Contamination of oats and oat products with Fusarium mycotoxins
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F11%3A%230000620" target="_blank" >RIV/25328859:_____/11:#0000620 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Kontaminace ovsa a ovesných produktů fuzáriovými mykotoxiny
Original language description
Na obsah trichothecenů deoxynivalenolu (DON) a T-2 toxinu bylo metodou ELISA analyzováno 52 vzorků ovsa, ovesných vloček a mlýnských meziproduktů odebraných z průmyslových mlýnů v ČR zpracovávajících oves. Žádný ze vzorků nepřekročil limit pro maximálníobsah DON podle nařízení Komise (ES) č. 1881/2006. Nejvyšší hodnota obsahu DON u nezpracovaného ovsa činila 295 ?g/kg, u ovesných vloček 27 ?g/kg. U všech vzorků byl zjištěn pozitivní obsah trichothecenu typu A, T-2 toxinu, pro jehož maximální obsah nenídosud stanoven limit. Nejvyšší zjištěný obsah T-2 toxinu v nezpracovaném ovsu činil 98 ?g/kg, u ovesných vloček se hodnoty pohybovaly mezi 14 a 48 ?g/kg. V procesu zpracování ovsa byl obsah obou mykotoxinů podstatně redukován, největší vliv na snížení obsahu mykotoxinů mělo loupání. Obsah DON byl redukován více než obsah T-2 toxinu.
Czech name
Kontaminace ovsa a ovesných produktů fuzáriovými mykotoxiny
Czech description
Na obsah trichothecenů deoxynivalenolu (DON) a T-2 toxinu bylo metodou ELISA analyzováno 52 vzorků ovsa, ovesných vloček a mlýnských meziproduktů odebraných z průmyslových mlýnů v ČR zpracovávajících oves. Žádný ze vzorků nepřekročil limit pro maximálníobsah DON podle nařízení Komise (ES) č. 1881/2006. Nejvyšší hodnota obsahu DON u nezpracovaného ovsa činila 295 ?g/kg, u ovesných vloček 27 ?g/kg. U všech vzorků byl zjištěn pozitivní obsah trichothecenu typu A, T-2 toxinu, pro jehož maximální obsah nenídosud stanoven limit. Nejvyšší zjištěný obsah T-2 toxinu v nezpracovaném ovsu činil 98 ?g/kg, u ovesných vloček se hodnoty pohybovaly mezi 14 a 48 ?g/kg. V procesu zpracování ovsa byl obsah obou mykotoxinů podstatně redukován, největší vliv na snížení obsahu mykotoxinů mělo loupání. Obsah DON byl redukován více než obsah T-2 toxinu.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QH81060" target="_blank" >QH81060: Assessment of causes and possibilities of limiting new risks associated with the occurrence of Fusarium mycotoxins and their conjugated forms in cereals</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2011
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Úroda
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Volume of the periodical
59
Issue of the periodical within the volume
2
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
4
Pages from-to
26,28-30
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—