Study of differences in the morphological descriptors and basic chemical composition of grain on accumulation of the mycotoxins in the barley
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F13%3AN0000004" target="_blank" >RIV/25328859:_____/13:N0000004 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Studium vlivu rozdílů v morfologických deskriptorech a základním chemickém složení zrna na akumulaci mykotoxinů v ječmeni
Original language description
V letech 2011-2012 byly vedeny polní pokusy se souborem 29 vybraných odrůd a genetických zdrojů ječmene jarního na dvou pěstebních lokalitách (Kroměříž, Žabčice) a dvou variantách inokulace (přirozená kontaminace a umělá inokulace F. culmorum) s cílem vyhodnotit vliv rozdílů v morfologických znacích klasu, rostliny a obilky a základním chemickém složení zrna na akumulaci mykotoxinů v ječmeni. Byl potvrzen vliv lokality a varianty infekce na akumulaci zejména trichothecenů B, ale i dalších fuzáriových a alternáriových mykotoxinů. Dosažené výsledky naznačují, že u genotypů ječmene s různým stupněm morfologických deskriptorů a rozdíly v obsahu škrobu a N-látek v obilkách lze očekávat odlišnou úroveň citlivosti vůči akumulaci mykotoxinů v zrnu.
Czech name
Studium vlivu rozdílů v morfologických deskriptorech a základním chemickém složení zrna na akumulaci mykotoxinů v ječmeni
Czech description
V letech 2011-2012 byly vedeny polní pokusy se souborem 29 vybraných odrůd a genetických zdrojů ječmene jarního na dvou pěstebních lokalitách (Kroměříž, Žabčice) a dvou variantách inokulace (přirozená kontaminace a umělá inokulace F. culmorum) s cílem vyhodnotit vliv rozdílů v morfologických znacích klasu, rostliny a obilky a základním chemickém složení zrna na akumulaci mykotoxinů v ječmeni. Byl potvrzen vliv lokality a varianty infekce na akumulaci zejména trichothecenů B, ale i dalších fuzáriových a alternáriových mykotoxinů. Dosažené výsledky naznačují, že u genotypů ječmene s různým stupněm morfologických deskriptorů a rozdíly v obsahu škrobu a N-látek v obilkách lze očekávat odlišnou úroveň citlivosti vůči akumulaci mykotoxinů v zrnu.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GE - Plant cultivation
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QI111B044" target="_blank" >QI111B044: Comprehensive strategy for decreasing a negative impact of Fusarium spp. toxicogenic fungi infection in cereals and their derivated products.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2013
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Odborný seminář a workshop s mezinárodní účastí Výzkum, vývoj a aplikace nových postupů zaměřených na kontrolu a minimalizaci vlivu činitelů s negativním dopadem na zdravotní bezpečnost zemědělských surovin, produktů a potravin
ISBN
978-80-7375-912-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
13
Pages from-to
75-87
Publisher name
Mendelova univerzita v Brně
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Nov 27, 2013
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—