All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Colorful wheat. New varieties as a source of antioxidants

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F22%3AN0000058" target="_blank" >RIV/25328859:_____/22:N0000058 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Barevné pšenice. Nové odrůdy jako zdroj antioxidantů

  • Original language description

    Jednotlivé druhy anthokyanů v pšenici jsou stejné jako v ovoci a zelenině, mohou se však lišit svým obsahem. Zdravotní význam těchto látek byl prostudován v řadě studií a je souhrnně pokládán za pozitivní. U barevných pšenic zatím nebyly ještě publikovány výsledky klinických testů na lidech, jejich význam odvozujeme na základě krmných testů prováděných na zvířatech. Lze předpokládat, že výskyt barevných látek v pšenici povede k významnému rozšíření odrůd pšenice s barevným zrnem ve výživě lidí, navíc pšeničné zrno má výhodu skladovatelnosti v suchém stavu. Předpokladem pro rozšíření odrůd pšenice s barevným zrnem a tím i se zvýšenou antioxidační kapacitou je zájem zemědělců a zpracovatelů. O šíření informací usiluje i tento popularizační článek. Nová Botanika, popularizační a informační časopis o světě rostlin, 8, 2022, 1, 47-49

  • Czech name

    Barevné pšenice. Nové odrůdy jako zdroj antioxidantů

  • Czech description

Classification

  • Type

    O - Miscellaneous

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QK1910343" target="_blank" >QK1910343: New Wheat Characters to Improve Adaptation Potential in Global Change Environment</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2022

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů