Study of differences in the morphological and vegetative traits on accumulation of the mycotoxins in the barley grain
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F12%3AN0000009" target="_blank" >RIV/25328859:_____/12:N0000009 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Studium vlivu rozdílů v morfologických a vegetačních znacích na akumulaci mykotoxinů v zrně ječmene
Original language description
V roce 2011 byly založeny pokusy se souborem 29 vybraných odrůd a genetických zdrojů ječmene jarního, pěstovaných ve dvou pěstebních lokalitách (Kroměříž, Žabčice) a na dvou variantách inokulace (přirozená kontaminace a umělá inokulace F. culmorum) s cílem vyhodnotit vliv rozdílů v morfologických a vegetačních znacích klasu, rostliny a obilky na akumulaci mykotoxinů v zrně. U jednotlivých genotypů byla zjištěna různá míra i frekvence napadení porostů houbami rodu Fusarium a rovněž odlišný výskyt i obsah sledovaných mykotoxinů v rozdílných pěstebních podmínkách. Dílčí výsledky ukazují, že u genotypů ječmene s různými stupni morfologických deskriptorů existuje tendence k odlišné úrovni citlivosti vůči napadení fuzárii a následné akumulaci mykotoxinů.
Czech name
Studium vlivu rozdílů v morfologických a vegetačních znacích na akumulaci mykotoxinů v zrně ječmene
Czech description
V roce 2011 byly založeny pokusy se souborem 29 vybraných odrůd a genetických zdrojů ječmene jarního, pěstovaných ve dvou pěstebních lokalitách (Kroměříž, Žabčice) a na dvou variantách inokulace (přirozená kontaminace a umělá inokulace F. culmorum) s cílem vyhodnotit vliv rozdílů v morfologických a vegetačních znacích klasu, rostliny a obilky na akumulaci mykotoxinů v zrně. U jednotlivých genotypů byla zjištěna různá míra i frekvence napadení porostů houbami rodu Fusarium a rovněž odlišný výskyt i obsah sledovaných mykotoxinů v rozdílných pěstebních podmínkách. Dílčí výsledky ukazují, že u genotypů ječmene s různými stupni morfologických deskriptorů existuje tendence k odlišné úrovni citlivosti vůči napadení fuzárii a následné akumulaci mykotoxinů.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QI111B044" target="_blank" >QI111B044: Comprehensive strategy for decreasing a negative impact of Fusarium spp. toxicogenic fungi infection in cereals and their derivated products.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2012
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Výzkum, vývoj a aplikace nových postupů zaměřených na kontrolu a minimalizaci vlivu činitelů s negativním dopadem na zdravotní bezpečnost zemědělských surovin, produktů a potravin
ISBN
978-80-7427-117-5
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
10
Pages from-to
21-30
Publisher name
Výzkumný ústav rostlinné výroby
Place of publication
Praha
Event location
Praha
Event date
Nov 20, 2012
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—