Variability of apple genotypes for juice production and drying
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F19%3AN0000041" target="_blank" >RIV/25271121:_____/19:N0000041 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Variabilita genotypů jablek pro zpracování moštováním a sušením
Original language description
Zpracování ovoce má v ČR velkou tradici a poptávka opět sílí. Mezi nejčastější způsoby zpracování patří sušení, moštování, zavařování, mražení, pálení alkoholu a další. Jablka byla sklizena z výsadeb VŠÚO, uskladněna a vzorky byly postupně vyskladňovány a zpracovávány na ovocné produkty. U moštů byl změřen obsah pevných rozpustných látek (SSC), vlhkosti respektive sušiny, pH a obsah titrovatelných kyselin. Pro výrobu křížal byly sušeny plátky bez i včetně slupky. Po usušení byly vzorky namlety a byla stanovena vlhkost respektive sušina. V rámci VŠÚO Holovousy bylo vytvořeno a zhodnoceno 140 vzorků moštů jablek jednotlivých odrůd a novošlechtěnců. Vznikla tak velká škála vzorků s rozličnými parametry všech znaků. U souboru vzorků byla zjištěna průměrná hodnota 13,24 °Brix pro SSC. Přičemž nejnižší hodnota byla 9,97 °Brix pro genotyp HL 173A a nejvyšší 16,8 °Brix u HL 637. Prům. hodnota vlhkosti byla 88,06 % resp. sušiny 11,93 %. Nejnižší sušina 8,63 % resp. nejvíce vody (91,37 %) měla odrůda ´Mc Int. Wijczik´, naopak nejvyšší sušinu 16,28 %, měl genotyp HL 105. Největší rozptyl hodnot byl u titr. kyselosti (průměr 3,63 gramů kyselin na litr šťávy, minimální 0,54 g/l genotyp HL 173A, maximální 11,45 g/l ´Ametyst´). Ze sklizně 2016 bylo vyhodnoceno 133 vzorků sušených plátků jablek. Průměrná hodnota vlhkosti byla 8,12 %, přičemž nejnižší hodnota 6,14 % byla u odrůdy ´Pidi´ ve variantě bez slupky, nejvyšší byla 11,17 % u genotypu KUP 232/9 se slupkou. Jednotlivé odrůdy jablek se mezi sebou liší různými vlastnostmi. Tyto parametry čerstvých plodů se následně odrážejí i do kvality jablečných produktů. Proto se musí předem zvážit, k jakému účelu bude daná odrůda jablek využita. Výsledky byly prezentovány na konferenci VITATOX 2019 a vydán v tištěném sborníku s ISBN 978-80-7560-217-6
Czech name
Variabilita genotypů jablek pro zpracování moštováním a sušením
Czech description
Zpracování ovoce má v ČR velkou tradici a poptávka opět sílí. Mezi nejčastější způsoby zpracování patří sušení, moštování, zavařování, mražení, pálení alkoholu a další. Jablka byla sklizena z výsadeb VŠÚO, uskladněna a vzorky byly postupně vyskladňovány a zpracovávány na ovocné produkty. U moštů byl změřen obsah pevných rozpustných látek (SSC), vlhkosti respektive sušiny, pH a obsah titrovatelných kyselin. Pro výrobu křížal byly sušeny plátky bez i včetně slupky. Po usušení byly vzorky namlety a byla stanovena vlhkost respektive sušina. V rámci VŠÚO Holovousy bylo vytvořeno a zhodnoceno 140 vzorků moštů jablek jednotlivých odrůd a novošlechtěnců. Vznikla tak velká škála vzorků s rozličnými parametry všech znaků. U souboru vzorků byla zjištěna průměrná hodnota 13,24 °Brix pro SSC. Přičemž nejnižší hodnota byla 9,97 °Brix pro genotyp HL 173A a nejvyšší 16,8 °Brix u HL 637. Prům. hodnota vlhkosti byla 88,06 % resp. sušiny 11,93 %. Nejnižší sušina 8,63 % resp. nejvíce vody (91,37 %) měla odrůda ´Mc Int. Wijczik´, naopak nejvyšší sušinu 16,28 %, měl genotyp HL 105. Největší rozptyl hodnot byl u titr. kyselosti (průměr 3,63 gramů kyselin na litr šťávy, minimální 0,54 g/l genotyp HL 173A, maximální 11,45 g/l ´Ametyst´). Ze sklizně 2016 bylo vyhodnoceno 133 vzorků sušených plátků jablek. Průměrná hodnota vlhkosti byla 8,12 %, přičemž nejnižší hodnota 6,14 % byla u odrůdy ´Pidi´ ve variantě bez slupky, nejvyšší byla 11,17 % u genotypu KUP 232/9 se slupkou. Jednotlivé odrůdy jablek se mezi sebou liší různými vlastnostmi. Tyto parametry čerstvých plodů se následně odrážejí i do kvality jablečných produktů. Proto se musí předem zvážit, k jakému účelu bude daná odrůda jablek využita. Výsledky byly prezentovány na konferenci VITATOX 2019 a vydán v tištěném sborníku s ISBN 978-80-7560-217-6
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
—
OECD FORD branch
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Result continuities
Project
<a href="/en/project/LO1608" target="_blank" >LO1608: Research Pomological Centre</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2019
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů