Mycotoxins in food cereals
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F20%3AN0000051" target="_blank" >RIV/25328859:_____/20:N0000051 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Mykotoxiny v potravinářských obilovinách
Original language description
Jednou z historických příčin počátku zápasu člověka s mykotoxiny v obilovinách je jejich pěstování mimo původní oblasti přirozeného výskytu a další příčinou je skladování obilovin. V klimatických podmínkách České republiky jsou hlavními polními producenty mykotoxinů houby rodu Fusarium. Obsah fuzáriových mykotoxinů v obilovinách je sledován v rámci celorepublikového hodnocení sklizňové kvality. Dlouholetá řada dat umožňuje meziroční srovnání a zhodnocení vlivu počasí. Výsledky z posledních 5 let ukazují, že fuzáriové mykotoxiny jsou v podmínkách ČR běžnými kontaminanty obilovin, avšak hodnoty většinou nebývají natolik vysoké, aby byly často překračovány limity dané legislativou. Probíhající klimatická změna v následujících desetiletích velmi výrazně ovlivní zemědělství včetně dopadů na geografické rozložení druhů hub, produkujících mykotoxiny. Agromanuál, 15, 2020, 6, 27-29.
Czech name
Mykotoxiny v potravinářských obilovinách
Czech description
Jednou z historických příčin počátku zápasu člověka s mykotoxiny v obilovinách je jejich pěstování mimo původní oblasti přirozeného výskytu a další příčinou je skladování obilovin. V klimatických podmínkách České republiky jsou hlavními polními producenty mykotoxinů houby rodu Fusarium. Obsah fuzáriových mykotoxinů v obilovinách je sledován v rámci celorepublikového hodnocení sklizňové kvality. Dlouholetá řada dat umožňuje meziroční srovnání a zhodnocení vlivu počasí. Výsledky z posledních 5 let ukazují, že fuzáriové mykotoxiny jsou v podmínkách ČR běžnými kontaminanty obilovin, avšak hodnoty většinou nebývají natolik vysoké, aby byly často překračovány limity dané legislativou. Probíhající klimatická změna v následujících desetiletích velmi výrazně ovlivní zemědělství včetně dopadů na geografické rozložení druhů hub, produkujících mykotoxiny. Agromanuál, 15, 2020, 6, 27-29.
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
—
OECD FORD branch
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2020
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů