Technology - food for special medical purposes - nutritionally complete liquid enteral nutrition - for consumers with kidney disease
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F09%3ATRENAL09" target="_blank" >RIV/26722861:_____/09:TRENAL09 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Technologie ? potravina pro zvláštní lékařské účely - nutričně kompletní tekutá enterální výživa ? pro konzumenty s ledvinovým onemocněním
Original language description
Na základě výzkumu vlastností mléčných složek byla vyvinuta, ověřena a zavedena do výroby technologie potraviny pro zvláštní lékařské účely - nutričně kompletní tekuté sterilované enterální výživy speciálně pro pacienty s ledvinovým onemocněním. Ověřenátechnologie obsahuje parametry pro výrobu, parametry a složení výrobku, materiálovou bilanci výroby a ideový návrh výrobní linky. Výrobek s vyváženým poměrem živin, v němž je zachován přirozený poměr bílkovin mléka přídavkem ultrafiltrátu odtučněného mléka. Výrobek má nízký obsah laktózy, mléčný tuk je částečně nahrazen rostlinným olejem, sacharidickou složku tvoří převážně maltodextriny. Energetická hodnota je standardní 100 kcal /100 ml. Výrobek lze podávat jako výhradní dietetický zdroj perorálně i sondou nebo využít pro sipping.
Czech name
Technologie ? potravina pro zvláštní lékařské účely - nutričně kompletní tekutá enterální výživa ? pro konzumenty s ledvinovým onemocněním
Czech description
Na základě výzkumu vlastností mléčných složek byla vyvinuta, ověřena a zavedena do výroby technologie potraviny pro zvláštní lékařské účely - nutričně kompletní tekuté sterilované enterální výživy speciálně pro pacienty s ledvinovým onemocněním. Ověřenátechnologie obsahuje parametry pro výrobu, parametry a složení výrobku, materiálovou bilanci výroby a ideový návrh výrobní linky. Výrobek s vyváženým poměrem živin, v němž je zachován přirozený poměr bílkovin mléka přídavkem ultrafiltrátu odtučněného mléka. Výrobek má nízký obsah laktózy, mléčný tuk je částečně nahrazen rostlinným olejem, sacharidickou složku tvoří převážně maltodextriny. Energetická hodnota je standardní 100 kcal /100 ml. Výrobek lze podávat jako výhradní dietetický zdroj perorálně i sondou nebo využít pro sipping.
Classification
Type
Z<sub>tech</sub> - Verified technology
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2009
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Internal product ID
TRENAL09
Numerical identification
—
Technical parameters
Výstupem ověřené technologie je výrobek: Obchodní název: NUTRILAC renal-potravina pro zvláštní lékařské účely - nutričně kompletní tekutá sterilovaná enterální výživa, balení skleněná láhev 310 ml. Výsledek uplatněn v praxi - Bohušovickou mlékárnou a.s.
Economical parameters
Od zavedení výroby tj. v roce 2009 se vyrobilo 1 000 l produktu, který se průběžně distribuuje převážně do nemocnic a na dialyzační centra. Skupina potenciálních konzumentů je relativně malá, proto je tento druh potraviny výrobně nízko-objemový.
Application category by cost
—
Owner IČO
26722861
Owner name
Výzkumný ústav mlékárenský, s.r.o.
Owner country
CZ - CZECH REPUBLIC
Usage type
P - Využití výsledku jiným subjektem je v některých případech možné bez nabytí licence
Licence fee requirement
Z - Poskytovatel licence na výsledek nepožaduje v některých případech licenční poplatek
Web page
—