Programme of determining the optimal harvest ripen time of stonefruit in terms of market use
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F15%3A%230000711" target="_blank" >RIV/25271121:_____/15:#0000711 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Program určování optimalizace sklizňové zralosti peckovin z hlediska uplatnění na trhu
Original language description
Jsou zde souhrně publikované informace o problematice indikátorů zralosti peckovin mezi roky 1934 a 2014. Jsou zde zmíněny výhody a nevýhody jednotlivých indikátorů zralosti. Určení termínu sklizně hraje klíčovou roli v konzumních řetězcích. Zralost plodů při sklizni určuje kvalitu plodů, potenciální „shelf-life“ a akceptaci konzumentů. Navzdory tomu, že senzorické vlastnosti se zlepšují s postupným dozráváním, tak jsou plody často sklízeny v příliš raném stádiu z důvodu zvýšení manipulační kvality. Nedozrálé plody nedisponují plnou vůní a nikdy nedosáhnou velmi dobrých chuťových vlastností. Za indikátory zralosti peckovin jsou považovány barva slupky, velikost, tvar, obsah pevných rozpustných látek, pevnost plodu, obsah kyselin, obsah chlorofylu a výskyt specifických aromatických sloučenin. Exponenciální růst produkce etylenu je charakteristická fyziologická změna peckovin v průběhu zrání a etylen je považován za hlavní regulátor v procesech zrání. Variabilita mezi jednotlivými odrůdami je rozsáhlá, a proto specifické parametry musí být definovány pro každou odrůdu. Chuť ovoce a hlavní kvalitativní rysy plodů záleží zejména na stádiu zralosti při sklizni. Zralé a chutné ovoce může zlepšit vnímání ovoce mezi konzumenty.
Czech name
Program určování optimalizace sklizňové zralosti peckovin z hlediska uplatnění na trhu
Czech description
Jsou zde souhrně publikované informace o problematice indikátorů zralosti peckovin mezi roky 1934 a 2014. Jsou zde zmíněny výhody a nevýhody jednotlivých indikátorů zralosti. Určení termínu sklizně hraje klíčovou roli v konzumních řetězcích. Zralost plodů při sklizni určuje kvalitu plodů, potenciální „shelf-life“ a akceptaci konzumentů. Navzdory tomu, že senzorické vlastnosti se zlepšují s postupným dozráváním, tak jsou plody často sklízeny v příliš raném stádiu z důvodu zvýšení manipulační kvality. Nedozrálé plody nedisponují plnou vůní a nikdy nedosáhnou velmi dobrých chuťových vlastností. Za indikátory zralosti peckovin jsou považovány barva slupky, velikost, tvar, obsah pevných rozpustných látek, pevnost plodu, obsah kyselin, obsah chlorofylu a výskyt specifických aromatických sloučenin. Exponenciální růst produkce etylenu je charakteristická fyziologická změna peckovin v průběhu zrání a etylen je považován za hlavní regulátor v procesech zrání. Variabilita mezi jednotlivými odrůdami je rozsáhlá, a proto specifické parametry musí být definovány pro každou odrůdu. Chuť ovoce a hlavní kvalitativní rysy plodů záleží zejména na stádiu zralosti při sklizni. Zralé a chutné ovoce může zlepšit vnímání ovoce mezi konzumenty.
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
GC - Plant growing, crop rotation
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
O - Projekt operacniho programu
Others
Publication year
2015
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů