Influence of genotype and processing intensity on the content of nutritionally important substances in barley grain mill products
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F21%3AN0000030" target="_blank" >RIV/25328859:_____/21:N0000030 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://www.vukrom.cz/userfiles/files/obilnarske_listy/2021/2021_1/3_8.pdf" target="_blank" >https://www.vukrom.cz/userfiles/files/obilnarske_listy/2021/2021_1/3_8.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv genotypu a intenzity zpracování na obsah nutričně významných látek v mlýnských produktech ze zrna ječmene
Original language description
Vybrané materiály bezpluchého jarního ječmene, odrůda AF Cesar a nové genetické zdroje se sníženým podílem polysacharidu amylózy (waxy typem škrobu), linie KM 2454, KM 2551 a KM 2975, byly pěstovány v roce 2019 na pozemcích v lokalitě Zvíkov u Lišova, vedených v ekologickém pěstebním režimu. Po sklizni byly vzorky zrna a dále krup a omelků, připravených broušením o rozdílné intenzitě na loupacím stroji Ekonos 3, hodnoceny podle obsahu biologicky aktivních složek zrna (beta-glukany, N-látky, škrob, tuk). V souladu s nastavením intenzity na stroji pomocí regulačních klapek byly získány vzorky 4 frakcí krup (A, B, C a D) i omelků. Se zvyšující se intenzitou broušení byl v průměru ve frakci krup pozorován nárůst obsahu škrobu a v obou frakcích (kroupách i omelcích) se zvyšoval obsah beta-glukanů (dále BG), zatímco obsah N-látek (dále NL) klesal. Různá intenzita broušení krup ze zrna jednotlivých materiálů ječmene rezultovala rovněž v nárůst obsahu škrobu a BG a pokles NL, přičemž rozdíly mezi jednotlivými genotypy byly ve většině případů statisticky průkazně odlišné. S vyšší intenzitou průtoku zrna strojem byly získány kroupy s obsahem BG nad 7 % při současném vysokém obsahu škrobu. Zpracování krup uvařením ve vodě vedlo u všech zkoušených materiálů ječmene v průkazné zvýšení obsahu BG oproti hodnotám naměřeným v naturálním (syrovém) stavu. Nejvyšší obsah BG byl stanoven v uvařených vzorcích ze zrna linie KM 2551 po třetí intenzitě broušení (frakce C = 7,72±0,05 %), avšak absolutně největší rozdíl mezi naturálními a vařenými kroupami byl zjištěn ve vzorku zrna linie KM 2454 (o 1,12 %) po druhé intenzitě broušení.
Czech name
Vliv genotypu a intenzity zpracování na obsah nutričně významných látek v mlýnských produktech ze zrna ječmene
Czech description
—
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2021
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Obilnářské listy
ISSN
1212-138X
e-ISSN
1213-3981
Volume of the periodical
29
Issue of the periodical within the volume
1
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
6
Pages from-to
3-8
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—