All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

The influence of Fusarium infection on malting barley quality

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F13%3AN0000003" target="_blank" >RIV/25328859:_____/13:N0000003 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Vliv infekce patogeny Fusarium spp. na kvalitativní parametry sladovnického ječmene

  • Original language description

    Byl sledován vliv obsahu deoxynivalenolu (DON) na kvalitativní parametry sladovnického ječmene u pěti odrůd pěstovaných v rámci polního pokusu založeného v Kroměříži ve sklizňových letech 2011 a 2012. Odrůdy sladovnického ječmene byly pěstovány v podmínkách inokulace patogenem Fusarium culmorum a v podmínkách přirozené infekce. Vzorky byly odebrány z neošetřených kontrol a z parcel ošetřených fungicidy Hutton (0,8 l/ha) a Prosaro 250 EC (0,75 l/ha). Aplikace fungicidu podstatně snížila kontaminaci ječmene mykotoxinem DON. Obsah DON byl stanovován v ječmeni a ve sladu v různých fázích sladování. U ječmene byl hodnocen výnos, obsah dusíkatých látek (NL) a přepad zrna nad sítem 2,5 mm. U vzorků sladů z neinokulovaného ječmene byly stanoveny extrakt sladu, relativní extrakt při 45 °C (RE), Kolbachovo číslo (KČ), friabilita a obsah β-glukanů ve sladině (BG). Výsledky byly nejvíce ovlivněny ročníkem, rozdíl mezi průměrným výnosem v roce 2011 a 2012 byl 55 % a průměrné obsahy NL byly v těchto letech 10,9 % a 16,2 %. Obsah DON v ječmeni měl i tak významný vliv na výnos a na přepad zrna. Vliv obsahu DON ve sladu na sladařské kvalitativní ukazatele se projevil více v roce 2011, ve kterém byly nalezeny statisticky významné vztahy mezi obsahem DON a RE a obsahem DON a obsahem BG ve sladině.

  • Czech name

    Vliv infekce patogeny Fusarium spp. na kvalitativní parametry sladovnického ječmene

  • Czech description

    Byl sledován vliv obsahu deoxynivalenolu (DON) na kvalitativní parametry sladovnického ječmene u pěti odrůd pěstovaných v rámci polního pokusu založeného v Kroměříži ve sklizňových letech 2011 a 2012. Odrůdy sladovnického ječmene byly pěstovány v podmínkách inokulace patogenem Fusarium culmorum a v podmínkách přirozené infekce. Vzorky byly odebrány z neošetřených kontrol a z parcel ošetřených fungicidy Hutton (0,8 l/ha) a Prosaro 250 EC (0,75 l/ha). Aplikace fungicidu podstatně snížila kontaminaci ječmene mykotoxinem DON. Obsah DON byl stanovován v ječmeni a ve sladu v různých fázích sladování. U ječmene byl hodnocen výnos, obsah dusíkatých látek (NL) a přepad zrna nad sítem 2,5 mm. U vzorků sladů z neinokulovaného ječmene byly stanoveny extrakt sladu, relativní extrakt při 45 °C (RE), Kolbachovo číslo (KČ), friabilita a obsah β-glukanů ve sladině (BG). Výsledky byly nejvíce ovlivněny ročníkem, rozdíl mezi průměrným výnosem v roce 2011 a 2012 byl 55 % a průměrné obsahy NL byly v těchto letech 10,9 % a 16,2 %. Obsah DON v ječmeni měl i tak významný vliv na výnos a na přepad zrna. Vliv obsahu DON ve sladu na sladařské kvalitativní ukazatele se projevil více v roce 2011, ve kterém byly nalezeny statisticky významné vztahy mezi obsahem DON a RE a obsahem DON a obsahem BG ve sladině.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QI111B044" target="_blank" >QI111B044: Comprehensive strategy for decreasing a negative impact of Fusarium spp. toxicogenic fungi infection in cereals and their derivated products.</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2013

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Odborný seminář a workshop s mezinárodní účasí Výzkum, vývoj a aplikace nových postupů zaměřených na kontrolu a minimalizaci vlivu činitelů s negativním dopadem na zdravotní bezpečnost zemědělských surovin, produktů a potravin

  • ISBN

    978-80-7375-912-4

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    9

  • Pages from-to

    66-74

  • Publisher name

    Mendelova univerzita v Brně

  • Place of publication

    Brno

  • Event location

    Brno

  • Event date

    Nov 27, 2013

  • Type of event by nationality

    CST - Celostátní akce

  • UT code for WoS article