Current trends in long-term storage of sweet cherries and their effect on the degradation of pesticide residues
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F19%3AN0000131" target="_blank" >RIV/25271121:_____/19:N0000131 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Moderní trendy dlouhodobého skladování třešní a jejich vliv na degradaci reziduí pesticidů
Original language description
Byla optimalizována metoda kapalinové chromatografe ve spojení s hmotnostním detektorem pro sledování a monitoring degradace vybraných reziduálních látek v plodech třešní při využití moderních metod pro dlouhodobé skladování jako jsou ULO, MAP, aplikace 1-MCP (přípravek FruitSmart) a ozonu. Byl vytvořen postřikový plán, který zahrnoval kombinace pesticidů a termíny jejich aplikací a výsledky porovnány s neošetřenou kontrolou. V době sklizňové zralosti byly plody třešní sklizeny do boxů a všechny čtyři technologie skladování byly využity pro skladovací pokusy. Bylo zjištěno, že u žádného z testovaných vzorků třešní nebyl překročen maximální limit reziduí (MLR) pro danou účinnou látku u čerstvých plodů i po vyskladnění. U plodů, které byly ošetřeny ozonem a přípravkem 1-MCP dokonce docházelo během skladování ještě i k mírnému poklesu obsahu reziduí.
Czech name
Moderní trendy dlouhodobého skladování třešní a jejich vliv na degradaci reziduí pesticidů
Czech description
Byla optimalizována metoda kapalinové chromatografe ve spojení s hmotnostním detektorem pro sledování a monitoring degradace vybraných reziduálních látek v plodech třešní při využití moderních metod pro dlouhodobé skladování jako jsou ULO, MAP, aplikace 1-MCP (přípravek FruitSmart) a ozonu. Byl vytvořen postřikový plán, který zahrnoval kombinace pesticidů a termíny jejich aplikací a výsledky porovnány s neošetřenou kontrolou. V době sklizňové zralosti byly plody třešní sklizeny do boxů a všechny čtyři technologie skladování byly využity pro skladovací pokusy. Bylo zjištěno, že u žádného z testovaných vzorků třešní nebyl překročen maximální limit reziduí (MLR) pro danou účinnou látku u čerstvých plodů i po vyskladnění. U plodů, které byly ošetřeny ozonem a přípravkem 1-MCP dokonce docházelo během skladování ještě i k mírnému poklesu obsahu reziduí.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
10406 - Analytical chemistry
Result continuities
Project
Result was created during the realization of more than one project. More information in the Projects tab.
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2019
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Vědecké práce ovocnářské
ISSN
0231-6900
e-ISSN
—
Volume of the periodical
—
Issue of the periodical within the volume
26
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
10
Pages from-to
7-16
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—