Identification of subclinical ketosis of dairy cows in early lactation according to results of milk yield and individual samples in milk recording and result interpretation.
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F13%3AHA24" target="_blank" >RIV/26722861:_____/13:HA24 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Identifikace subklinické ketózy krav v časné laktaci podle výsledků dojivosti a individuálních vzorků mléka v kontrole užitkovosti a interpretace výsledků.
Original language description
Dobré zdraví hospodářských zvířat je pro podporu bezpečnosti potravinového řetězce stále důležitější. V mléce je řada složek, podle kterých lze metodou neinvazivního monitoringu kontrolovat zdravotní stav dojnic. Vedle dojivosti je to obsah tuku, bílkovin a laktózy. Důležité jsou také složky minoritní, metabolity s úzkou vazbou na výživový stav dojnic, např. volné mastné kyseliny nebo ketony. Mléko, na rozdíl od krve nebo moče, zajišťuje snadný odběr vzorků. Výsledky analýz jsou pravidelně dostupné v kontrole užitkovosti. Kombinací výsledků dojivosti, ketonů a poměru tuk/bílkovina a tuk/laktóza lze monitorovat výskyt subklinické ketózy. Ketóza je nebezpečná pro dojnice a je zdrojem ekonomických ztrát. Vhodnou interpretací výsledků lze docílit užitečných opatření k prevenci tohoto onemocnění. To může zlepšit zdraví dojnic, kvalitu mléka a provozní jistotu chovatelů.
Czech name
Identifikace subklinické ketózy krav v časné laktaci podle výsledků dojivosti a individuálních vzorků mléka v kontrole užitkovosti a interpretace výsledků.
Czech description
Dobré zdraví hospodářských zvířat je pro podporu bezpečnosti potravinového řetězce stále důležitější. V mléce je řada složek, podle kterých lze metodou neinvazivního monitoringu kontrolovat zdravotní stav dojnic. Vedle dojivosti je to obsah tuku, bílkovin a laktózy. Důležité jsou také složky minoritní, metabolity s úzkou vazbou na výživový stav dojnic, např. volné mastné kyseliny nebo ketony. Mléko, na rozdíl od krve nebo moče, zajišťuje snadný odběr vzorků. Výsledky analýz jsou pravidelně dostupné v kontrole užitkovosti. Kombinací výsledků dojivosti, ketonů a poměru tuk/bílkovina a tuk/laktóza lze monitorovat výskyt subklinické ketózy. Ketóza je nebezpečná pro dojnice a je zdrojem ekonomických ztrát. Vhodnou interpretací výsledků lze docílit užitečných opatření k prevenci tohoto onemocnění. To může zlepšit zdraví dojnic, kvalitu mléka a provozní jistotu chovatelů.
Classification
Type
N<sub>metC</sub> - Methodology certified by the authorised body
CEP classification
GJ - Diseases and animal vermin, veterinary medicine
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QJ1210301" target="_blank" >QJ1210301: Research, new products and services to create the centre of mastitis prevention, detection and support of its treatment.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2013
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Internal product ID
RO0513 CM 24
Regulation ID
SVS/2013/081980
Technical parameters
SVS/2013/081980-G Systematická podpora výsledků kontroly mléčné užitkovosti při podpoře zdraví dojnic v prvovýrobě pomocí sofistikované identifikace a podpory prevence subklinické ketózy.
Economical parameters
Ekonomický dopad je ve zlepšení prevence ketózy dojnic a může tvořit 5 % efektu zajištění zlepšeného zdraví, tedy redukce ztrát způsobených produkčními chorobami. Objem těchto ztrát za rok v ČR lze vyčíslit na min. 140 000 000 l mléka (z toho 5 % odhadnutého efektu zlepšení činí cca 56 mil. Kč).
Certification body designation
Ústřední veterinární správa Státní veterinární správy České republiky
Date of certification
—
Method of use
C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů