All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Identification of subclinical ketosis of dairy cows in early lactation according to results of milk yield and individual samples in milk recording and result interpretation.

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F13%3AHA24" target="_blank" >RIV/26722861:_____/13:HA24 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Identifikace subklinické ketózy krav v časné laktaci podle výsledků dojivosti a individuálních vzorků mléka v kontrole užitkovosti a interpretace výsledků.

  • Original language description

    Dobré zdraví hospodářských zvířat je pro podporu bezpečnosti potravinového řetězce stále důležitější. V mléce je řada složek, podle kterých lze metodou neinvazivního monitoringu kontrolovat zdravotní stav dojnic. Vedle dojivosti je to obsah tuku, bílkovin a laktózy. Důležité jsou také složky minoritní, metabolity s úzkou vazbou na výživový stav dojnic, např. volné mastné kyseliny nebo ketony. Mléko, na rozdíl od krve nebo moče, zajišťuje snadný odběr vzorků. Výsledky analýz jsou pravidelně dostupné v kontrole užitkovosti. Kombinací výsledků dojivosti, ketonů a poměru tuk/bílkovina a tuk/laktóza lze monitorovat výskyt subklinické ketózy. Ketóza je nebezpečná pro dojnice a je zdrojem ekonomických ztrát. Vhodnou interpretací výsledků lze docílit užitečných opatření k prevenci tohoto onemocnění. To může zlepšit zdraví dojnic, kvalitu mléka a provozní jistotu chovatelů.

  • Czech name

    Identifikace subklinické ketózy krav v časné laktaci podle výsledků dojivosti a individuálních vzorků mléka v kontrole užitkovosti a interpretace výsledků.

  • Czech description

    Dobré zdraví hospodářských zvířat je pro podporu bezpečnosti potravinového řetězce stále důležitější. V mléce je řada složek, podle kterých lze metodou neinvazivního monitoringu kontrolovat zdravotní stav dojnic. Vedle dojivosti je to obsah tuku, bílkovin a laktózy. Důležité jsou také složky minoritní, metabolity s úzkou vazbou na výživový stav dojnic, např. volné mastné kyseliny nebo ketony. Mléko, na rozdíl od krve nebo moče, zajišťuje snadný odběr vzorků. Výsledky analýz jsou pravidelně dostupné v kontrole užitkovosti. Kombinací výsledků dojivosti, ketonů a poměru tuk/bílkovina a tuk/laktóza lze monitorovat výskyt subklinické ketózy. Ketóza je nebezpečná pro dojnice a je zdrojem ekonomických ztrát. Vhodnou interpretací výsledků lze docílit užitečných opatření k prevenci tohoto onemocnění. To může zlepšit zdraví dojnic, kvalitu mléka a provozní jistotu chovatelů.

Classification

  • Type

    N<sub>metC</sub> - Methodology certified by the authorised body

  • CEP classification

    GJ - Diseases and animal vermin, veterinary medicine

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QJ1210301" target="_blank" >QJ1210301: Research, new products and services to create the centre of mastitis prevention, detection and support of its treatment.</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2013

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Internal product ID

    RO0513 CM 24

  • Regulation ID

    SVS/2013/081980

  • Technical parameters

    SVS/2013/081980-G Systematická podpora výsledků kontroly mléčné užitkovosti při podpoře zdraví dojnic v prvovýrobě pomocí sofistikované identifikace a podpory prevence subklinické ketózy.

  • Economical parameters

    Ekonomický dopad je ve zlepšení prevence ketózy dojnic a může tvořit 5 % efektu zajištění zlepšeného zdraví, tedy redukce ztrát způsobených produkčními chorobami. Objem těchto ztrát za rok v ČR lze vyčíslit na min. 140 000 000 l mléka (z toho 5 % odhadnutého efektu zlepšení činí cca 56 mil. Kč).

  • Certification body designation

    Ústřední veterinární správa Státní veterinární správy České republiky

  • Date of certification

  • Method of use

    C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů