Changes in the chemical composition of barley grain milling fractions, stored under different temperature conditions
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F10%3A%230000548" target="_blank" >RIV/25328859:_____/10:#0000548 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Změny v chemickém složení mlecích frakcí ječného zrna v průběhu skladování při rozdílných teplotních podmínkách
Original language description
Obsah ţivin (beta-glukany=BG, škrob=S, N-látky=NL, esenciální aminokyseliny=EAK) a minerálních látek (P, K, Ca, Mg a popel) v mlecích frakcích (omelky=O, otruby šrotové=OS, otruby vymílací=OV, mouka vymílací=MV a mouka šrotová=MS) zrna nové šlechtitelskélinie bezpluchého ječmene jarního KM 2283 byl sledován v průběhu skladování po dobu 5 měsíců při rozdílných teplotních podmínkách (laboratoř, t=20-26°C; chladnička, t=8-10°C). Obsah sledovaných ţivin i minerálních makroprvků byl významně odlišný v jednotlivých mlecích frakcích. Rozdílná teplota prostředí měla slabý vliv na změny obsahu sledovaných látek, zatímco doba skladování významně ovlivnila obsah NL, podíl EAK v NL a dále obsah P, Ca, Mg a popela. Pro obsah BG, NL, K a popela byla rovněţ významnáinterakce délky skladování s typem mlecí frakce.
Czech name
Změny v chemickém složení mlecích frakcí ječného zrna v průběhu skladování při rozdílných teplotních podmínkách
Czech description
Obsah ţivin (beta-glukany=BG, škrob=S, N-látky=NL, esenciální aminokyseliny=EAK) a minerálních látek (P, K, Ca, Mg a popel) v mlecích frakcích (omelky=O, otruby šrotové=OS, otruby vymílací=OV, mouka vymílací=MV a mouka šrotová=MS) zrna nové šlechtitelskélinie bezpluchého ječmene jarního KM 2283 byl sledován v průběhu skladování po dobu 5 měsíců při rozdílných teplotních podmínkách (laboratoř, t=20-26°C; chladnička, t=8-10°C). Obsah sledovaných ţivin i minerálních makroprvků byl významně odlišný v jednotlivých mlecích frakcích. Rozdílná teplota prostředí měla slabý vliv na změny obsahu sledovaných látek, zatímco doba skladování významně ovlivnila obsah NL, podíl EAK v NL a dále obsah P, Ca, Mg a popela. Pro obsah BG, NL, K a popela byla rovněţ významnáinterakce délky skladování s typem mlecí frakce.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
Result was created during the realization of more than one project. More information in the Projects tab.
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2010
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Úroda
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Volume of the periodical
58
Issue of the periodical within the volume
12
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
4
Pages from-to
—
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—