Resistance of cherries to formation of defects during storage
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F23%3AN0000034" target="_blank" >RIV/25271121:_____/23:N0000034 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Odolnost třešní k tvorbě vad plodů během skladování
Original language description
Vzhledem k tomu, že třešně jsou globálně obchodovaným zbožím, je jejich skladování klíčovou součástí distribučního řetězce. Plody jsou náchylné k poškození tlakem během sklízení, třídění a balení, což může vést k povrchovým poruchám plodů a zkracování doby trvanlivosti během několikadenního skladování v chladírnách. Výběr genotypů odolných vůči těmto poruchám je zásadní pro pěstitele i šlechtitele. Hodnotila se odolnost genotypů HL 10100, HL 10157, HL 10072, HL 13577, Sweetheart a Van. Hodnocení velikosti plodů, pevnosti a obsahu refraktometrické sušiny bylo prováděno ihned po sklizni a po 21denním skladování při 1,5 °C v balení s modifikovanou atmosférou (MAP) v Xtend® sáčcích (typ Cherry 5 kg, StePac, Izrael), které snižují obsah kyslíku a zvyšují obsah oxidu uhličitého a relativní vlhkost na 90–95 %. Poškození způsobené tlakem 0,5 N bylo indukováno na plodech před skladováním. Odolnost všech genotypů vůči povrchovým deformacím po skladování byla vyhodnocena pomocí indexu poškození. Současně byl zkoumán vliv stupně zralosti na výskyt tohoto poškození, přičemž ovoce bylo sklízeno 3 dny před plnou zralostí a v okamžiku zralosti. Časně sklizené plody byly odolněj- ší než plně zralé. Mezi genotypy byly zaznamenány rozdíly v odolnosti vůči poruše. U genotypů HL 10072 a HL 13577 bylo zjištěno vysoké procento nepoškozených plodů, 97,3 % a 73,0 %, pro dříve sklizené třešně. Naopak odrůdy Sweetheart a Van měly pouze 4,9 % a 15,9 % nepoškozených plodů. Genotypy odolné vůči povrchovým deformacím budou využity pro šlechtění nových odolných odrůd sladkých třešní.
Czech name
Odolnost třešní k tvorbě vad plodů během skladování
Czech description
—
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QK21010200" target="_blank" >QK21010200: Breeding of fruit species with the resistance against abiotic influences in combination with high content of antioxidant substances inside the frutis</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2023
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Zahradnictví
ISSN
1213-7596
e-ISSN
—
Volume of the periodical
22
Issue of the periodical within the volume
12
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
3
Pages from-to
19-21
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—