All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Strength of potato tubers and pulp colour are determinant from the perspective of their food use

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F19%3A43915507" target="_blank" >RIV/62156489:43210/19:43915507 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="http://utp.af.mendelu.cz/ingrovy-dny" target="_blank" >http://utp.af.mendelu.cz/ingrovy-dny</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Pevnost hlíz brambor a barva dužniny je určující z pohledu jejich potravinářského využití

  • Original language description

    U odrůd brambor Gala, Noblesse, Milva, Marabel, Sunita, Antonia, Julinka ze sklizně r. 2017 bylo provedeno třídění na velikostní frakce o hmotnosti LESS-THAN OR EQUAL TO 80 g, 81 - 160 g, 161 - 240 g, &gt; 240 g. Byla stanovena pevnost hlíz pomocí přístroje TIRA test (typ 27025), Německo a barva dužniny hlíz pomocí spektrofotometru Konica Minolta CM 3500d, Japonsko. Průkazně nejvyšší (p &gt; 0,95) pevnost měly syrové hlízy odrůdy Antonia (10,23 N), nejnižší odrůdy Marabel a Noblesse (7,42 - 7,7 N). Po uvaření byla nejméně pevná (1,27 N) odrůda Sunita, odrůda Marabel pak měla texturu průkazně (p &gt; 0,95) nejpevnější (1,89 N). Největší rozdíl v textuře mezi frakcemi jedné odrůdy byl stanoven u odrůdy Antonia (2,7 N). Po uvaření byly nejpevnější hlízy hmotnosti LESS-THAN OR EQUAL TO 80 g. Průkazně (p &gt; 0,95) nejtmavší dužninu měly před uvařením odrůdy Noblesse a Sunita (L*(D65) = 65,5 - 66). Po uvaření dužnina všech odrůd ztmavla. Průkazně nejnižší hodnoty (p &gt; 0,95) byly stanoveny u odrůdy Sunita a Antonia (L*(D65) = 58,2 - 59,4). Nejtmavší (L*(D65) = 60,6) byla dužina hlíz frakce 161 - 240 g.

  • Czech name

    Pevnost hlíz brambor a barva dužniny je určující z pohledu jejich potravinářského využití

  • Czech description

    U odrůd brambor Gala, Noblesse, Milva, Marabel, Sunita, Antonia, Julinka ze sklizně r. 2017 bylo provedeno třídění na velikostní frakce o hmotnosti LESS-THAN OR EQUAL TO 80 g, 81 - 160 g, 161 - 240 g, &gt; 240 g. Byla stanovena pevnost hlíz pomocí přístroje TIRA test (typ 27025), Německo a barva dužniny hlíz pomocí spektrofotometru Konica Minolta CM 3500d, Japonsko. Průkazně nejvyšší (p &gt; 0,95) pevnost měly syrové hlízy odrůdy Antonia (10,23 N), nejnižší odrůdy Marabel a Noblesse (7,42 - 7,7 N). Po uvaření byla nejméně pevná (1,27 N) odrůda Sunita, odrůda Marabel pak měla texturu průkazně (p &gt; 0,95) nejpevnější (1,89 N). Největší rozdíl v textuře mezi frakcemi jedné odrůdy byl stanoven u odrůdy Antonia (2,7 N). Po uvaření byly nejpevnější hlízy hmotnosti LESS-THAN OR EQUAL TO 80 g. Průkazně (p &gt; 0,95) nejtmavší dužninu měly před uvařením odrůdy Noblesse a Sunita (L*(D65) = 65,5 - 66). Po uvaření dužnina všech odrůd ztmavla. Průkazně nejnižší hodnoty (p &gt; 0,95) byly stanoveny u odrůdy Sunita a Antonia (L*(D65) = 58,2 - 59,4). Nejtmavší (L*(D65) = 60,6) byla dužina hlíz frakce 161 - 240 g.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    21101 - Food and beverages

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    N - Vyzkumna aktivita podporovana z neverejnych zdroju

Others

  • Publication year

    2019

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Sborník XLV. konference o jakosti potravin a potravinových surovin

  • ISBN

    978-80-7509-653-1

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    8

  • Pages from-to

    194-201

  • Publisher name

    Mendelova univerzita v Brně

  • Place of publication

    Brno

  • Event location

    Brno

  • Event date

    Mar 6, 2019

  • Type of event by nationality

    EUR - Evropská akce

  • UT code for WoS article