The influence of Fusarium head blight on quality of winter wheat varieties
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F18%3AN0000036" target="_blank" >RIV/25328859:_____/18:N0000036 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv klasových fuzárií na kvalitu odrůd pšenice
Original language description
Byl sledován vliv infekce houbou Fusarium culmorum na obsah mykotoxinu deoxynivalenolu (DON), technologickou kvalitu a výnos u 6 u nás běžně pěstovaných odrůd ozimé pšenice různé kvality – Dagmar (A), Genius (E), Julie (E), Lear (C/K), Matchball (A) a Tobak (B). Pokusy byly založeny na dvou lokalitách, Kroměříž (KM) a Zubří, ve sklizňových letech 2016 a 2017. V pokuse byla provedena inokulace F. culmorum. Ve sklizeném zrnu byl stanoven obsah DON a kvalita (objemová hmotnost – OH, číslo poklesu – FN, obsah bílkovin – NL, sedimentační index – Zeleny a HTZ) a byl vyhodnocen výnos zrna. Ve srovnání s neinokulovanou kontrolou měly inokulované varianty obecně nižší OH, FN a HTZ. S ohledem na obsah a kvalitu bílkovin reagovaly odrůdy na infekci klasů diferencovaně. Nejvyšší obsah DON měla odrůda Tobak, nejnižší Dagmar.
Czech name
Vliv klasových fuzárií na kvalitu odrůd pšenice
Czech description
Byl sledován vliv infekce houbou Fusarium culmorum na obsah mykotoxinu deoxynivalenolu (DON), technologickou kvalitu a výnos u 6 u nás běžně pěstovaných odrůd ozimé pšenice různé kvality – Dagmar (A), Genius (E), Julie (E), Lear (C/K), Matchball (A) a Tobak (B). Pokusy byly založeny na dvou lokalitách, Kroměříž (KM) a Zubří, ve sklizňových letech 2016 a 2017. V pokuse byla provedena inokulace F. culmorum. Ve sklizeném zrnu byl stanoven obsah DON a kvalita (objemová hmotnost – OH, číslo poklesu – FN, obsah bílkovin – NL, sedimentační index – Zeleny a HTZ) a byl vyhodnocen výnos zrna. Ve srovnání s neinokulovanou kontrolou měly inokulované varianty obecně nižší OH, FN a HTZ. S ohledem na obsah a kvalitu bílkovin reagovaly odrůdy na infekci klasů diferencovaně. Nejvyšší obsah DON měla odrůda Tobak, nejnižší Dagmar.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
21101 - Food and beverages
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QJ1510204" target="_blank" >QJ1510204: Technologies and methods for the preservation of quality, safety and nutritional value of the selected plant foodstuff ingredients</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2018
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Úroda
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Volume of the periodical
66
Issue of the periodical within the volume
10
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
5
Pages from-to
14-18
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—