The differentiation of the Lactobacillus helveticus strains from phylogenetically related species Lactobacillus delbrueckii and Lactobacillusacidophilus by means of biochemical tests and genotyping
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F08%3AODLISE08" target="_blank" >RIV/26722861:_____/08:ODLISE08 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Odlišení kmenů druhu L.helveticus od fylogeneticky příbuzných druhů L.delbrueckii a L.acidophilus pomocí biochemických testů a molekulárně genetických metod
Original language description
Celkem 41 kmenů termofilních laktobacilů uložených ve Sbírce mlékárenských mikroorganismů Laktoflora (CCDM) a využívaných v mlékárenském průmyslu převážně pro výrobu sýrů a jogurtů bylo identifikováno pomocí kombinace biochemických (API 50 CH) a genotypových metod (druhově specifická PCR pro L. helveticus, ribotypizace). Biochemická identifikace pomocí komerční soupravy API 50 CH neumožnila spolehlivé rozlišení L. helveticus od L. delbrueckii a komplexu L. acidophilus. Druhově specifická PCR pro L. helveticus byla pozitivní pro 30 analyzovaných kmenů. Vzhledem k detekci specifických PCR produktů také u kmene L. gallinarum CCM 4383T (fylogeneticky blízce příbuzný druh), bylo zařazení kmenů do druhu L. helveticus ověřeno ribotypizací s restrikčním enzymem EcoRI. Ribotypizací bylo potvrzeno zařazení kmenů do druhu L. helveticus. Další 4 kmeny byly zařazeny do druhu L. delbrueckii. Celkem 7 kmenů nebylo možné pomocí použitých metod taxonomicky zařadit.
Czech name
Odlišení kmenů druhu L.helveticus od fylogeneticky příbuzných druhů L.delbrueckii a L.acidophilus pomocí biochemických testů a molekulárně genetických metod
Czech description
Celkem 41 kmenů termofilních laktobacilů uložených ve Sbírce mlékárenských mikroorganismů Laktoflora (CCDM) a využívaných v mlékárenském průmyslu převážně pro výrobu sýrů a jogurtů bylo identifikováno pomocí kombinace biochemických (API 50 CH) a genotypových metod (druhově specifická PCR pro L. helveticus, ribotypizace). Biochemická identifikace pomocí komerční soupravy API 50 CH neumožnila spolehlivé rozlišení L. helveticus od L. delbrueckii a komplexu L. acidophilus. Druhově specifická PCR pro L. helveticus byla pozitivní pro 30 analyzovaných kmenů. Vzhledem k detekci specifických PCR produktů také u kmene L. gallinarum CCM 4383T (fylogeneticky blízce příbuzný druh), bylo zařazení kmenů do druhu L. helveticus ověřeno ribotypizací s restrikčním enzymem EcoRI. Ribotypizací bylo potvrzeno zařazení kmenů do druhu L. helveticus. Další 4 kmeny byly zařazeny do druhu L. delbrueckii. Celkem 7 kmenů nebylo možné pomocí použitých metod taxonomicky zařadit.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2008
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Mlékařské listy zpravodaj
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Volume of the periodical
2008
Issue of the periodical within the volume
108
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
6
Pages from-to
—
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—