Determination of vitamin C in stone fruits and small fruits
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F21%3AN0000142" target="_blank" >RIV/25271121:_____/21:N0000142 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Stanovení vitaminu C v peckovinách a drobném ovoci
Original language description
Vitamin C je ve vodě rozpustný vitamin, který se vyskytuje hlavně v ovoci a zelenině. Vitamin C je definován jako součet L-askorbové kyseliny a L-dehydroaskorbové kyseliny. V této práci byl vitamin C ze vzorku extrahován roztokem kyseliny metafosforečné. L-dehydroaskorbová kyselina byla redukována na L- askorbovou kyselinu L-cysteinem a celkový obsah byl stanoven pomocí metody vysokoúčinné kapalinové chromatografie s DAD detekcí při 265 nm. Tato práce se zabývá stanovením vitaminu C v peckovinách a drobném ovoci. Chemické analýzy probíhaly na vybraných odrůdách třešní, meruněk, slivoní, angreštu a rybízu (černého, červeného a bílého). Obsah vitaminu C se pohyboval u peckovin v rozmezí od 3,5 mg/100 g čerstvého ovoce u slivoně ´Topfirst´ do 12,1 mg/100 g čerstvého ovoce u odrůdy třešně ´Helga´. Co se týče drobného ovoce, je obsah vitaminu C obecně vyšší než u peckovin. Z testovaných odrůd rybízu měly nejvyšší obsah vitaminu C odrůdy černého rybízu ´Ben Hope´ a ´Ceres´. U červeného rybízu se hodnoty obsahu vitaminu C pohybovaly v rozmezí od 16,8 – 57 mg/100 g čerstvého ovoce. Obsah vitaminu C u odrůd bílého rybízu byl v průměru 30 mg/100 g ovoce.
Czech name
Stanovení vitaminu C v peckovinách a drobném ovoci
Czech description
—
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
10406 - Analytical chemistry
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2021
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Zahradnictví
ISSN
1213-7596
e-ISSN
—
Volume of the periodical
20
Issue of the periodical within the volume
12
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
3
Pages from-to
28-30
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—