All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Investigation and interpretation of ketone concentration in milk.

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F49608851%3A_____%2F10%3A%230000439" target="_blank" >RIV/49608851:_____/10:#0000439 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Stanovení a interpretace koncentrace ketonů v mléce.

  • Original language description

    Podle ketonů (aceton, betahydroxybutyrát) v mléce lze poměrně spolehlivě, metodou neinvazivního monitoringu, posuzovat a kontrolovat výživu a zdravotní stav dojnic. Ketony jsou produktem tukového katabolismu v počátku laktace v době energetického nedostatku. Ketony jsou považovány za nežádoucí metabolity. Ketózy zhoršují dojivost a plodnost krav, které mohou i uhynout. Mléko, na rozdíl od krve nebo moče je snadné pro vzorkování. Ketony lze stanovit jednoduchými stájovými testy, fotometrickými metodami apravděpodobně také metodou infraanalýzy MIR-FT. Pravidelná znalost obsahů ketonů v mléce může rozhodovat o účinnosti preventivních, nápravných nebo léčebných opatření v chovech a o možnostech zajištění kvality mléčného potravinového řetězce. Může být proto efektivním postupem v praxi, který podpoří dobré welfare a zdravotní stav zvířat, jejich plodnost, užitkovost a tím i ekonomické výsledky chovu.

  • Czech name

    Stanovení a interpretace koncentrace ketonů v mléce.

  • Czech description

    Podle ketonů (aceton, betahydroxybutyrát) v mléce lze poměrně spolehlivě, metodou neinvazivního monitoringu, posuzovat a kontrolovat výživu a zdravotní stav dojnic. Ketony jsou produktem tukového katabolismu v počátku laktace v době energetického nedostatku. Ketony jsou považovány za nežádoucí metabolity. Ketózy zhoršují dojivost a plodnost krav, které mohou i uhynout. Mléko, na rozdíl od krve nebo moče je snadné pro vzorkování. Ketony lze stanovit jednoduchými stájovými testy, fotometrickými metodami apravděpodobně také metodou infraanalýzy MIR-FT. Pravidelná znalost obsahů ketonů v mléce může rozhodovat o účinnosti preventivních, nápravných nebo léčebných opatření v chovech a o možnostech zajištění kvality mléčného potravinového řetězce. Může být proto efektivním postupem v praxi, který podpoří dobré welfare a zdravotní stav zvířat, jejich plodnost, užitkovost a tím i ekonomické výsledky chovu.

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GJ - Diseases and animal vermin, veterinary medicine

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/1G46086" target="_blank" >1G46086: Strategy of dairy cows breeding under competetive conditions.</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2010

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Mlékařské listy - Zpravodaj

  • ISSN

    1212-950X

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    119

  • Issue of the periodical within the volume

    119

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database