Influence of pesticide residues on antioxidant activity of apricot fruits
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F19%3AN0000115" target="_blank" >RIV/25271121:_____/19:N0000115 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv reziduí pesticidů na antioxidační aktivitu meruněk
Original language description
V rámci této studie byla sledována dynamika degradace reziduí vybraných pesticidů u meruněk v čerstvých i skladovaných plodech a sledován vliv posklizňového ošetření 1-metylcyklopropenem (1- MCP) a ozonu na celkovou antioxidační aktivitu. Byly analyzovány rezidua 9 účinných pesticidních látek (pyraclostrobin, boscalid, myclobutanil, fenhexamid, fenpyrazamin, thiacloprid, acetamiprid, trifloxystrobin a pirimicarb) v čerstvých plodech odrůdy ,Betynka´ (28 dní po 1. aplikaci pesticidů) jakož i po 10, 20, a 30 dnech skladování. U žádného z testovaných vzorků nebyl překročen maximální limit reziduí (MLR) pro danou účinnou látku u čerstvých plodů ani po vyskladnění. Byla též porovnána celková antioxidační aktivita čerstvých plodů a plodů ošetřených ihned po sklizni ozonem a 1-MCP. Zjistili jsme, že hlavním vlivem na hodnotu TAA má zejména způsob skladování, zatímco typ postřiku je spíše zanedbatelný faktor.
Czech name
Vliv reziduí pesticidů na antioxidační aktivitu meruněk
Czech description
V rámci této studie byla sledována dynamika degradace reziduí vybraných pesticidů u meruněk v čerstvých i skladovaných plodech a sledován vliv posklizňového ošetření 1-metylcyklopropenem (1- MCP) a ozonu na celkovou antioxidační aktivitu. Byly analyzovány rezidua 9 účinných pesticidních látek (pyraclostrobin, boscalid, myclobutanil, fenhexamid, fenpyrazamin, thiacloprid, acetamiprid, trifloxystrobin a pirimicarb) v čerstvých plodech odrůdy ,Betynka´ (28 dní po 1. aplikaci pesticidů) jakož i po 10, 20, a 30 dnech skladování. U žádného z testovaných vzorků nebyl překročen maximální limit reziduí (MLR) pro danou účinnou látku u čerstvých plodů ani po vyskladnění. Byla též porovnána celková antioxidační aktivita čerstvých plodů a plodů ošetřených ihned po sklizni ozonem a 1-MCP. Zjistili jsme, že hlavním vlivem na hodnotu TAA má zejména způsob skladování, zatímco typ postřiku je spíše zanedbatelný faktor.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Result continuities
Project
Result was created during the realization of more than one project. More information in the Projects tab.
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2019
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Zahradnictví
ISSN
1213-7596
e-ISSN
—
Volume of the periodical
18
Issue of the periodical within the volume
5
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
4
Pages from-to
38-41
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—