Observation of resistance selected lactobacilli strains at various storage temperatures by freezing
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F13%3ASA50" target="_blank" >RIV/26722861:_____/13:SA50 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Sledování odolnosti vybraných kmenů laktobacilů při různých teplotách skladování
Original language description
Práce byla zaměřena na způsob deponování vybraného souboru laktobacilů dvoufázovým ošetřením ? zchlazením a rychlým zmražením a uchováváním při teplotách -18 oC a -40 oC. Laktobacily byly kultivovány ve směsném médiu z mléka, peptonu, masového a kvasničného extraktu. Do poloviny vzorků bylo přidáno 12,75% glycerolu, poté byly vzorky zchlazeny na 4 oC a poté zmraženy na teplotu -18 oC a -40 oC. Počet KTJ/ml byl stanoven za 24 hod a za 3 měsíce po zmražení. V tomto experimentu nebyl zaznamenán významný rozdíl v počtu KTJ/ml laktobacilů v závislosti na teplotě skladování a přídavku glycerolu. Přídavek glycerolu v dávce 12,75% měl pozitivní vliv na skladování kmenů Lactobacillus helveticus CCDM 447 a Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus CCDM 767 přiteplotě -18 oC.
Czech name
Sledování odolnosti vybraných kmenů laktobacilů při různých teplotách skladování
Czech description
Práce byla zaměřena na způsob deponování vybraného souboru laktobacilů dvoufázovým ošetřením ? zchlazením a rychlým zmražením a uchováváním při teplotách -18 oC a -40 oC. Laktobacily byly kultivovány ve směsném médiu z mléka, peptonu, masového a kvasničného extraktu. Do poloviny vzorků bylo přidáno 12,75% glycerolu, poté byly vzorky zchlazeny na 4 oC a poté zmraženy na teplotu -18 oC a -40 oC. Počet KTJ/ml byl stanoven za 24 hod a za 3 měsíce po zmražení. V tomto experimentu nebyl zaznamenán významný rozdíl v počtu KTJ/ml laktobacilů v závislosti na teplotě skladování a přídavku glycerolu. Přídavek glycerolu v dávce 12,75% měl pozitivní vliv na skladování kmenů Lactobacillus helveticus CCDM 447 a Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus CCDM 767 přiteplotě -18 oC.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QJ1210093" target="_blank" >QJ1210093: New methods for production, quality control and the effects of probiotic foods</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2013
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Mlékařské listy - Zpravodaj
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Volume of the periodical
24
Issue of the periodical within the volume
141
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
4
Pages from-to
"xlii"-"xlv"
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—