Effect of barley treatment on fusarium mycotoxins levels
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F11%3A43892912" target="_blank" >RIV/60461373:22330/11:43892912 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv ošetření ječmene na hladiny fusariových mykotoxinů
Original language description
V posledních letech je kladen vysoký důraz na hygienicko-toxikologickou nezávadnost potravin. Pestrou skupinu přírodních kontaminantů, jež jsou produkovány mikromycetami napadajícími cereálie i další zemědělské plodiny na celém světě, tvoří mykotoxiny. Nejvýznamnější skupinou mykotoxinů vyskytující se v cereáliích mírného pásu jsou fusariové mykotoxiny tvořené vláknitými houbami rodu Fusarium. Vzhledem k celosvětovému podílu obilovin na lidské výživě dosahujícímu až 70% představují mykotoxiny závažné riziko pro zdraví konzumenta. Mezi nejstarší zemědělské plodiny patří ječmen. Celosvětově jde o čtvrtou nejrozšířenější zemědělskou plodinu, v ČR zaujímá ječmen druhou pozici za pšenicí. Většina ječmene vyprodukovaného v ČR je využívána ke krmným účelům, přibližně 30% se používá k výrobě sladu a piva. Otázka mykotoxinové kontaminace ječmene je velmi závažná zvláště v případě jeho využití ve sladařství a pivovarství, neboť právě během těchto zpracovatelských technologií většinou dochází k i
Czech name
Vliv ošetření ječmene na hladiny fusariových mykotoxinů
Czech description
V posledních letech je kladen vysoký důraz na hygienicko-toxikologickou nezávadnost potravin. Pestrou skupinu přírodních kontaminantů, jež jsou produkovány mikromycetami napadajícími cereálie i další zemědělské plodiny na celém světě, tvoří mykotoxiny. Nejvýznamnější skupinou mykotoxinů vyskytující se v cereáliích mírného pásu jsou fusariové mykotoxiny tvořené vláknitými houbami rodu Fusarium. Vzhledem k celosvětovému podílu obilovin na lidské výživě dosahujícímu až 70% představují mykotoxiny závažné riziko pro zdraví konzumenta. Mezi nejstarší zemědělské plodiny patří ječmen. Celosvětově jde o čtvrtou nejrozšířenější zemědělskou plodinu, v ČR zaujímá ječmen druhou pozici za pšenicí. Většina ječmene vyprodukovaného v ČR je využívána ke krmným účelům, přibližně 30% se používá k výrobě sladu a piva. Otázka mykotoxinové kontaminace ječmene je velmi závažná zvláště v případě jeho využití ve sladařství a pivovarství, neboť právě během těchto zpracovatelských technologií většinou dochází k i
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
Result was created during the realization of more than one project. More information in the Projects tab.
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2011
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Sborník příspěvků XLI.Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
ISSN
1802-1433
e-ISSN
—
Volume of the periodical
41
Issue of the periodical within the volume
1
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
4
Pages from-to
36-39
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—