All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Barley bulgur – a new option for the use of a hulless barley?

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F19%3AN0000022" target="_blank" >RIV/25328859:_____/19:N0000022 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="https://www.vukrom.cz/userfiles/files/obilnarske_listy/2019/2019_3_4/69-72.pdf" target="_blank" >https://www.vukrom.cz/userfiles/files/obilnarske_listy/2019/2019_3_4/69-72.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Ječný bulgur – nová možnost pro uplatnění bezpluchého ječmene?

  • Original language description

    Vybrané materiály ječmene jarního s bezpluchým typem zrna (odrůdy AF Cesar, AF Lucius a nová linie KM 2551 s waxy škrobem) byly studovány z hlediska vhodnosti pro výrobu bulguru. Příprava bulguru proběhla na Ústavu potravinářského inženýrství Univerzity Gaziantep v Turecku. Chemické analýzy ukázaly, že v porovnání s původním zrnem dochází u ječného bulguru k poklesu obsahu bílkovin (v průměru o cca 2 %) a v závislosti na odrůdě také zčásti obsahu škrobu, a naopak ke zvýšení obsahu rozpustné vlákniny – beta-glukanů (0,2–0,4 %), tuku, P a mikrominerálů (Mn, Fe, Zn a Cu). Byl evidován pokles antioxidační aktivity o více jako 60 %, obsahu celkových polyfenolů (o 28 %) a naopak došlo ke zvýšení obsahu vitaminu B1 (až o 49 %). Pokus prokázal, že bezpluchý ječmen je vhodnou surovinou pro výrobu standardního bulguru. Změny v obsahu nutričně významných živin a dalších látek a senzorické hodnocení konečného produktu je ovlivněno genotypem použitých materiálů ječmene.

  • Czech name

    Ječný bulgur – nová možnost pro uplatnění bezpluchého ječmene?

  • Czech description

    Vybrané materiály ječmene jarního s bezpluchým typem zrna (odrůdy AF Cesar, AF Lucius a nová linie KM 2551 s waxy škrobem) byly studovány z hlediska vhodnosti pro výrobu bulguru. Příprava bulguru proběhla na Ústavu potravinářského inženýrství Univerzity Gaziantep v Turecku. Chemické analýzy ukázaly, že v porovnání s původním zrnem dochází u ječného bulguru k poklesu obsahu bílkovin (v průměru o cca 2 %) a v závislosti na odrůdě také zčásti obsahu škrobu, a naopak ke zvýšení obsahu rozpustné vlákniny – beta-glukanů (0,2–0,4 %), tuku, P a mikrominerálů (Mn, Fe, Zn a Cu). Byl evidován pokles antioxidační aktivity o více jako 60 %, obsahu celkových polyfenolů (o 28 %) a naopak došlo ke zvýšení obsahu vitaminu B1 (až o 49 %). Pokus prokázal, že bezpluchý ječmen je vhodnou surovinou pro výrobu standardního bulguru. Změny v obsahu nutričně významných živin a dalších látek a senzorické hodnocení konečného produktu je ovlivněno genotypem použitých materiálů ječmene.

Classification

  • Type

    J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/TE02000177" target="_blank" >TE02000177: Centre for Innovative Use and Strengthening of Competitiveness of Czech Brewery Raw Materials and Products</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2019

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Obilnářské listy

  • ISSN

    1212-138X

  • e-ISSN

    1213-3981

  • Volume of the periodical

    27

  • Issue of the periodical within the volume

    3-4

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

    69-72

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database