All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Variabilita genotypů jablek pro zpracování

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F19%3AN0000031" target="_blank" >RIV/25271121:_____/19:N0000031 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Variabilita genotypů jablek pro zpracování

  • Original language description

    Konzumace čerstvého ovoce je velmi důležitá pro lidské zdraví, a to i v zimě a na jaře. Ovocné produkty mohou alespoň částečně nahradit čerstvé ovoce v kritické době jeho nedostupnosti. Ve VŠÚO Holovousy bylo vytvořeno a vyhodnoceno 140 vzorků jablečných moštů ze sklizně v letech 2016 a 2017. V získaných moštech byl stanoven obsah pevných rozpustných látek (refraktometrická sušina), obsah vlhkosti (respektive sušiny), pH a obsah titrovatelných kyselin a spočítána výtěžnost. Průměrná refrakce byla 13,24° Brix, průměrná vlhkost byla 88,06 % (sušina 11,93 %), kyselost 3,63 g / L a pH bylo 3,49. 133 genotypů odrůd a hybridů ze sklizně 2016 bylo usušeno a byla zjištěna průměrná vlhkost 8,12 % (sušina 91,86 %) a spočítána výtěžnost. Variabilita odrůdy se odráží ve vzhledu a chuti vyrobené šťávy a sušených kousků. Některé odrůdy a hybridy nedosahují kvality pro konzumaci čerstvého ovoce, ale mají dobré vlastnosti pro zpracování a výsledný produkt má vynikající senzorické vlastnosti. Výsledek byl prezentován formou posteru a článku ve sborníku na konferenci Ingrovy dny - XLV. Konference o jakosti potravin a potravinových surovin.

  • Czech name

    Variabilita genotypů jablek pro zpracování

  • Czech description

    Konzumace čerstvého ovoce je velmi důležitá pro lidské zdraví, a to i v zimě a na jaře. Ovocné produkty mohou alespoň částečně nahradit čerstvé ovoce v kritické době jeho nedostupnosti. Ve VŠÚO Holovousy bylo vytvořeno a vyhodnoceno 140 vzorků jablečných moštů ze sklizně v letech 2016 a 2017. V získaných moštech byl stanoven obsah pevných rozpustných látek (refraktometrická sušina), obsah vlhkosti (respektive sušiny), pH a obsah titrovatelných kyselin a spočítána výtěžnost. Průměrná refrakce byla 13,24° Brix, průměrná vlhkost byla 88,06 % (sušina 11,93 %), kyselost 3,63 g / L a pH bylo 3,49. 133 genotypů odrůd a hybridů ze sklizně 2016 bylo usušeno a byla zjištěna průměrná vlhkost 8,12 % (sušina 91,86 %) a spočítána výtěžnost. Variabilita odrůdy se odráží ve vzhledu a chuti vyrobené šťávy a sušených kousků. Některé odrůdy a hybridy nedosahují kvality pro konzumaci čerstvého ovoce, ale mají dobré vlastnosti pro zpracování a výsledný produkt má vynikající senzorické vlastnosti. Výsledek byl prezentován formou posteru a článku ve sborníku na konferenci Ingrovy dny - XLV. Konference o jakosti potravin a potravinových surovin.

Classification

  • Type

    O - Miscellaneous

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/LO1608" target="_blank" >LO1608: Research Pomological Centre</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2019

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů