Use of barley with black hulless grain in human nutrition
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F08%3A%230000396" target="_blank" >RIV/25328859:_____/08:#0000396 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/46904841:_____/08:#0000005 RIV/60193697:_____/08:#0000586
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Use of barley with black hulless grain in human nutrition
Original language description
The different colour (black or purple) of cover layers of cereal grain is often linked with the differentiated content of polyphenolic compounds, i.e. phytonutrients that contribute to a high antioxidant pool of the barley grain for human nutrition. In 2004-2006, the selected hulless barley materials with black grain from the World Collection of Spring Barley Genetic Resources (Kromeriz, Czech Republic) were studied in comparison with the hulled malting cultivars Jersey and Tolar, and a breeding line ofhulless barley KM1910 (light grain). The significant differences were found in both the grain basic composition (the content of N-substances and starch) and basic malt and wort parameters (particularly the beta-glucan content of wort, friability, finalattenuation of wort, extract content, Kolbach index, colour of malt), and the content of the total content of polyphenols, anthocyanogenes and flavanoids between the hulled cultivars and hulless materials as well as within hulless barleys
Czech name
Využití ječmene s černým bezpluchým zrnem v lidské výživě
Czech description
Rozdílná barva (černá nebo purpurová) obalů zrna obilovin je často spojována s rozdílným obsahem polyfenolických látek, tedy fytonutrientů, přispívajících k vysokému antioxidačnímu poolu ječného zrna pro lidskou výživu. V letech 2004-2006 byly materiálybezpluchého ječmene s černým zrnem, vybrané ze Světové kolekce genetických zdrojů ječmene jarního (Kroměříž, Česká republika), studovány v porovnání s pluchatými sladovnickými odrůdami jersey a Tolar a šlechtitelskou linií bezpluchého ječmene KM1910 se světlým zrnem. Statisticky významné diference mezi oběma základními složkami zrna (obsah N-látek, škrob), základními parametry sladu a sladiny (zejména obsahem beta-glukanů ve sladině, friabilitou, konečným stupněm prokvašení, extraktem, indexem Kolbachaa barvou sladu) a obsahem celkových polyfenolů, anthokyanogenů a flavanoidů byly nalezeny jak mezi pluchatými a bezpluchými materiály, tak i mezi bezpluchými ječmeny.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
Result was created during the realization of more than one project. More information in the Projects tab.
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2008
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Proceedings of the 4th International Congress Flour - Bread ´07. 6th Croatian Congress of Cereal Technologists
ISBN
978-953-7005-15-3
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
8
Pages from-to
—
Publisher name
University of Josip Juraj Strossmayer of Osijek
Place of publication
Osijek
Event location
Opatija
Event date
Jan 1, 2007
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—