All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Quality and health safety of selected species of forage legumes

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26296080%3A_____%2F16%3AN0000070" target="_blank" >RIV/26296080:_____/16:N0000070 - isvavai.cz</a>

  • Alternative codes found

    RIV/62156489:43210/16:43909874

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Kvalita a zdravotní bezpečnost píce vybraných druhů jetelovin

  • Original language description

    Cílem této práce bylo posouzení obsahu základních organických živin a sekundárních metabolitů v čerstvé píci vybraných druhů jetelovin. Hodnoceny byly jetel luční, vojtěška setá, jetel perský, jetel alexandrijský a pískavice řecké seno. Nejvyšší (P<0,05) hodnoty isoflavonů byly naměřeny v jeteli lučním „Amos“ – biochanin A 2,5682 mg/g, formononetin 2,7000 mg/g a genistein 0,1695 mg/g. Pro doplnění byly u vybraných druhů sledovány základní nutriční charakteristiky. Obsah dusíkatých látek v čerstvé píci se pohyboval v rozmezí 14,68 – 24,47%. Obsah vlákniny u vojtěšky seté byl 35,11%. Za kritickou hodnotu pro přežvýkavce se z krmivářského hlediska považuje již 26%. Ostatní hodnoty organických živin u hodnocených jetelovin jsou adekvátní výživě přežvýkavců.

  • Czech name

    Kvalita a zdravotní bezpečnost píce vybraných druhů jetelovin

  • Czech description

    Cílem této práce bylo posouzení obsahu základních organických živin a sekundárních metabolitů v čerstvé píci vybraných druhů jetelovin. Hodnoceny byly jetel luční, vojtěška setá, jetel perský, jetel alexandrijský a pískavice řecké seno. Nejvyšší (P<0,05) hodnoty isoflavonů byly naměřeny v jeteli lučním „Amos“ – biochanin A 2,5682 mg/g, formononetin 2,7000 mg/g a genistein 0,1695 mg/g. Pro doplnění byly u vybraných druhů sledovány základní nutriční charakteristiky. Obsah dusíkatých látek v čerstvé píci se pohyboval v rozmezí 14,68 – 24,47%. Obsah vlákniny u vojtěšky seté byl 35,11%. Za kritickou hodnotu pro přežvýkavce se z krmivářského hlediska považuje již 26%. Ostatní hodnoty organických živin u hodnocených jetelovin jsou adekvátní výživě přežvýkavců.

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GC - Plant growing, crop rotation

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QJ1310100" target="_blank" >QJ1310100: Development and optimization methods for the determination of biogenic amines in response to increasing health security of silage</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2016

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Úroda

  • ISSN

    0139-6013

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    64

  • Issue of the periodical within the volume

    12

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

    485-488

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database