The influence of storage conditions on the survival of selected freeze-dried lactobacilli strains
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F15%3A%23SA23" target="_blank" >RIV/26722861:_____/15:#SA23 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2015/148-x-xiv.pdf" target="_blank" >http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2015/148-x-xiv.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv podmínek skladování na přežití vybraných lyofilizovaných kmenů laktobacilů
Original language description
Kmeny laktobacilů, které jsou součástí mlékařských startovacích kultur, je nutno správně kultivovat, udržovat vitální a vhodně konzervovat tak, aby byly v plné aktivitě připraveny pro inokulaci výrob kysaných mléčných výrobků a sýrů. Vybrané kmeny ze Sbírky mlékařských mikroorganismů Laktoflora® byly konzervovány lyofilizací a poté skladovány při teplotě -40, -18, 4-8 a 25 oC po dobu 1 a 6 měsíců. Bylo zjištěno, že přežívání mikroorganismů je závislé od testovaného kmene. Nejlépe přežívaly kmeny laktobacilů uchovávané při teplotách -40 a -18 oC a dobré výsledky byly zjištěny i při teplotě 4-8 oC. Teplota 25 oC je pro skladování laktobacilů nevhodná. Výjimkou byly kmeny Lbc. plantarum CCDM 182 a CCDM 388, jejichž počet KTJ neklesl při teplotě skladování 25 oC po dobu 6 měsíců pod 108 .
Czech name
Vliv podmínek skladování na přežití vybraných lyofilizovaných kmenů laktobacilů
Czech description
Kmeny laktobacilů, které jsou součástí mlékařských startovacích kultur, je nutno správně kultivovat, udržovat vitální a vhodně konzervovat tak, aby byly v plné aktivitě připraveny pro inokulaci výrob kysaných mléčných výrobků a sýrů. Vybrané kmeny ze Sbírky mlékařských mikroorganismů Laktoflora® byly konzervovány lyofilizací a poté skladovány při teplotě -40, -18, 4-8 a 25 oC po dobu 1 a 6 měsíců. Bylo zjištěno, že přežívání mikroorganismů je závislé od testovaného kmene. Nejlépe přežívaly kmeny laktobacilů uchovávané při teplotách -40 a -18 oC a dobré výsledky byly zjištěny i při teplotě 4-8 oC. Teplota 25 oC je pro skladování laktobacilů nevhodná. Výjimkou byly kmeny Lbc. plantarum CCDM 182 a CCDM 388, jejichž počet KTJ neklesl při teplotě skladování 25 oC po dobu 6 měsíců pod 108 .
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QJ1210093" target="_blank" >QJ1210093: New methods for production, quality control and the effects of probiotic foods</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2015
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Mlékařské listy - zpravodaj
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Volume of the periodical
26
Issue of the periodical within the volume
148
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
5
Pages from-to
"x"-"xiv"
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—