Analysis of mineral composition and isotope ratio as part of metabolomic profiles of apples for their authentication
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F21%3AN0000125" target="_blank" >RIV/25271121:_____/21:N0000125 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://vpovsuo.cz/wp-content/uploads/2021/11/8_Meszaros-a-Sedlak_VPO-27_2_21.pdf" target="_blank" >https://vpovsuo.cz/wp-content/uploads/2021/11/8_Meszaros-a-Sedlak_VPO-27_2_21.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Analýza minerálního složení a izotopových poměrů jako součást metabolomických profilů jablek pro jejich autentikaci
Original language description
Prezentovaná práce je zaměřena na vytvoření a validaci originálních nástrojů pro odhalení plodů s nesprávným uvedením geografického původu u jablek pomocí analýzy minerálního složení a izotopových poměrů s využitím metody hmotnostní spektrometrie s indukčně vázaným plazmatem (ICP-MS). Získané profily prvkového složení (P, K, Mg, Fe, Cu a Zn) a izotopových poměrů (86Sr/87Sr a 10B/11B) jednotlivých vzorků byly statisticky zpracovány pomocí analýzy hlavních komponent (PCA – Principal Component Analysis). Dosažené výsledky analýzy minerálního složení a izotopových poměrů u polských a českých jablek ukazují odlišné trendy a to zejména u prvků P, Cu a u izotopového poměru 10B/11B. Tyto trendy ale sami o sobě prozatím neumožňují dostatečné rozlišení geografického původu jablek. U ostatních analyzovaných prvků a u izotopového poměru 86Sr/87Sr se tyto trendy statisticky neprojevily. Do budoucna proto plánujeme provést kombinovanou vícerozměrnou analýzu s dalšími metodami, např. hodnocením vybraných fenolických metabolitů v dužnině plodů.
Czech name
Analýza minerálního složení a izotopových poměrů jako součást metabolomických profilů jablek pro jejich autentikaci
Czech description
—
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
10406 - Analytical chemistry
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QK1910104" target="_blank" >QK1910104: Research of metabolomic methods for laboratory authentication of apples geographicity.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2021
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Vědecké práce ovocnářské
ISSN
2695-1347
e-ISSN
—
Volume of the periodical
27
Issue of the periodical within the volume
2
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
14
Pages from-to
105-118
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—