First results of cryopreservation of fruit species in liquid nitrogen vapours
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F20%3AN0000033" target="_blank" >RIV/25271121:_____/20:N0000033 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
První výsledky kryoprezervace ovocných druhů s využitím par kapalného dusíku
Original language description
Cílem předkládané práce je seznámit ovocnářskou veřejnost s možnostmi alternativního laboratorního uchování explantátů genetických zdrojů ovocných rostlin v parách kapalného dusíku. Metoda je založena na uchovávání rostlinného materiálu při velmi nízkých kryogenních teplotách -150 až -170 °C. U všech testovaných odrůd jabloně byla v rozsahu 24 až 84 % po kryoprezervaci v parách kapalného dusíku zaznamenána podle bonitační stupnice na řezu pupenem zelená barva pletiv (stupeň 5) dávající předpoklad životnosti a schopnosti regenerace. Na řezu výhonů u slivoní po kryoprezervaci převládalo hnědé až hnědozelené zabarvení svědčící o silném mrazovém poškození buněk a oxidaci vytékajících fenolických látek. Pro širší využití této metody dlouhodobého uchovávání ovocných druhů je nutné další zkoumání mechanismů zapojených do indukce tolerance k dehydrataci a kryoprezervaci.
Czech name
První výsledky kryoprezervace ovocných druhů s využitím par kapalného dusíku
Czech description
Cílem předkládané práce je seznámit ovocnářskou veřejnost s možnostmi alternativního laboratorního uchování explantátů genetických zdrojů ovocných rostlin v parách kapalného dusíku. Metoda je založena na uchovávání rostlinného materiálu při velmi nízkých kryogenních teplotách -150 až -170 °C. U všech testovaných odrůd jabloně byla v rozsahu 24 až 84 % po kryoprezervaci v parách kapalného dusíku zaznamenána podle bonitační stupnice na řezu pupenem zelená barva pletiv (stupeň 5) dávající předpoklad životnosti a schopnosti regenerace. Na řezu výhonů u slivoní po kryoprezervaci převládalo hnědé až hnědozelené zabarvení svědčící o silném mrazovém poškození buněk a oxidaci vytékajících fenolických látek. Pro širší využití této metody dlouhodobého uchovávání ovocných druhů je nutné další zkoumání mechanismů zapojených do indukce tolerance k dehydrataci a kryoprezervaci.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Result continuities
Project
<a href="/en/project/LO1608" target="_blank" >LO1608: Research Pomological Centre</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2020
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Zahradnictví
ISSN
1213-7596
e-ISSN
—
Volume of the periodical
19
Issue of the periodical within the volume
12
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
3
Pages from-to
38-40
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—