All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Variability of apple genotypes for juice production and drying

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F19%3AN0000041" target="_blank" >RIV/25271121:_____/19:N0000041 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Variabilita genotypů jablek pro zpracování moštováním a sušením

  • Original language description

    Zpracování ovoce má v ČR velkou tradici a poptávka opět sílí. Mezi nejčastější způsoby zpracování patří sušení, moštování, zavařování, mražení, pálení alkoholu a další. Jablka byla sklizena z výsadeb VŠÚO, uskladněna a vzorky byly postupně vyskladňovány a zpracovávány na ovocné produkty. U moštů byl změřen obsah pevných rozpustných látek (SSC), vlhkosti respektive sušiny, pH a obsah titrovatelných kyselin. Pro výrobu křížal byly sušeny plátky bez i včetně slupky. Po usušení byly vzorky namlety a byla stanovena vlhkost respektive sušina. V rámci VŠÚO Holovousy bylo vytvořeno a zhodnoceno 140 vzorků moštů jablek jednotlivých odrůd a novošlechtěnců. Vznikla tak velká škála vzorků s rozličnými parametry všech znaků. U souboru vzorků byla zjištěna průměrná hodnota 13,24 °Brix pro SSC. Přičemž nejnižší hodnota byla 9,97 °Brix pro genotyp HL 173A a nejvyšší 16,8 °Brix u HL 637. Prům. hodnota vlhkosti byla 88,06 % resp. sušiny 11,93 %. Nejnižší sušina 8,63 % resp. nejvíce vody (91,37 %) měla odrůda ´Mc Int. Wijczik´, naopak nejvyšší sušinu 16,28 %, měl genotyp HL 105. Největší rozptyl hodnot byl u titr. kyselosti (průměr 3,63 gramů kyselin na litr šťávy, minimální 0,54 g/l genotyp HL 173A, maximální 11,45 g/l ´Ametyst´). Ze sklizně 2016 bylo vyhodnoceno 133 vzorků sušených plátků jablek. Průměrná hodnota vlhkosti byla 8,12 %, přičemž nejnižší hodnota 6,14 % byla u odrůdy ´Pidi´ ve variantě bez slupky, nejvyšší byla 11,17 % u genotypu KUP 232/9 se slupkou. Jednotlivé odrůdy jablek se mezi sebou liší různými vlastnostmi. Tyto parametry čerstvých plodů se následně odrážejí i do kvality jablečných produktů. Proto se musí předem zvážit, k jakému účelu bude daná odrůda jablek využita. Výsledky byly prezentovány na konferenci VITATOX 2019 a vydán v tištěném sborníku s ISBN 978-80-7560-217-6

  • Czech name

    Variabilita genotypů jablek pro zpracování moštováním a sušením

  • Czech description

    Zpracování ovoce má v ČR velkou tradici a poptávka opět sílí. Mezi nejčastější způsoby zpracování patří sušení, moštování, zavařování, mražení, pálení alkoholu a další. Jablka byla sklizena z výsadeb VŠÚO, uskladněna a vzorky byly postupně vyskladňovány a zpracovávány na ovocné produkty. U moštů byl změřen obsah pevných rozpustných látek (SSC), vlhkosti respektive sušiny, pH a obsah titrovatelných kyselin. Pro výrobu křížal byly sušeny plátky bez i včetně slupky. Po usušení byly vzorky namlety a byla stanovena vlhkost respektive sušina. V rámci VŠÚO Holovousy bylo vytvořeno a zhodnoceno 140 vzorků moštů jablek jednotlivých odrůd a novošlechtěnců. Vznikla tak velká škála vzorků s rozličnými parametry všech znaků. U souboru vzorků byla zjištěna průměrná hodnota 13,24 °Brix pro SSC. Přičemž nejnižší hodnota byla 9,97 °Brix pro genotyp HL 173A a nejvyšší 16,8 °Brix u HL 637. Prům. hodnota vlhkosti byla 88,06 % resp. sušiny 11,93 %. Nejnižší sušina 8,63 % resp. nejvíce vody (91,37 %) měla odrůda ´Mc Int. Wijczik´, naopak nejvyšší sušinu 16,28 %, měl genotyp HL 105. Největší rozptyl hodnot byl u titr. kyselosti (průměr 3,63 gramů kyselin na litr šťávy, minimální 0,54 g/l genotyp HL 173A, maximální 11,45 g/l ´Ametyst´). Ze sklizně 2016 bylo vyhodnoceno 133 vzorků sušených plátků jablek. Průměrná hodnota vlhkosti byla 8,12 %, přičemž nejnižší hodnota 6,14 % byla u odrůdy ´Pidi´ ve variantě bez slupky, nejvyšší byla 11,17 % u genotypu KUP 232/9 se slupkou. Jednotlivé odrůdy jablek se mezi sebou liší různými vlastnostmi. Tyto parametry čerstvých plodů se následně odrážejí i do kvality jablečných produktů. Proto se musí předem zvážit, k jakému účelu bude daná odrůda jablek využita. Výsledky byly prezentovány na konferenci VITATOX 2019 a vydán v tištěném sborníku s ISBN 978-80-7560-217-6

Classification

  • Type

    O - Miscellaneous

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/LO1608" target="_blank" >LO1608: Research Pomological Centre</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2019

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů