All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

The influence of storage conditions on the survival of selected freeze-dried lactobacilli strains

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F15%3A%23SA23" target="_blank" >RIV/26722861:_____/15:#SA23 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2015/148-x-xiv.pdf" target="_blank" >http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2015/148-x-xiv.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Vliv podmínek skladování na přežití vybraných lyofilizovaných kmenů laktobacilů

  • Original language description

    Kmeny laktobacilů, které jsou součástí mlékařských startovacích kultur, je nutno správně kultivovat, udržovat vitální a vhodně konzervovat tak, aby byly v plné aktivitě připraveny pro inokulaci výrob kysaných mléčných výrobků a sýrů. Vybrané kmeny ze Sbírky mlékařských mikroorganismů Laktoflora® byly konzervovány lyofilizací a poté skladovány při teplotě -40, -18, 4-8 a 25 oC po dobu 1 a 6 měsíců. Bylo zjištěno, že přežívání mikroorganismů je závislé od testovaného kmene. Nejlépe přežívaly kmeny laktobacilů uchovávané při teplotách -40 a -18 oC a dobré výsledky byly zjištěny i při teplotě 4-8 oC. Teplota 25 oC je pro skladování laktobacilů nevhodná. Výjimkou byly kmeny Lbc. plantarum CCDM 182 a CCDM 388, jejichž počet KTJ neklesl při teplotě skladování 25 oC po dobu 6 měsíců pod 108 .

  • Czech name

    Vliv podmínek skladování na přežití vybraných lyofilizovaných kmenů laktobacilů

  • Czech description

    Kmeny laktobacilů, které jsou součástí mlékařských startovacích kultur, je nutno správně kultivovat, udržovat vitální a vhodně konzervovat tak, aby byly v plné aktivitě připraveny pro inokulaci výrob kysaných mléčných výrobků a sýrů. Vybrané kmeny ze Sbírky mlékařských mikroorganismů Laktoflora® byly konzervovány lyofilizací a poté skladovány při teplotě -40, -18, 4-8 a 25 oC po dobu 1 a 6 měsíců. Bylo zjištěno, že přežívání mikroorganismů je závislé od testovaného kmene. Nejlépe přežívaly kmeny laktobacilů uchovávané při teplotách -40 a -18 oC a dobré výsledky byly zjištěny i při teplotě 4-8 oC. Teplota 25 oC je pro skladování laktobacilů nevhodná. Výjimkou byly kmeny Lbc. plantarum CCDM 182 a CCDM 388, jejichž počet KTJ neklesl při teplotě skladování 25 oC po dobu 6 měsíců pod 108 .

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QJ1210093" target="_blank" >QJ1210093: New methods for production, quality control and the effects of probiotic foods</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2015

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Mlékařské listy - zpravodaj

  • ISSN

    1212-950X

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    26

  • Issue of the periodical within the volume

    148

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    5

  • Pages from-to

    "x"-"xiv"

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database