All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

The influence of Fusarium head blight on quality of winter wheat varieties

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F18%3AN0000036" target="_blank" >RIV/25328859:_____/18:N0000036 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Vliv klasových fuzárií na kvalitu odrůd pšenice

  • Original language description

    Byl sledován vliv infekce houbou Fusarium culmorum na obsah mykotoxinu deoxynivalenolu (DON), technologickou kvalitu a výnos u 6 u nás běžně pěstovaných odrůd ozimé pšenice různé kvality – Dagmar (A), Genius (E), Julie (E), Lear (C/K), Matchball (A) a Tobak (B). Pokusy byly založeny na dvou lokalitách, Kroměříž (KM) a Zubří, ve sklizňových letech 2016 a 2017. V pokuse byla provedena inokulace F. culmorum. Ve sklizeném zrnu byl stanoven obsah DON a kvalita (objemová hmotnost – OH, číslo poklesu – FN, obsah bílkovin – NL, sedimentační index – Zeleny a HTZ) a byl vyhodnocen výnos zrna. Ve srovnání s neinokulovanou kontrolou měly inokulované varianty obecně nižší OH, FN a HTZ. S ohledem na obsah a kvalitu bílkovin reagovaly odrůdy na infekci klasů diferencovaně. Nejvyšší obsah DON měla odrůda Tobak, nejnižší Dagmar.

  • Czech name

    Vliv klasových fuzárií na kvalitu odrůd pšenice

  • Czech description

    Byl sledován vliv infekce houbou Fusarium culmorum na obsah mykotoxinu deoxynivalenolu (DON), technologickou kvalitu a výnos u 6 u nás běžně pěstovaných odrůd ozimé pšenice různé kvality – Dagmar (A), Genius (E), Julie (E), Lear (C/K), Matchball (A) a Tobak (B). Pokusy byly založeny na dvou lokalitách, Kroměříž (KM) a Zubří, ve sklizňových letech 2016 a 2017. V pokuse byla provedena inokulace F. culmorum. Ve sklizeném zrnu byl stanoven obsah DON a kvalita (objemová hmotnost – OH, číslo poklesu – FN, obsah bílkovin – NL, sedimentační index – Zeleny a HTZ) a byl vyhodnocen výnos zrna. Ve srovnání s neinokulovanou kontrolou měly inokulované varianty obecně nižší OH, FN a HTZ. S ohledem na obsah a kvalitu bílkovin reagovaly odrůdy na infekci klasů diferencovaně. Nejvyšší obsah DON měla odrůda Tobak, nejnižší Dagmar.

Classification

  • Type

    J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    21101 - Food and beverages

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QJ1510204" target="_blank" >QJ1510204: Technologies and methods for the preservation of quality, safety and nutritional value of the selected plant foodstuff ingredients</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2018

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Úroda

  • ISSN

    0139-6013

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    66

  • Issue of the periodical within the volume

    10

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    5

  • Pages from-to

    14-18

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database