Variabilita genotypů jablek pro zpracování
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F19%3AN0000031" target="_blank" >RIV/25271121:_____/19:N0000031 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Variabilita genotypů jablek pro zpracování
Original language description
Konzumace čerstvého ovoce je velmi důležitá pro lidské zdraví, a to i v zimě a na jaře. Ovocné produkty mohou alespoň částečně nahradit čerstvé ovoce v kritické době jeho nedostupnosti. Ve VŠÚO Holovousy bylo vytvořeno a vyhodnoceno 140 vzorků jablečných moštů ze sklizně v letech 2016 a 2017. V získaných moštech byl stanoven obsah pevných rozpustných látek (refraktometrická sušina), obsah vlhkosti (respektive sušiny), pH a obsah titrovatelných kyselin a spočítána výtěžnost. Průměrná refrakce byla 13,24° Brix, průměrná vlhkost byla 88,06 % (sušina 11,93 %), kyselost 3,63 g / L a pH bylo 3,49. 133 genotypů odrůd a hybridů ze sklizně 2016 bylo usušeno a byla zjištěna průměrná vlhkost 8,12 % (sušina 91,86 %) a spočítána výtěžnost. Variabilita odrůdy se odráží ve vzhledu a chuti vyrobené šťávy a sušených kousků. Některé odrůdy a hybridy nedosahují kvality pro konzumaci čerstvého ovoce, ale mají dobré vlastnosti pro zpracování a výsledný produkt má vynikající senzorické vlastnosti. Výsledek byl prezentován formou posteru a článku ve sborníku na konferenci Ingrovy dny - XLV. Konference o jakosti potravin a potravinových surovin.
Czech name
Variabilita genotypů jablek pro zpracování
Czech description
Konzumace čerstvého ovoce je velmi důležitá pro lidské zdraví, a to i v zimě a na jaře. Ovocné produkty mohou alespoň částečně nahradit čerstvé ovoce v kritické době jeho nedostupnosti. Ve VŠÚO Holovousy bylo vytvořeno a vyhodnoceno 140 vzorků jablečných moštů ze sklizně v letech 2016 a 2017. V získaných moštech byl stanoven obsah pevných rozpustných látek (refraktometrická sušina), obsah vlhkosti (respektive sušiny), pH a obsah titrovatelných kyselin a spočítána výtěžnost. Průměrná refrakce byla 13,24° Brix, průměrná vlhkost byla 88,06 % (sušina 11,93 %), kyselost 3,63 g / L a pH bylo 3,49. 133 genotypů odrůd a hybridů ze sklizně 2016 bylo usušeno a byla zjištěna průměrná vlhkost 8,12 % (sušina 91,86 %) a spočítána výtěžnost. Variabilita odrůdy se odráží ve vzhledu a chuti vyrobené šťávy a sušených kousků. Některé odrůdy a hybridy nedosahují kvality pro konzumaci čerstvého ovoce, ale mají dobré vlastnosti pro zpracování a výsledný produkt má vynikající senzorické vlastnosti. Výsledek byl prezentován formou posteru a článku ve sborníku na konferenci Ingrovy dny - XLV. Konference o jakosti potravin a potravinových surovin.
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
—
OECD FORD branch
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Result continuities
Project
<a href="/en/project/LO1608" target="_blank" >LO1608: Research Pomological Centre</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2019
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů