Wheat varieties with anthocyanins in grain have health benefits
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F19%3AN0000045" target="_blank" >RIV/25328859:_____/19:N0000045 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Odrůdy pšenice s antokyany v zrnu mají zdravotní výhody
Original language description
Jsou představeny dvě registrované odrůdy ozimé pšenice s odlišnou barvou zrna. Jedná se o odrůdu AF Jumiko s purpurovým zabarvením zrna (registrace 2018) a o odrůdu AF Oxana s modrým zabarvením zrna (registrace 2019). Na rozdíl od běžných odrůd tyto odrůdy obsahuj v zrnu antokyany. Antokyany se běžně vyskytují v ovoci (ostružiny, borůvky, červené hroznové víno, černý rybíz apod.), zelenině (rajčata, papriky, červená řepa, červené zelí apod.) a i u řady běžných rostlin, kde mají svůj adaptační význam. Antokyany představují významnou skupinou látek s antioxidačním účinkem, význam antioxidantů dokládá rozsáhlá literatura. Antokyany působí nespecificky preventivně proti výskytu řady chorob. Zajímavé je, že antokyany černého rybízu, kyanidin-3-glukosid, kyanidin-3-rutinosid, delfinidin-3-glukosid a delfinidin-3-rutinosid, což jsou rovněž hlavní antokyany pšenice s modrým zrnem AF Oxana, vykazují fytoestrogenní aktivitu. V krmných testech na laboratorních potkanech se podařilo prokázat nižší obsah cholesterolu v krvi po krmení pšenicemi s modrým zrnem. V testech na nosnicích při dávce 60 % purpurové pšenice do krmné směsi od 46. týdne věku byla zlepšena intenzita snášky až o 5 %. Bylo představeno nové nadějné šlechtění s označením KM 15-17, které nese geny pro purpurové a současně i pro modré zabarvení zrna. Vyznačuje se velmi tmavým zabarvením zrna. Nerecenzovaný článek: Potravinářská revue, 16, 2019, 6, 26-27.
Czech name
Odrůdy pšenice s antokyany v zrnu mají zdravotní výhody
Czech description
Jsou představeny dvě registrované odrůdy ozimé pšenice s odlišnou barvou zrna. Jedná se o odrůdu AF Jumiko s purpurovým zabarvením zrna (registrace 2018) a o odrůdu AF Oxana s modrým zabarvením zrna (registrace 2019). Na rozdíl od běžných odrůd tyto odrůdy obsahuj v zrnu antokyany. Antokyany se běžně vyskytují v ovoci (ostružiny, borůvky, červené hroznové víno, černý rybíz apod.), zelenině (rajčata, papriky, červená řepa, červené zelí apod.) a i u řady běžných rostlin, kde mají svůj adaptační význam. Antokyany představují významnou skupinou látek s antioxidačním účinkem, význam antioxidantů dokládá rozsáhlá literatura. Antokyany působí nespecificky preventivně proti výskytu řady chorob. Zajímavé je, že antokyany černého rybízu, kyanidin-3-glukosid, kyanidin-3-rutinosid, delfinidin-3-glukosid a delfinidin-3-rutinosid, což jsou rovněž hlavní antokyany pšenice s modrým zrnem AF Oxana, vykazují fytoestrogenní aktivitu. V krmných testech na laboratorních potkanech se podařilo prokázat nižší obsah cholesterolu v krvi po krmení pšenicemi s modrým zrnem. V testech na nosnicích při dávce 60 % purpurové pšenice do krmné směsi od 46. týdne věku byla zlepšena intenzita snášky až o 5 %. Bylo představeno nové nadějné šlechtění s označením KM 15-17, které nese geny pro purpurové a současně i pro modré zabarvení zrna. Vyznačuje se velmi tmavým zabarvením zrna. Nerecenzovaný článek: Potravinářská revue, 16, 2019, 6, 26-27.
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
—
OECD FORD branch
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Result continuities
Project
Result was created during the realization of more than one project. More information in the Projects tab.
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2019
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů