelském ústavu ovocnářském Holovousy s.r.o. (VŠÚO). Jako kontrola pro hodnocení v Xtend obalech bylo použito skladování plodů pouze v chladírně. Hodnocení probíhalo ve 4 termínech a to v den sklizňové zralosti, poté po 14, 21 a 28 dnech skladování. V případě senzorického hodnocení docházelo k největším změnám u hodnocení vzhledu a hmotnosti plodů borůvek skladovaných v chladírně a u hodnocení chuti a aroma v případě skladování v Xtend obalech v chladírně. Množství celkových antioxidačních látek a celkových antokyanů rostlo v čase v případě skladování pouze v chladírně, v případě skladování v Xtend obalech v chladírně nedocházelo k výrazným změnám jejich obsahu.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
10611 - Plant sciences, botany
Result continuities
Project
<a href="/en/project/LO1608" target="_blank" >LO1608: Research Pomological Centre</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2017
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Vědecké práce ovocnářské
ISSN
0231-6900
e-ISSN
—
Volume of the periodical
—
Issue of the periodical within the volume
25
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
8
Pages from-to
179-186
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—