Influence of potato tubers weight on their chemical composition
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F19%3A43915514" target="_blank" >RIV/62156489:43210/19:43915514 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://utp.af.mendelu.cz/ingrovy-dny" target="_blank" >http://utp.af.mendelu.cz/ingrovy-dny</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv hmotnosti hlíz brambor na jejich chemické složení
Original language description
U odrůd brambor Gala, Noblesse, Milva, Marabel, Sunita, Antonia, Julinka ze sklizně r. 2017 bylo provedeno třídění na velikostní frakce o hmotnosti LESS-THAN OR EQUAL TO 80 g, 81 - 160 g, 161 - 240 g, > 240 g. Byly stanoveny obsah škrobu, sušina hlíz a v sušině pak obsah N, K, Ca, Mg. Nejvyšší průměrný obsah škrobu byl stanoven u odrůdy Noblesse (16,6 %) a nejnižší u odrůdy Gala (12,04 %). Nejvyšší škrobnatost u frakce LESS-THAN OR EQUAL TO 80 g byla stanovena u odrůd Milva, Marabel, Sunita a Antonia. U odrůdy Gala, Noblesse a Julinka byla nejvyšší škrobnatost stanovena až u frakce > 240 g. U hlíz odrůdy Noblesse > 240 g byla stanovena nejvyšší škrobnatost (19,44 %). Nejvyšší průměrnou škrobnatost (14,86 %) vykazovaly hlízy hmotnosti LESS-THAN OR EQUAL TO 80 g, nejnižší pak byla u frakce 81 - 160 g (13,45 %). Nejvyšší obsah dusíku v sušině hlíz byl stanoven u hlíz (161 - 240 g) odrůdy Gala a nejnižší u frakce > 240 g odrůdy Noblesse (1,43 %). Odrůda Gala se vyznačovala v průměru nejvyšším obsahem K, Ca i Mg.
Czech name
Vliv hmotnosti hlíz brambor na jejich chemické složení
Czech description
U odrůd brambor Gala, Noblesse, Milva, Marabel, Sunita, Antonia, Julinka ze sklizně r. 2017 bylo provedeno třídění na velikostní frakce o hmotnosti LESS-THAN OR EQUAL TO 80 g, 81 - 160 g, 161 - 240 g, > 240 g. Byly stanoveny obsah škrobu, sušina hlíz a v sušině pak obsah N, K, Ca, Mg. Nejvyšší průměrný obsah škrobu byl stanoven u odrůdy Noblesse (16,6 %) a nejnižší u odrůdy Gala (12,04 %). Nejvyšší škrobnatost u frakce LESS-THAN OR EQUAL TO 80 g byla stanovena u odrůd Milva, Marabel, Sunita a Antonia. U odrůdy Gala, Noblesse a Julinka byla nejvyšší škrobnatost stanovena až u frakce > 240 g. U hlíz odrůdy Noblesse > 240 g byla stanovena nejvyšší škrobnatost (19,44 %). Nejvyšší průměrnou škrobnatost (14,86 %) vykazovaly hlízy hmotnosti LESS-THAN OR EQUAL TO 80 g, nejnižší pak byla u frakce 81 - 160 g (13,45 %). Nejvyšší obsah dusíku v sušině hlíz byl stanoven u hlíz (161 - 240 g) odrůdy Gala a nejnižší u frakce > 240 g odrůdy Noblesse (1,43 %). Odrůda Gala se vyznačovala v průměru nejvyšším obsahem K, Ca i Mg.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
21101 - Food and beverages
Result continuities
Project
—
Continuities
N - Vyzkumna aktivita podporovana z neverejnych zdroju
Others
Publication year
2019
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník XLV. konference o jakosti potravin a potravinových surovin
ISBN
978-80-7509-653-1
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
8
Pages from-to
202-209
Publisher name
Mendelova univerzita v Brně
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Mar 6, 2019
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—