Ripening of pear fruits Pyrus pyrifolia Nakai and Pyrus communis L. during ripening on the tree
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F14%3A00217023" target="_blank" >RIV/62156489:43510/14:00217023 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Dozrávání hrušek Pyrus pyrifolia Nakai a Pyrus communis L. v období zrání na stromě
Original language description
Kvalita a potenciál zrání hrušek je úzce spjat se sklizňovou zralostí plodů. Stupeň zralosti v době sklizně, má přímý vliv na dobu, po kterou mohou být plody uloženy bez významnější ztráty kvality. Plody ze tří asijských odrůd hrušek (Pyrus pyrifolia Nakai) 'Pung Su', 'Hosui' a 'Chojuro' a tři evropských odrůd hrušek (Pyrus communis L.) odrůd 'Conference', 'Boscova lahvice', 'Pařížanka' byly sklízeny v průběhu zrání v pěti postupných týdenních odběrech. Změny v pevnosti, celková rozpustná sušina, titrační kyselost, škrobový test byly hodnoceny pro určení optimálního termínu sklizně. Z těchto parametrů byl vypočten index zralosti podle Streifa: 'Hosui' 0,46; 'Chojuro' a 'Pung Su '0,7, 'Pařížanka' 0,77; 'Conference' 0,89 a 'Boscova lahvice' 0,97. Nebyl zjištěn statisticky průkazný vliv termínu sklizně na pevnost dužniny a titrační kyselost u jednotlivých odrůd hrušek. Vyšší tempo růstu celkové rozpustné sušiny bylo spojeno s menším poklesem obsahu veškerých kyselin a pevnosti.
Czech name
Dozrávání hrušek Pyrus pyrifolia Nakai a Pyrus communis L. v období zrání na stromě
Czech description
Kvalita a potenciál zrání hrušek je úzce spjat se sklizňovou zralostí plodů. Stupeň zralosti v době sklizně, má přímý vliv na dobu, po kterou mohou být plody uloženy bez významnější ztráty kvality. Plody ze tří asijských odrůd hrušek (Pyrus pyrifolia Nakai) 'Pung Su', 'Hosui' a 'Chojuro' a tři evropských odrůd hrušek (Pyrus communis L.) odrůd 'Conference', 'Boscova lahvice', 'Pařížanka' byly sklízeny v průběhu zrání v pěti postupných týdenních odběrech. Změny v pevnosti, celková rozpustná sušina, titrační kyselost, škrobový test byly hodnoceny pro určení optimálního termínu sklizně. Z těchto parametrů byl vypočten index zralosti podle Streifa: 'Hosui' 0,46; 'Chojuro' a 'Pung Su '0,7, 'Pařížanka' 0,77; 'Conference' 0,89 a 'Boscova lahvice' 0,97. Nebyl zjištěn statisticky průkazný vliv termínu sklizně na pevnost dužniny a titrační kyselost u jednotlivých odrůd hrušek. Vyšší tempo růstu celkové rozpustné sušiny bylo spojeno s menším poklesem obsahu veškerých kyselin a pevnosti.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GE - Plant cultivation
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2014
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník příspěvků XL. Konference o jakosti potravin a potravinových surovin - Ingrovy dny 2014
ISBN
978-80-7375-944-5
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
8
Pages from-to
281-288
Publisher name
Mendelova univerzita v Brně
Place of publication
Brno
Event location
Mendelova univerzita v Brně
Event date
Mar 5, 2014
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—