The influence of Fusarium infection on malting barley quality
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F13%3AN0000003" target="_blank" >RIV/25328859:_____/13:N0000003 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv infekce patogeny Fusarium spp. na kvalitativní parametry sladovnického ječmene
Original language description
Byl sledován vliv obsahu deoxynivalenolu (DON) na kvalitativní parametry sladovnického ječmene u pěti odrůd pěstovaných v rámci polního pokusu založeného v Kroměříži ve sklizňových letech 2011 a 2012. Odrůdy sladovnického ječmene byly pěstovány v podmínkách inokulace patogenem Fusarium culmorum a v podmínkách přirozené infekce. Vzorky byly odebrány z neošetřených kontrol a z parcel ošetřených fungicidy Hutton (0,8 l/ha) a Prosaro 250 EC (0,75 l/ha). Aplikace fungicidu podstatně snížila kontaminaci ječmene mykotoxinem DON. Obsah DON byl stanovován v ječmeni a ve sladu v různých fázích sladování. U ječmene byl hodnocen výnos, obsah dusíkatých látek (NL) a přepad zrna nad sítem 2,5 mm. U vzorků sladů z neinokulovaného ječmene byly stanoveny extrakt sladu, relativní extrakt při 45 °C (RE), Kolbachovo číslo (KČ), friabilita a obsah β-glukanů ve sladině (BG). Výsledky byly nejvíce ovlivněny ročníkem, rozdíl mezi průměrným výnosem v roce 2011 a 2012 byl 55 % a průměrné obsahy NL byly v těchto letech 10,9 % a 16,2 %. Obsah DON v ječmeni měl i tak významný vliv na výnos a na přepad zrna. Vliv obsahu DON ve sladu na sladařské kvalitativní ukazatele se projevil více v roce 2011, ve kterém byly nalezeny statisticky významné vztahy mezi obsahem DON a RE a obsahem DON a obsahem BG ve sladině.
Czech name
Vliv infekce patogeny Fusarium spp. na kvalitativní parametry sladovnického ječmene
Czech description
Byl sledován vliv obsahu deoxynivalenolu (DON) na kvalitativní parametry sladovnického ječmene u pěti odrůd pěstovaných v rámci polního pokusu založeného v Kroměříži ve sklizňových letech 2011 a 2012. Odrůdy sladovnického ječmene byly pěstovány v podmínkách inokulace patogenem Fusarium culmorum a v podmínkách přirozené infekce. Vzorky byly odebrány z neošetřených kontrol a z parcel ošetřených fungicidy Hutton (0,8 l/ha) a Prosaro 250 EC (0,75 l/ha). Aplikace fungicidu podstatně snížila kontaminaci ječmene mykotoxinem DON. Obsah DON byl stanovován v ječmeni a ve sladu v různých fázích sladování. U ječmene byl hodnocen výnos, obsah dusíkatých látek (NL) a přepad zrna nad sítem 2,5 mm. U vzorků sladů z neinokulovaného ječmene byly stanoveny extrakt sladu, relativní extrakt při 45 °C (RE), Kolbachovo číslo (KČ), friabilita a obsah β-glukanů ve sladině (BG). Výsledky byly nejvíce ovlivněny ročníkem, rozdíl mezi průměrným výnosem v roce 2011 a 2012 byl 55 % a průměrné obsahy NL byly v těchto letech 10,9 % a 16,2 %. Obsah DON v ječmeni měl i tak významný vliv na výnos a na přepad zrna. Vliv obsahu DON ve sladu na sladařské kvalitativní ukazatele se projevil více v roce 2011, ve kterém byly nalezeny statisticky významné vztahy mezi obsahem DON a RE a obsahem DON a obsahem BG ve sladině.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QI111B044" target="_blank" >QI111B044: Comprehensive strategy for decreasing a negative impact of Fusarium spp. toxicogenic fungi infection in cereals and their derivated products.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2013
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Odborný seminář a workshop s mezinárodní účasí Výzkum, vývoj a aplikace nových postupů zaměřených na kontrolu a minimalizaci vlivu činitelů s negativním dopadem na zdravotní bezpečnost zemědělských surovin, produktů a potravin
ISBN
978-80-7375-912-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
9
Pages from-to
66-74
Publisher name
Mendelova univerzita v Brně
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Nov 27, 2013
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—