All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Determination of vitamin C in stone fruits and small fruits

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F21%3AN0000142" target="_blank" >RIV/25271121:_____/21:N0000142 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Stanovení vitaminu C v peckovinách a drobném ovoci

  • Original language description

    Vitamin C je ve vodě rozpustný vitamin, který se vyskytuje hlavně v ovoci a zelenině. Vitamin C je definován jako součet L-askorbové kyseliny a L-dehydroaskorbové kyseliny. V této práci byl vitamin C ze vzorku extrahován roztokem kyseliny metafosforečné. L-dehydroaskorbová kyselina byla redukována na L- askorbovou kyselinu L-cysteinem a celkový obsah byl stanoven pomocí metody vysokoúčinné kapalinové chromatografie s DAD detekcí při 265 nm. Tato práce se zabývá stanovením vitaminu C v peckovinách a drobném ovoci. Chemické analýzy probíhaly na vybraných odrůdách třešní, meruněk, slivoní, angreštu a rybízu (černého, červeného a bílého). Obsah vitaminu C se pohyboval u peckovin v rozmezí od 3,5 mg/100 g čerstvého ovoce u slivoně ´Topfirst´ do 12,1 mg/100 g čerstvého ovoce u odrůdy třešně ´Helga´. Co se týče drobného ovoce, je obsah vitaminu C obecně vyšší než u peckovin. Z testovaných odrůd rybízu měly nejvyšší obsah vitaminu C odrůdy černého rybízu ´Ben Hope´ a ´Ceres´. U červeného rybízu se hodnoty obsahu vitaminu C pohybovaly v rozmezí od 16,8 – 57 mg/100 g čerstvého ovoce. Obsah vitaminu C u odrůd bílého rybízu byl v průměru 30 mg/100 g ovoce.

  • Czech name

    Stanovení vitaminu C v peckovinách a drobném ovoci

  • Czech description

Classification

  • Type

    J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    10406 - Analytical chemistry

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2021

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Zahradnictví

  • ISSN

    1213-7596

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    20

  • Issue of the periodical within the volume

    12

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    3

  • Pages from-to

    28-30

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database