New genetic source of barley for food use with increased content and differentiated properties of beta-glucans
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F18%3AN0000074" target="_blank" >RIV/25328859:_____/18:N0000074 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Nový genetický zdroj ječmene pro potravinářské využití se zvýšeným obsahem a diferencovanými vlastnostmi beta-glukanů
Original language description
Linie ječmene jarního KM 2975 a KM 3189-121 s vysokým obsahem beta-glukanů s definovaným poměrem vazeb β(1,3)/β(1,4) pro specifické využití ve šlechtění potravinářských typů ječmene s očekávanou vysokou nutriční a zdravotně preventivní charakteristikou. Obě linie se vyznačují specifickou nutriční jakostí zrna, danou přítomností recesivní alely wax, ověřené aplikací ins-del molekulárních markerů. Jedná o materiály s diferencovanou a vysokou molekulární hmotností beta-glukanů (630, resp. 660 MW kg/mol u KM 2975 a KM 3189-121) a rozdílným poměrem β(1,3)/β(1,4) vazeb. Dá se proto očekávat rozdílná funkční a zdravotně preventivní charakteristika beta-glukanů z těchto nových genetických zdrojů při jejich využití k vývoji potravin pro zdravou výživu lidí.
Czech name
Nový genetický zdroj ječmene pro potravinářské využití se zvýšeným obsahem a diferencovanými vlastnostmi beta-glukanů
Czech description
Linie ječmene jarního KM 2975 a KM 3189-121 s vysokým obsahem beta-glukanů s definovaným poměrem vazeb β(1,3)/β(1,4) pro specifické využití ve šlechtění potravinářských typů ječmene s očekávanou vysokou nutriční a zdravotně preventivní charakteristikou. Obě linie se vyznačují specifickou nutriční jakostí zrna, danou přítomností recesivní alely wax, ověřené aplikací ins-del molekulárních markerů. Jedná o materiály s diferencovanou a vysokou molekulární hmotností beta-glukanů (630, resp. 660 MW kg/mol u KM 2975 a KM 3189-121) a rozdílným poměrem β(1,3)/β(1,4) vazeb. Dá se proto očekávat rozdílná funkční a zdravotně preventivní charakteristika beta-glukanů z těchto nových genetických zdrojů při jejich využití k vývoji potravin pro zdravou výživu lidí.
Classification
Type
G<sub>funk</sub> - Functional sample
CEP classification
—
OECD FORD branch
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QJ1610202" target="_blank" >QJ1610202: The development of novel crops to produce of food products with higher nutritional value</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2018
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Internal product ID
KM9
Numerical identification
—
Technical parameters
Informace o uzavření smlouvy: Předávací protokol nového genetického zdroje Adresa: Zemědělský výzkumný ústav Kroměříž, s.r.o., Havlíčkova 2787, 76701 Kroměříž Datum uzavření smlouvy: 10. 12.. 2018. Odpovědná osoba: Ing. Marta Zavřelová, Ph.D. tel: 573 317 174, zavrelova@vukrom.cz
Economical parameters
Předávané nové genetické zdroje se vyznačují zvýšeným obsahem beta-glukanů o 10,1 %, resp. 33,3 % (u KM 2975 a KM 3189-121) a o 1,5-7,5 % vyšším výnosem zrna v porovnání s registrovanou odrůdou AF Cesar. Vůči sladovnické odrůdě Bojos poskytují průměrný výnos zrna vyšší než 86%.
Application category by cost
—
Owner IČO
25328859
Owner name
Agrotest fyto, s.r.o.
Owner country
CZ - CZECH REPUBLIC
Usage type
N - Využití výsledku jiným subjektem je možné bez nabytí licence (výsledek není licencován)
Licence fee requirement
—
Web page
—