All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

A comparison of apple cultivars regarding ethylene production and physico-chemical changes during cold storage

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F08%3A00132940" target="_blank" >RIV/62156489:43510/08:00132940 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    A comparison of apple cultivars regarding ethylene production and physico-chemical changes during cold storage

  • Original language description

    Measurements of titratable acidity, soluble solids, firmness, ethylene production and weight 10ss were made for five apple cultivars held in cold storage for 100 days. Carbosieve G in the traps of the enrichment column, which has only a moderate affinityfor light hydrocarbons, was found to meet the requirements fur the optimal thermal desorption of ethylene (130°C for 2 minutes) from the enrichment column to the analytical column. ANOVA showed significant differences in all these five parameters between the five cultivars Golden Delicious Reinders, Resista, Topaz, Meteor and Rubinstep, and also in the course of storage. In all cases, the changes in titratable acids measured during storage were especially significant, but the observed changes in sugarlevels, as measured by refractometry, were too variable to be useful in this context. High rates of ethylene production impacted probably only indirectly on the los s of firmness and the other parameters which were measured. Discriminant

  • Czech name

    Srovnání odrůd jablek podle produkce etylenu a fyzikálně chemických změn při chladírenském skladování

  • Czech description

    Podle produkce etylenu, titrační kyselosti, rozpustné sušiny, pevnosti dužniny a hmotnostních ztrát při skladování byly hodnoceny vlastnosti odrůd jablek po dobu 100 dnů. Pro zachycení etylenu do obohacovací kolony je vhodný Carbosieve G, který má střední afinitu pro nízkomolekulární uhlovodíky a v zařízení pro tepelnou desorpci se uvolňuje z obohacovací kolony pro 130 stupních C za dobu dvou minut. Analýzou byly zjištěny významější roszdíly mezi pěti odrůdami jablek (Golden Delicious Reinders, Resista,Topaz, Meteor a Rubinstep) a dobou skladování. Změny titračních kyselin měřené během skladování jsou statisticky významné, ale pozorované změny v obsahu rozpustné sušiny, měřené refraktometricky, byly značně variabilní pro použití v těchto souvislostech. Vysoká produkce etylenu ovlivňuje ztrátu pevnosti dužniny jen nepřímo. Diskriminační analýzou se prokázaly rozdíly na základě znalosti pevnosti dužniny, produkce etylenu a jejich obsahem titračních kyselin. Pouze pro odrůdy Golden Delic

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QF4116" target="_blank" >QF4116: Development of storable apple cultivars with resistance to storage diseases</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2008

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Horticultural Science

  • ISSN

    0862-867X

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    35

  • Issue of the periodical within the volume

    4

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    8

  • Pages from-to

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database