A set of isolates created by hybrid saccharomycetic and non-saccharomycetic yeasts for the production of still wines
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26295059%3A_____%2F23%3AN0000016" target="_blank" >RIV/26295059:_____/23:N0000016 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Soubor izolátů vytvořených hybridních saccharomycetních a nesaccharomycetních kvasinek pro výrobu tichých vín
Original language description
Funkční vzorek představuje lyofilizované preparáty tří vybraných kmenů hybridních vinařských kvasinek. Soubor kvasinek zahrnuje mezidruhové hybridní kvasinky, které vznikly křížením druhu Saccharomyces cerevisiae a Saccharomyces bayanus. Hybridní kvasinky byly získány pohlavní metodou hybridizace rodičovských kvasinek prostřednictvím křížení spor. Jejich hybridní status byl potvrzen pomocí molekulárně-biologických metod a následně byly za účelem dlouhodobého uchování lyofilizované do vialek a zařazené do mikrobiologické sbírky společnosti EPS biotechnology, s.r.o. Za účelem charakterizace z hlediska technologicky významných parametrů důležitých pro výrobu kvalitního tichého vína proběhlo testování hybridních kvasinek jak v laboratorních, tak v reálných podmínkách. Na základě testování byly vyselektované hybridní vinařské kvasinky s nejlepšími technologickými vlastnostmi a následně byly zařazeny do souboru hybridních vinařských kvasinek tvořících funkční vzorek. Tyto kvasinky jsou uloženy ve sbírce mikroorganismů pod sbírkovým ID číslem: EPS1320, EPS1363 a EPS1364. Jednotlivé kvasinky byly dle optimalizované kultivační receptury nakultivované v Centru výzkumu mikrobiální biomasy, lyofilizované a vakuově zabalené do potravinářského obalu s etiketou.
Czech name
Soubor izolátů vytvořených hybridních saccharomycetních a nesaccharomycetních kvasinek pro výrobu tichých vín
Czech description
—
Classification
Type
G<sub>funk</sub> - Functional sample
CEP classification
—
OECD FORD branch
20902 - Bioprocessing technologies (industrial processes relying on biological agents to drive the process) biocatalysis, fermentation
Result continuities
Project
<a href="/en/project/EG20_321%2F0024407" target="_blank" >EG20_321/0024407: Development of sec and hybrid wine yeast</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2023
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Internal product ID
742_NewSec-V2.1
Numerical identification
CZ.01.1.02/0.0/0.0/20_321/0024407- V2.1
Technical parameters
Soubor izolátů vytvořených hybridních saccharomycetních a nesaccharomycetních kvasinek pro výrobu tichých vín.
Economical parameters
Cena 1 kg připraveného preparátu 4000,- až 8000,- Kč. Cena licence pro výrobu na základě obchodního jednání.
Application category by cost
—
Owner IČO
26295059; 27715591
Owner name
EPS biotechnology, s.r.o., V Pastouškách 205, 68604 Kunovice; VÍNO HRUŠKA s.r.o., Blatnička 143, 696 71 Blatnička
Owner country
CZ - CZECH REPUBLIC
Usage type
A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence
Licence fee requirement
Z - Poskytovatel licence na výsledek nepožaduje v některých případech licenční poplatek
Web page
—