Ripeness Gala MicroPhazir
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F19%3AN0000166" target="_blank" >RIV/25271121:_____/19:N0000166 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://www.vsuo.cz/136/Software_a_technologie/" target="_blank" >http://www.vsuo.cz/136/Software_a_technologie/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Zralost Gala Antaris II
Original language description
Software Zralost Gala Antaris II umožňuje neinvazivně určit parametry vnitřní kvality jablek odrůdy ´Gala´, konkrétně obsah pevných rozpustných látek, pevnost dužniny, kyselost a pH. Na základě těchto predikovaných hodnot software vyhodnotí celkovou kvalitu a zralost daného plodu. Software je vyvinut pro použití k přístroji typu NIR spektrometr s názvem Antaris II.
Czech name
Zralost Gala Antaris II
Czech description
Software Zralost Gala Antaris II umožňuje neinvazivně určit parametry vnitřní kvality jablek odrůdy ´Gala´, konkrétně obsah pevných rozpustných látek, pevnost dužniny, kyselost a pH. Na základě těchto predikovaných hodnot software vyhodnotí celkovou kvalitu a zralost daného plodu. Software je vyvinut pro použití k přístroji typu NIR spektrometr s názvem Antaris II.
Classification
Type
R - Software
CEP classification
—
OECD FORD branch
10406 - Analytical chemistry
Result continuities
Project
Result was created during the realization of more than one project. More information in the Projects tab.
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2019
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Internal product ID
Zralost Gala Antaris II 1.0
Technical parameters
Software v sobě zahrnuje data získaná v průběhu let 2017-2019, která byla použita pro tvorbu kalibračních modelů. Pro každý zahrnutý parametr vnitřní kvality plodu (obsah pevných rozpustných látek, pevnost dužniny, kyselost a pH) je vytvořen vlastní kalibrační model s individuálním nastavením spektrálních rozsahů danému parametru na míru pro získání co nejpřesnějších závislostí. Software v sobě zahrnuje všechny 4 zmíněné kalibrační modely a díky tomu je v jednom kroku měření schopný vyexportovat do speciálně připraveného excelovského souboru všechny čtyři predikované parametry vnitřní kvality. Vzápětí software zpracuje na základě matematických a statistických funkcí predikované hodnoty a taktéž vyexportuje finální hodnocení daného měřeného jablka odrůdy ´Gala´ na stupnici 1/3/5 nebo-li excelentní/vyhovující/nevyhovující. Více informací je uvedeno ve Zkrácené technické dokumentaci dostupné na webových stránkách VŠÚO Holovousy s odkazem: http://www.vsuo.cz/136/Software_a_technologie/ Na výsledek je uzavřena Dohoda o využití výsledků se společností Nicolet CZ s.r.o., IČ 26422182, ze dne 9.5.2017. Dohoda byla za společnost Nicolet CZ s.r.o. uzavřena jednatelem společnosti RNDr. Jánem Pásztorem. Existence a funkčnost daného software byla potvrzena notářským zápisem s označením NZ19/2020 provedeným notářkou JUDr. Martinou Herzánovou ze dne 30.1.2020.
Economical parameters
Hlavním přínosem je zejména zrychlení procesu měření a získání potřebných dat. S tím jde ruku v ruce i snížení nákladů nezbytných pro provedení analýz. Náklady na destruktivní rozbory (pevnost dužniny, refrakce, kyselost a pH) u 100 ks jablek, které se analýzami znehodnotí, prováděné pro výzkumné účely, je náklad cca 19 554 Kč. Pokud by byly zmíněné rozbory nabízené jako služba např. ovocnářům, za rozbory 100 ks jablek by zaplatili cca 27 560 Kč. Když by se pro určení parametrů kvality plodů využil zmíněný NIR spektrometr Antaris II, byly by výzkumné náklady cca 1768 Kč / 100 ks jablek, rozbory na objednání by byly cca 2214 Kč / 100 ks jablek. Navíc jsou takto změřená jablka nepoškozena a dají se nadále bez omezení konzumovat nebo zpracovat. Využitím této metody je tedy možné snížit náklady na rozbory cca o 90 %. Pokud tedy někdo analyzuje vzorky jablek daných odrůd ve velkém množství, vyplatí se použít tuto metodu, přestože je nutná větší počáteční investice.
Owner IČO
25271121
Owner name
VÝZKUMNÝ A ŠLECHTITELSKÝ ÚSTAV OVOCNÁŘSKÝ HOLOVOUSY s.r.o.