Determination of ascorbic acid in currant and gooseberry cultivars
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F20%3AN0000034" target="_blank" >RIV/25271121:_____/20:N0000034 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Stanovení askorbové kyseliny v kultivarech rybízu a angreštu
Original language description
Askorbová kyselina je ve vodě rozpustný vitamin, který se vyskytuje hlavně v ovoci a v zelenině. Rybíz a angrešt jsou cennou složkou zdravé výživy, protože jsou vynikajícím zdrojem askorbové kyseliny, anthokyanů a minerálů. Tato práce se zabývá srovnáním obsahu kyseliny askorbové v kultivarech rybízu a angreštu. Kyselina askorbová byla z ovoce extrahována kyselinou metafosforečnou. Obsah kyseliny askorbové byl stanoven pomocí metody vysokoúčinné kapalinové chromatografie s DAD detekcí. Obsah askorbové kyseliny se pohyboval mezi 14,6–69,7 mg/100 g ovoce (červený, bílý a růžový rybíz), 97,7−249,1 mg/100 g ovoce (černý rybíz) a 9,0–37,8 mg/100 g ovoce (angrešt). Na obsah askorbové kyseliny mají velký vliv klimatické podmínky během roku, ale i vybraná odrůda. Černý rybíz z ekologického zemědělství měl vyšší hladinu askorbové kyseliny ve srovnání s rybízem z integrované produkce. Tento výsledek však nebyl pozorován u všech kultivarů rybízů a angreštů.
Czech name
Stanovení askorbové kyseliny v kultivarech rybízu a angreštu
Czech description
Askorbová kyselina je ve vodě rozpustný vitamin, který se vyskytuje hlavně v ovoci a v zelenině. Rybíz a angrešt jsou cennou složkou zdravé výživy, protože jsou vynikajícím zdrojem askorbové kyseliny, anthokyanů a minerálů. Tato práce se zabývá srovnáním obsahu kyseliny askorbové v kultivarech rybízu a angreštu. Kyselina askorbová byla z ovoce extrahována kyselinou metafosforečnou. Obsah kyseliny askorbové byl stanoven pomocí metody vysokoúčinné kapalinové chromatografie s DAD detekcí. Obsah askorbové kyseliny se pohyboval mezi 14,6–69,7 mg/100 g ovoce (červený, bílý a růžový rybíz), 97,7−249,1 mg/100 g ovoce (černý rybíz) a 9,0–37,8 mg/100 g ovoce (angrešt). Na obsah askorbové kyseliny mají velký vliv klimatické podmínky během roku, ale i vybraná odrůda. Černý rybíz z ekologického zemědělství měl vyšší hladinu askorbové kyseliny ve srovnání s rybízem z integrované produkce. Tento výsledek však nebyl pozorován u všech kultivarů rybízů a angreštů.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
10406 - Analytical chemistry
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2020
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Zahradnictví
ISSN
1213-7596
e-ISSN
—
Volume of the periodical
19
Issue of the periodical within the volume
12
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
2
Pages from-to
33-34
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—