The influence of postharvest treatment on wheat quality
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F17%3AN0000031" target="_blank" >RIV/25328859:_____/17:N0000031 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://www.vukrom.cz/obilnarske-listy/obsah/2-2017/38-43" target="_blank" >http://www.vukrom.cz/obilnarske-listy/obsah/2-2017/38-43</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv posklizňového zpracování na kvalitu pšenice
Original language description
Cílem naší práce bylo vyhodnotit způsob posklizňové manipulace se zrnem ozimé pšenice ve vybraných zemědělských podnicích a zhodnotit její vliv na následnou kvalitu. V průběhu sklizně 2014 bylo na 5ti různých posklizňových linkách a v průběhu sklizně 2015 na 3 posklizňových linkách sledováno, zda dochází při posklizňové manipulaci k mechanickému poškození zrna. V jednom ze sledovaných halových skladů pro potravinářskou pšenici byla také prováděna vzduchotechnická měření s cílem vyhodnotit dostatečnost a vhodnost používané provětrávací technologie. Ve většině sledovaných skladů bylo zjištěno poškození zrna pšenice po průchodu posklizňovou linkou a v některých případech pak zrno nesplňovalo požadavky kladené na potravinářskou pšenici s ohledem na nejvyšší přípustný obsah zlomků zrn, který je max. 3%. Vzduchotechnická měření ukázala, že ve sledovaném skladu nebylo dosaženo ani nejnižší hodnoty výstupní rychlosti vzduchu z vrstvy uskladněného zrna (min 0,002 m.s-1). Nerovnoměrnost výstupní rychlosti vzduchu může být obecně způsobena více faktory, a to nevyhovujícím rozvodem vzduchu – neprůchodností vzduchotechnických kanálů, neurovnanou násypnou výškou zrna i nehomogenitou skladovaného zrna, zejména nedostatečně vyčištěným zrnem.
Czech name
Vliv posklizňového zpracování na kvalitu pšenice
Czech description
Cílem naší práce bylo vyhodnotit způsob posklizňové manipulace se zrnem ozimé pšenice ve vybraných zemědělských podnicích a zhodnotit její vliv na následnou kvalitu. V průběhu sklizně 2014 bylo na 5ti různých posklizňových linkách a v průběhu sklizně 2015 na 3 posklizňových linkách sledováno, zda dochází při posklizňové manipulaci k mechanickému poškození zrna. V jednom ze sledovaných halových skladů pro potravinářskou pšenici byla také prováděna vzduchotechnická měření s cílem vyhodnotit dostatečnost a vhodnost používané provětrávací technologie. Ve většině sledovaných skladů bylo zjištěno poškození zrna pšenice po průchodu posklizňovou linkou a v některých případech pak zrno nesplňovalo požadavky kladené na potravinářskou pšenici s ohledem na nejvyšší přípustný obsah zlomků zrn, který je max. 3%. Vzduchotechnická měření ukázala, že ve sledovaném skladu nebylo dosaženo ani nejnižší hodnoty výstupní rychlosti vzduchu z vrstvy uskladněného zrna (min 0,002 m.s-1). Nerovnoměrnost výstupní rychlosti vzduchu může být obecně způsobena více faktory, a to nevyhovujícím rozvodem vzduchu – neprůchodností vzduchotechnických kanálů, neurovnanou násypnou výškou zrna i nehomogenitou skladovaného zrna, zejména nedostatečně vyčištěným zrnem.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QJ1510204" target="_blank" >QJ1510204: Technologies and methods for the preservation of quality, safety and nutritional value of the selected plant foodstuff ingredients</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2017
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Obilnářské listy
ISSN
1212-138X
e-ISSN
1213-3981
Volume of the periodical
25
Issue of the periodical within the volume
2
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
6
Pages from-to
38-43
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—