All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Resistance of cherries to formation of defects during storage

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F23%3AN0000034" target="_blank" >RIV/25271121:_____/23:N0000034 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Odolnost třešní k tvorbě vad plodů během skladování

  • Original language description

    Vzhledem k tomu, že třešně jsou globálně obchodovaným zbožím, je jejich skladování klíčovou součástí distribučního řetězce. Plody jsou náchylné k poškození tlakem během sklízení, třídění a balení, což může vést k povrchovým poruchám plodů a zkracování doby trvanlivosti během několikadenního skladování v chladírnách. Výběr genotypů odolných vůči těmto poruchám je zásadní pro pěstitele i šlechtitele. Hodnotila se odolnost genotypů HL 10100, HL 10157, HL 10072, HL 13577, Sweetheart a Van. Hodnocení velikosti plodů, pevnosti a obsahu refraktometrické sušiny bylo prováděno ihned po sklizni a po 21denním skladování při 1,5 °C v balení s modifikovanou atmosférou (MAP) v Xtend® sáčcích (typ Cherry 5 kg, StePac, Izrael), které snižují obsah kyslíku a zvyšují obsah oxidu uhličitého a relativní vlhkost na 90–95 %. Poškození způsobené tlakem 0,5 N bylo indukováno na plodech před skladováním. Odolnost všech genotypů vůči povrchovým deformacím po skladování byla vyhodnocena pomocí indexu poškození. Současně byl zkoumán vliv stupně zralosti na výskyt tohoto poškození, přičemž ovoce bylo sklízeno 3 dny před plnou zralostí a v okamžiku zralosti. Časně sklizené plody byly odolněj- ší než plně zralé. Mezi genotypy byly zaznamenány rozdíly v odolnosti vůči poruše. U genotypů HL 10072 a HL 13577 bylo zjištěno vysoké procento nepoškozených plodů, 97,3 % a 73,0 %, pro dříve sklizené třešně. Naopak odrůdy Sweetheart a Van měly pouze 4,9 % a 15,9 % nepoškozených plodů. Genotypy odolné vůči povrchovým deformacím budou využity pro šlechtění nových odolných odrůd sladkých třešní.

  • Czech name

    Odolnost třešní k tvorbě vad plodů během skladování

  • Czech description

Classification

  • Type

    J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QK21010200" target="_blank" >QK21010200: Breeding of fruit species with the resistance against abiotic influences in combination with high content of antioxidant substances inside the frutis</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2023

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Zahradnictví

  • ISSN

    1213-7596

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    22

  • Issue of the periodical within the volume

    12

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    3

  • Pages from-to

    19-21

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database