Strength of potato tubers and pulp colour are determinant from the perspective of their food use
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F19%3A43915507" target="_blank" >RIV/62156489:43210/19:43915507 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://utp.af.mendelu.cz/ingrovy-dny" target="_blank" >http://utp.af.mendelu.cz/ingrovy-dny</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Pevnost hlíz brambor a barva dužniny je určující z pohledu jejich potravinářského využití
Original language description
U odrůd brambor Gala, Noblesse, Milva, Marabel, Sunita, Antonia, Julinka ze sklizně r. 2017 bylo provedeno třídění na velikostní frakce o hmotnosti LESS-THAN OR EQUAL TO 80 g, 81 - 160 g, 161 - 240 g, > 240 g. Byla stanovena pevnost hlíz pomocí přístroje TIRA test (typ 27025), Německo a barva dužniny hlíz pomocí spektrofotometru Konica Minolta CM 3500d, Japonsko. Průkazně nejvyšší (p > 0,95) pevnost měly syrové hlízy odrůdy Antonia (10,23 N), nejnižší odrůdy Marabel a Noblesse (7,42 - 7,7 N). Po uvaření byla nejméně pevná (1,27 N) odrůda Sunita, odrůda Marabel pak měla texturu průkazně (p > 0,95) nejpevnější (1,89 N). Největší rozdíl v textuře mezi frakcemi jedné odrůdy byl stanoven u odrůdy Antonia (2,7 N). Po uvaření byly nejpevnější hlízy hmotnosti LESS-THAN OR EQUAL TO 80 g. Průkazně (p > 0,95) nejtmavší dužninu měly před uvařením odrůdy Noblesse a Sunita (L*(D65) = 65,5 - 66). Po uvaření dužnina všech odrůd ztmavla. Průkazně nejnižší hodnoty (p > 0,95) byly stanoveny u odrůdy Sunita a Antonia (L*(D65) = 58,2 - 59,4). Nejtmavší (L*(D65) = 60,6) byla dužina hlíz frakce 161 - 240 g.
Czech name
Pevnost hlíz brambor a barva dužniny je určující z pohledu jejich potravinářského využití
Czech description
U odrůd brambor Gala, Noblesse, Milva, Marabel, Sunita, Antonia, Julinka ze sklizně r. 2017 bylo provedeno třídění na velikostní frakce o hmotnosti LESS-THAN OR EQUAL TO 80 g, 81 - 160 g, 161 - 240 g, > 240 g. Byla stanovena pevnost hlíz pomocí přístroje TIRA test (typ 27025), Německo a barva dužniny hlíz pomocí spektrofotometru Konica Minolta CM 3500d, Japonsko. Průkazně nejvyšší (p > 0,95) pevnost měly syrové hlízy odrůdy Antonia (10,23 N), nejnižší odrůdy Marabel a Noblesse (7,42 - 7,7 N). Po uvaření byla nejméně pevná (1,27 N) odrůda Sunita, odrůda Marabel pak měla texturu průkazně (p > 0,95) nejpevnější (1,89 N). Největší rozdíl v textuře mezi frakcemi jedné odrůdy byl stanoven u odrůdy Antonia (2,7 N). Po uvaření byly nejpevnější hlízy hmotnosti LESS-THAN OR EQUAL TO 80 g. Průkazně (p > 0,95) nejtmavší dužninu měly před uvařením odrůdy Noblesse a Sunita (L*(D65) = 65,5 - 66). Po uvaření dužnina všech odrůd ztmavla. Průkazně nejnižší hodnoty (p > 0,95) byly stanoveny u odrůdy Sunita a Antonia (L*(D65) = 58,2 - 59,4). Nejtmavší (L*(D65) = 60,6) byla dužina hlíz frakce 161 - 240 g.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
21101 - Food and beverages
Result continuities
Project
—
Continuities
N - Vyzkumna aktivita podporovana z neverejnych zdroju
Others
Publication year
2019
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník XLV. konference o jakosti potravin a potravinových surovin
ISBN
978-80-7509-653-1
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
8
Pages from-to
194-201
Publisher name
Mendelova univerzita v Brně
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Mar 6, 2019
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—