All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Use of barley with black hulless grain in human nutrition

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F08%3A%230000396" target="_blank" >RIV/25328859:_____/08:#0000396 - isvavai.cz</a>

  • Alternative codes found

    RIV/46904841:_____/08:#0000005 RIV/60193697:_____/08:#0000586

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Use of barley with black hulless grain in human nutrition

  • Original language description

    The different colour (black or purple) of cover layers of cereal grain is often linked with the differentiated content of polyphenolic compounds, i.e. phytonutrients that contribute to a high antioxidant pool of the barley grain for human nutrition. In 2004-2006, the selected hulless barley materials with black grain from the World Collection of Spring Barley Genetic Resources (Kromeriz, Czech Republic) were studied in comparison with the hulled malting cultivars Jersey and Tolar, and a breeding line ofhulless barley KM1910 (light grain). The significant differences were found in both the grain basic composition (the content of N-substances and starch) and basic malt and wort parameters (particularly the beta-glucan content of wort, friability, finalattenuation of wort, extract content, Kolbach index, colour of malt), and the content of the total content of polyphenols, anthocyanogenes and flavanoids between the hulled cultivars and hulless materials as well as within hulless barleys

  • Czech name

    Využití ječmene s černým bezpluchým zrnem v lidské výživě

  • Czech description

    Rozdílná barva (černá nebo purpurová) obalů zrna obilovin je často spojována s rozdílným obsahem polyfenolických látek, tedy fytonutrientů, přispívajících k vysokému antioxidačnímu poolu ječného zrna pro lidskou výživu. V letech 2004-2006 byly materiálybezpluchého ječmene s černým zrnem, vybrané ze Světové kolekce genetických zdrojů ječmene jarního (Kroměříž, Česká republika), studovány v porovnání s pluchatými sladovnickými odrůdami jersey a Tolar a šlechtitelskou linií bezpluchého ječmene KM1910 se světlým zrnem. Statisticky významné diference mezi oběma základními složkami zrna (obsah N-látek, škrob), základními parametry sladu a sladiny (zejména obsahem beta-glukanů ve sladině, friabilitou, konečným stupněm prokvašení, extraktem, indexem Kolbachaa barvou sladu) a obsahem celkových polyfenolů, anthokyanogenů a flavanoidů byly nalezeny jak mezi pluchatými a bezpluchými materiály, tak i mezi bezpluchými ječmeny.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    Result was created during the realization of more than one project. More information in the Projects tab.

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2008

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Proceedings of the 4th International Congress Flour - Bread ´07. 6th Croatian Congress of Cereal Technologists

  • ISBN

    978-953-7005-15-3

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    8

  • Pages from-to

  • Publisher name

    University of Josip Juraj Strossmayer of Osijek

  • Place of publication

    Osijek

  • Event location

    Opatija

  • Event date

    Jan 1, 2007

  • Type of event by nationality

    EUR - Evropská akce

  • UT code for WoS article