Chosen processing characteristics of mostly grown sour cherry cultivars within Czech Republic
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F21%3AN0000133" target="_blank" >RIV/25271121:_____/21:N0000133 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://vpovsuo.cz/wp-content/uploads/2021/11/12_Pravcova_VPO-27_2_21.pdf" target="_blank" >https://vpovsuo.cz/wp-content/uploads/2021/11/12_Pravcova_VPO-27_2_21.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vybrané zpracovatelské charakteristiky nejpěstovanějších odrůd višní České republiky
Original language description
Zpracování plodů višní vypeckováním musí v mnoha případech předcházet jejich následnému využití v potravinářském průmyslu. Při tomto procesu však často dochází k významným výnosovým ztrátám, především ke ztrátám šťávy a dužniny, která ulpívá na pecce plodu. V této studii bylo srovnáváno pět nejčastěji pěstovaných odrůd višní v České republice ‘Morela pozdní’, ‘Újfehértoi fürtös’, ‘Morellenfeuer’, ‘Fanal’ a ‘Érdi bötermö’ z hlediska vhodnosti jejich plodů k průmyslovému zpracování vypeckováním a zároveň byly zjišťovány nejvhodnější podmínky pro toto zpracování. Testovány byly různé teplotní intervaly, při kterých se následně zjišťovaly ztráty šťávy, dužniny a celkový úbytek hmotnosti plodu po vypeckování u daných odrůd. Teplotní intervaly plodů -8–0 °C byly nejvhodnější z hlediska nejnižších ztrát šťávy z plodů, ovšem nejnižších stupňů ulpívání dužniny na pecce při vypeckování dosahovaly plody všech studovaných odrůd v teplotách 20–25 °C. Celkově nejnižší ztráty hmotnosti a tím pádem nejnižších výnosových ztrát dosahovala v průměru odrůda ‘Morela pozdní’ při teplotách 20–25 °C.
Czech name
Vybrané zpracovatelské charakteristiky nejpěstovanějších odrůd višní České republiky
Czech description
—
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
40105 - Horticulture, viticulture
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2021
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Vědecké práce ovocnářské
ISSN
2695-1347
e-ISSN
—
Volume of the periodical
27
Issue of the periodical within the volume
2
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
10
Pages from-to
165-174
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—