Quality parameters changes during ULO storage of apples
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F13%3A%230000442" target="_blank" >RIV/25271121:_____/13:#0000442 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Změny kvalitativních parametrů během skladování jablek v ULO atmosféře
Original language description
Cílem tohoto experimentu bylo sledování změn kvalitativních parametrů u vybraných odrůd jablek ´Meteor´, ´Golden Delicious´, ´Idared´ a ´Rubinola´ skladovaných v podmínkách ULO (ultra low oxygen). Sledována byla celková výše hmotnostních ztrát způsobených dýcháním a výparem plodů za celé období skladování říjen až červen, dále hodnota refraktometrické sušiny a penetrace plodů. Byly zjištěny významné rozdíly ve výši hmotnostních ztrát u všech sledovaných odrůd přibližně v rozmezí 2,0 až 3,7 %. Nejnižší úbytek hmotnosti během skladování byl zjištěn u odrůd ´Idared´ a ´Meteor´, naopak nevyšší u odrůd ´Rubinola´ a ´Golden Delicious´. Hodnoty refraktometrické sušiny mírně rostly během skladování u všech sledovaných odrůd, pouze u odrůdy ´Rubinola´ mírně klesaly. Hodnocené odrůdy se také lišily v pevnosti dužniny. Nejvyšší pevností se vyznačovala odrůda ´Idared´, za níž následovaly ´Meteor´, ´Rubinola´ a ´Golden Delicious´.
Czech name
Změny kvalitativních parametrů během skladování jablek v ULO atmosféře
Czech description
Cílem tohoto experimentu bylo sledování změn kvalitativních parametrů u vybraných odrůd jablek ´Meteor´, ´Golden Delicious´, ´Idared´ a ´Rubinola´ skladovaných v podmínkách ULO (ultra low oxygen). Sledována byla celková výše hmotnostních ztrát způsobených dýcháním a výparem plodů za celé období skladování říjen až červen, dále hodnota refraktometrické sušiny a penetrace plodů. Byly zjištěny významné rozdíly ve výši hmotnostních ztrát u všech sledovaných odrůd přibližně v rozmezí 2,0 až 3,7 %. Nejnižší úbytek hmotnosti během skladování byl zjištěn u odrůd ´Idared´ a ´Meteor´, naopak nevyšší u odrůd ´Rubinola´ a ´Golden Delicious´. Hodnoty refraktometrické sušiny mírně rostly během skladování u všech sledovaných odrůd, pouze u odrůdy ´Rubinola´ mírně klesaly. Hodnocené odrůdy se také lišily v pevnosti dužniny. Nejvyšší pevností se vyznačovala odrůda ´Idared´, za níž následovaly ´Meteor´, ´Rubinola´ a ´Golden Delicious´.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GC - Plant growing, crop rotation
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2013
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Vědecké práce ovocnářské
ISSN
0231-6900
e-ISSN
—
Volume of the periodical
—
Issue of the periodical within the volume
23
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
4
Pages from-to
117-120
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—