All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Chosen processing characteristics of mostly grown sour cherry cultivars within Czech Republic

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F21%3AN0000133" target="_blank" >RIV/25271121:_____/21:N0000133 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="https://vpovsuo.cz/wp-content/uploads/2021/11/12_Pravcova_VPO-27_2_21.pdf" target="_blank" >https://vpovsuo.cz/wp-content/uploads/2021/11/12_Pravcova_VPO-27_2_21.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Vybrané zpracovatelské charakteristiky nejpěstovanějších odrůd višní České republiky

  • Original language description

    Zpracování plodů višní vypeckováním musí v mnoha případech předcházet jejich následnému využití v potravinářském průmyslu. Při tomto procesu však často dochází k významným výnosovým ztrátám, především ke ztrátám šťávy a dužniny, která ulpívá na pecce plodu. V této studii bylo srovnáváno pět nejčastěji pěstovaných odrůd višní v České republice ‘Morela pozdní’, ‘Újfehértoi fürtös’, ‘Morellenfeuer’, ‘Fanal’ a ‘Érdi bötermö’ z hlediska vhodnosti jejich plodů k průmyslovému zpracování vypeckováním a zároveň byly zjišťovány nejvhodnější podmínky pro toto zpracování. Testovány byly různé teplotní intervaly, při kterých se následně zjišťovaly ztráty šťávy, dužniny a celkový úbytek hmotnosti plodu po vypeckování u daných odrůd. Teplotní intervaly plodů -8–0 °C byly nejvhodnější z hlediska nejnižších ztrát šťávy z plodů, ovšem nejnižších stupňů ulpívání dužniny na pecce při vypeckování dosahovaly plody všech studovaných odrůd v teplotách 20–25 °C. Celkově nejnižší ztráty hmotnosti a tím pádem nejnižších výnosových ztrát dosahovala v průměru odrůda ‘Morela pozdní’ při teplotách 20–25 °C.

  • Czech name

    Vybrané zpracovatelské charakteristiky nejpěstovanějších odrůd višní České republiky

  • Czech description

Classification

  • Type

    J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40105 - Horticulture, viticulture

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2021

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Vědecké práce ovocnářské

  • ISSN

    2695-1347

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    27

  • Issue of the periodical within the volume

    2

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    10

  • Pages from-to

    165-174

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database